Silli ja uussi peruni -tapahtumassa pohdittua: Voisiko Röölästä tulla YK:n perintökohde?

Ilkka Kanerva koemaistoi kesän ensimmäiset sillit ja totesi maun olevan kohdillaan. Hän myös esitti ajatuksen Röölän mahdollisesta perintökohde-statuksesta.

Röölässä kesän virallisesti avannut kansanedustaja Ilkka Kanerva esitti ajatuksen Röölän mahdollisesta perintökohde-statuksesta.

NAANTALI. Rymättylän Röölä otti kunnian virallisesta kesäkauden avauksesta, kun perinteistä Silli ja uussi peruni -tapahtumaa vietettiin Röölän rannassa lauantaina 9. kesäkuuta. Juhlan kunniavieras, kansanedustaja Ilkka Kanerva heitti ilmoille jopa ajatuksen Röölän nostamisesta Unescon perintökohteeksi.

– Olemme tästä jo puhuneet Markku Tuunan kanssa aiemminkin. Miksi Röölä ei voisi olla YK:n perintökohde? Täällä kunnioitetaan historiaa ja kulttuuria, ollaan ylpeitä kotiseudusta ja vuodesta toiseen pidetään yllä perinteitä, sanaili Kanerva.

Kanervan puhe helli muutenkin rööläläisten korvia.

– Suomessa ei ole montaa Röölän kaltaista kylää. Täällä Röölän rannassa on pidetty lippua korkealla ainakin 580 vuotta, sanoi Kanerva viitaten kylän ikään.

– Todellisuudessa mereen ja tähän paikalliseen kulttuuriin liittyvät perinteet ovat varmasti paljon, paljon vanhempiakin, lisäsi Kanerva.

Juhlapuhettaan ennen Kanerva osallistui kesän viralliseen avaukseen, eli hän toimi sillin esimaistajana. Yhdessä Sillikonttorin väen kanssa Kanerva avasi sillitynnyrin, josta maistiaiset otettiin. Kesän avaus onnistui, sillä kala maistui.

– Parasta kalaa pohjoisella pallonpuoliskolla, mainosti Kanerva.

Maistiaiset sadoille ihmisille

Silli ja uussi peruni -tapahtumassa on perinteisesti tarjottu ilmaiset maistiaiset uusista perunoista ja maistuvasta sillistä. Yhdessähän nämä perusruoka-aineet muodostavat annoksen, joka maistuu melkein kaikille suomalaisille – ja ne ovat nimenomaan kesään liitetty herkku. Maistiaisia olikin kärkkymässä satoja ihmisiä. Kanervan puheen jälkeen maistiaisjono venyi venymistään, kunnes se luikerteli käärmen lailla Röölän rannassa. Parhaimmillaan jonossa oli takuulla reilusti yli sata ihmistä, ja yhtä monta oli jo syömässä annostaan.

Perunat maistiaisia varten lahjoitti Osuuskunta Rymättylän Varhane. Sillit tulivat puolestaan Suomen Sillikonttorilta. Perunoiden keittämisen ja annoksen kokoamisen hoiti Ravintola Röölänranta.

Vaikka jono liki satametriseksi venyikin, eivät ihmiset väsyneet odottamaan.

– Tätä herkkua kannattaa jonottaa vähän pidempäänkin, huikkasi ”Röölän herkkusuuksi” itsensä esitellyt herrasmies.

Rantatapahtumassa oli maistiaisten lisäksi tietenkin paljon ihastelevaa ja ostettavaa. Markkinahumua osaltaan nostattivat monet kauppiaat, joiden kojuilta sai kotiinviemisiksi muun muassa käsitöitä ja monia erilaisia ruokatarvikkeita.

Juhlaa koko kesän

Röölän kesä onkin tänä vuonna erityisen juhlallinen, sillä 21. heinäkuuta juhlitaan Röölän 580-vuotissyntymäpäivää. Röölän rannassa vietettävä juhla starttaa kello 15. Syntymäpäiväjuhlan mestarina ja juontajana toimii Pauli Aalto-Setälä. Silli ja uussi peruni -juhlan juonsi Naantalin Unikeoksikin kertaalleen valittu Lassi Lähteenmäki.

Ihmiset jonottivat kärsivällisesti saadakseen kesän perusherkkua, silliä ja uutta perunaa.

Marko Vuosjoki