Raision Aulagalleriassa nautitaan heinäkuussa sarjakuvista

RAISIO. Lempääläinen kuvataiteilija Vesa Toukomaa ripustaa Raision Kirjastotalon Aulagalleriaan heinäkuussa sarjakuvapiirroksia. Näyttely on saanut nimen Vihan riivaama ja se on nähtävillä 3.–27. heinäkuuta. 

Kuvat ovat syntyneet Toukomaan vieraillessa ja työskennellessä Villa Lantessa Roomassa touko-huhtikuussa tänä vuonna. Tekeillä olevan sarjakuva-albumin tarina sijoittuu Roomaan, pitkälti juuri Villa Lanteen.

– Vaikka kyseessä onkin kuvitteellinen Rooma, ovat kaikki paikat kuitenkin oikeasti olemassa. Italian ja Rooman henki näkyvät sarjakuvassani, Toukomaa kertoo. 

Vesa Toukomaa hallitsee monenlaisia materiaaleja ja tekniikoita. Sarjakuvat hän piirtää ensin käsin ja skannaa sitten piirrokset tietokoneelle. Toukomaata kiinnostaa kuvan digitaalisuus ja se, millä eri tavoilla kuvaa voi käyttää.

– En ole puhdasoppinen sarjakuvapiirtäjä, vaan teen sarjakuvia enemmän kuvataiteilijana, Vesa Toukomaa toteaa.

Toukomaan aiemmin tekemät kuvat ovat ilmestyneet näyttelykatalogina Pesusienimies. Esittelytekstin mukaan Toukomaa ”imee vaikutteensa eurooppalaisen laatusarjakuvan traditiosta, saippuoi sen vinoutuneella versiolla amerikkalaisesta supersankarikultista ja sukeltaa häpeilemättä Rooman alamaailman viemäriverkostoihin.”

– Sarjakuvani ovat fiktiivisiä, mutta niiden taustalla on inhimillisyys ja humaanisuus. Sarjakuvat kertovat omasta maailmastani ja ajatuksistani, mutta eivät suoranaisesti ole julistavia, koska en halua osoittaa sormella mitään. Sanomaa on peitelty, sillä haluan jättää katsojille oivaltamisen mahdollisuuden, Toukomaa kuvailee.

Toukomaa on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta 1988, ja tehnyt taiteilijanuraa pronssiveistäjänä, jääveistäjänä sekä ympäristötaiteilijana. Villa Lantessa hän oli ensimmäisen kerran 1995 nuorena kuvanveistäjänä.