Peterzensin ranta on taas uudistunut

Nyt mahtuu isommallakin veneellä. Lahden pohjaan on ruopattu 50 senttiä lisää syvyyttä. Laiturin takana näkyy konteista tehdyt saaristolaismajat.

Peterzensin rantaa on Kustavissa rakennettu ja paranneltu vuosi vuodelta siitä saakka, kun Laura Peterzens perusti sinne tekstiilipajan vuonna 1980. Täksikin kesäksi on taas uutta esiteltävää.

KUSTAVI. Laura Peterzens viettää aina puolet vuodesta Portugalissa. Tänä vuonna hän palasi Kustaviin huhtikuun alkupuolella ja on ehtinyt saada aikaan jo vaikka mitä. Lahden pohjaa on ruopattu 50 senttiä syvemmäksi, joten nyt Peterzensin laituriin pääsee suurimmillakin veneillä, jotka tarvitsevat syvyyttä osittain 2,4 metriä. Samalla väylää levennettiin niin, että kaksi venettä mahtuu joka kohdassa ohittamaan toisensa. Lisäksi laituria ollaan uusittu.

– Nämä on tosi isoja investointeja, jotka eivät periaatteessa näy päälle päin, mutta parantavat palvelua paljon, toteaa yrittäjä Laura Peterzens.

15 saaristolaismajan lisäksi majoitusta tarjotaan tänä kesänä ensi kertaa 9-neliöisessä puumajassa eli stringray-teltassa, joka on vaijereilla kiinnitetty kolmeen puuhun. Teltasta on näköala merelle päin. Ja vaikka siellä nukutaankin keskellä luontoa, niin majoitukseen kuuluu kuitenkin hotelliaamiainen ja silkkilakanat.

Puumajassa voi yöpyä luonnon helmassa nauttien merinäköalasta silkkilakanoissa.

Tekstiilitaiteilijasta ravintoloitsijaksi

Nykyään Peterzensin rannassa on 300 venepaikkaa, 250 ravintolapaikkaa, 15 hotellihuonetta, ruokakauppa, design-vaateliike, sisustusliike ja puistogolf. Kaikki on rakennettu Laura Peterzensin (os. Tukkila) maille, joita on hallinnut sama suku 1600-luvulta asti. Kaikki ei syntynyt hetkessä.

– Tulimme tänne jo vuonna 1980. Silloin täällä myytiin käsin painettuja kankaita. Siinä vaiheessa meillä oli kaksi pientä vajaa umpikaislikossa. Sitten yritys myytiin Marimekolle ja minä siirryin sinne. Mutta muutaman vuoden päästä tulin jo takaisin Kustaviin, kun Marimekko myytiin Kirsti Paakkaselle, Laura Peterzens kertoo.

Sitten lahtea alettiin ruopata ja sinne tehtiin ensimmäiset kymmenen venepaikkaa.

– Tarve kasvoi koko ajan ja joka kesä ruopattiin lisää. Sitten aloimme saada sellaista viestiä, että tänne pitää saada ravintola. Ei meillä ollut hajuakaan, miten ravintolaa pyöritetään, mutta olimme kuitenkin istuneet elämämme aikana niin paljon ravintoloissa, että tiesimme kyllä, millainen hyvä ravintola on, Peterzens muistelee.

Nykyään hänen ex-miehensä Eerikki Peterzens hallinnoi ruokakauppaa ja puistogolfia. Tytär Leontina vastaa henkilökunnasta, poika Ruben satamasta ja pojan vaimo ravintolasta. Kesällä koko kompleksi työllistää 35 henkeä.

Puistogolfiakin pääsee jo pelaamaan.

Saaristolaismiljöötä tarkasti mukaillen

Koulutukseltaan Laura Peterzens on sisustusarkkitehti. Hän on itse suunnitellut kaikki kokonaisuuteen kuuluvat rakennukset – saariston perinteitä kunnioittaen. Musta väri on tuttu ulkosaaristossa, samoin kaislakatot.

– Kaikkein ihanimmissa saaristolaismajoissa on juuri tällainen kaislakatto. Ne on niitä köyhien kalastajien vaatimattomia mökkejä. Tämä kaisla tosin on Saarenmaalta, koska siellä kaisla kasvaa vahvemmaksi kuin Suomessa. Sama materiaali on paljon käytössä vähän etelämpänä Euroopassa, hän kertoo.

Sisustusliike taas on maalattu mutamaalilla, jonka muta on oman lahden pohjasta ämpärillä nostettu. – Siinä se on ollut jo kuusi vuotta ja väri on vieläkin noin hyvä, Peterzens katsoo arvioiden kättensä jälkeä.

Peterzens etsi pitkään sisustusliikkeensä eteen pariisilaistyylisiä tuoleja, mutta lopulta esille päässeet tuolit löytyivät omalta vintiltä.

Intuitiivista sisustamista

Sisustusliike sai alkunsa romukaupasta löytyneistä nyt jo puretun Uudenkaupungin vanhan leipomon ikkunoista.

– Sitten ikkunoiden ympärille tehtiin seinät. Nuo siniset ovet löytyivät samasta romukaupasta. Joku oli alkanut rapsuttaa niistä sinistä maalia pois, mutta työ oli jäänyt kesken. Kun olin saanut ne paikoilleen, totesin, että siihen ne jää, hän hymyilee.

– Tämä meikäläisen suunnittelu on aika intuitiivista, hän jatkaa.

Sisustusarkkitehti, taiteilija ja yrittäjä Laura Peterzens luottaa intuitioonsa. Nämäkin monista blogeista tutut ovet hän on löytänyt romukaupasta.

Hotellihuoneina toimivat saaristolaismajat taas on rakennettu kierrätetyistä konteista.

– Ne tuli tänne vajaa viisi vuotta sitten syksyllä, kun oli jo niin kylmä, ettei voinut rakentaa. Ne kököttivät siinä sitten kevääsen asti ja kyläläiset ihmettelivät, että nyt se Laura on tullut hulluksi ja ostanut 15 kontillista jotain krääsää Kiinasta. Ja me oltiin tietysti ihan hiljaa. Hauskaa pitää olla, hän nauraa jälkikäteen.

Ratkaisu osoittautui varsin toimivaksi. Saaristolaismajoissa on varauskalenteri piukassa koko sesongin.

Sisustusliike on Laura Peterzensin silmäterä.

Janica Vilen