Love me Tinder säväyttää Naantalin Emma-Teatterissa

Miska Kaukonen nähdään Love me Tinderissä tarinaa kertovana Amorina. Hänen teatteriuransa alkoi Kaarinan Nuorisoteatterin perustamisesta vuonna 1992, ja sillä tiellä ollaan edelleen. Tosin viime vuosina Kaukonen on kokeillut myös ohjaamista ja elokuvissa näyttelemistä. Mieluisinta hänelle on kuitenkin juuri teatterissa tehty komedia.

Lämmin kevät on ollut mieleen Turun Kaupunginteatterin väelle, joka on treenannut Kailon saarella tämän kesän sketsikomediaa jo pitkän aikaa. Useimpina vuosina treenit ollaan jouduttu aloittamaan pilkkihaalareissa, mutta tänä vuonna tunnelma oli lämmin alusta asti – kaikin tavoin.

NAANTALI. Treffikomedia Love me Tinder sai Naantalin Muumimaailman Emma-Teatterissa ensi-iltansa torstaina 31. toukokuuta. Kyseessä on jo neljäs vuosi, kun kesäteatteria tekee Kailon saarella Turun Kaupunginteatteri.

Tänä kesänä nähdään sketsikomediaa, jossa käydään toinen toistaan hullummilla ja hauskemmilla treffeillä.

– Tilanteet ovat aluksi hyvinkin tunnistettavia. Varmaan kaikki, jotka ovat joskus käyneet treffeillä tunnistavat joitain hetkiä, mutta sitten kaikki viedään niin överiksi, että toivottavasti ainakaan kukaan katsojista ei ole kokenut mitään sellaista, kommentoi Emma-Teatterissa jo yhdeksättä kesää näyttelevä turkulainen Miska Kaukonen.

Kaukosen lisäksi Emman näyttämölle astelee kolme ensikertalaista: Rinna Paatso, Jarkko Pajunen ja Maruska Verona. Nelikko tekee illan aikana noin sata roolia. Vaatteet vaihtuvat tiuhaa tahtia ja komediaa pitää tuttuun tapaan kasassa enemmän teema kuin juoni.

– Täällä on joka vuosi ollut hyvä porukka ja hieno tunnelma, mutta aina uudet kuviot, Kaukonen tiivistää.

Kolmella huumorintajulla

Love me Tinder on käsikirjoitettu kolmesta eri näkökulmasta, kolmella eri huumorintajulla ja kolmella eri käsialalla. Se on ollut turkulaisen näytelmäkirjailija Satu Rasilan mukaan toimiva ratkaisu.

– Lisäksi meistä kukaan ei ole ollut Tinderissä, joten senkin puoleen oli hyvä, että käsikirjoittajia oli useampia. Omat treffikokemukseni menevät 90-luvulle asti, Rasila muistelee.

Hänen kanssaan näytelmää ovat käsikirjoittaneet Minna Koskela ja Petja Lähde, mutta apua on saatu myös ystäväpiiristä.

– Minulla on muutama aikuinen ystävätär Tinderissä ja kun kerroin, että teen tätä näytelmää sain sieltä matskua enemmän kuin komedia kestää, hän hymyilee.

Mikä Tinder-kokemuksista sitten tekee niin hulvattomia?

– Varsinkin jo toiselle kierrokselle paria etsivillä on sellaisia kriteerilistoja, joita on aivan mahdoton täyttää. Ja samaan aikaan kukaan ei itse ole täydellinen. Tästä toiveiden yhteentörmäyksestä syntyy aikamoista komiikka, Rasila lupaa.

Suomessa on miljoona sinkkua ja Tinderillä 50 miljoonaa käyttäjää. Nyt kun Rasila on uppoutunut tähän maailmaan, hän on todennut Tinderin tuoneen Suomeen ihan uudenlaisen treffikulttuurin – ja paljon hauskoja tarinoita jaettavaksi.

– Kaikilla taitaa iästä riippumatta olla sama tarve esitellä ensitreffeillä vain niitä parhaita puoliaan – ja lopulta inhimillinen totuus vääjäämättä paljastuu, hän toteaa.

Love me Tinder on Rasilalle jo kuudes näytelmä, jonka hän kirjoittanut tai dramatisoinut Emmaan. Menestyskomedialle hänellä on pari niksiä.

– Kollektiivisia nauruja pitää saada yksi tai kaksi per sivu ja aiheen pitää olla niin iso, että uusia kulmia löytyy tarpeeksi.

Mika Eirtovaaran ensimmäinen ohjaus

Näytelmän ohjaa kaarinalainen Mika Eirtovaara, jolle kyseessä on ensikosketus Emmaa.

– On luksusta tehdä kesäteatteria tällaisissa puitteissa. Ei monissa kesäteatterissa ole esimerkiksi pyörivää lavaa, hän kommentoi.

Tämän kesän näyttelijöitä hän pitää helppoina ohjattavina ja kovina ammattilaisina. Sketsikomedian tekemisessä hänelle on ollut apua omasta stand up -koomikon taustastaan.

– Se auttaa komiikan rytmin löytämisessä, Eirtovaara selventää.

Kesän jälkeen hänellä jatkuu työt Turun Kaupunginteatterin leivissä. Marraskuussa tulee ensi-iltaan hänen ohjaamansa Näytelmä joka menee pieleen, jossa näyttelee muun muassa Miska Kaukonen.

Love me Tinderin esityskausi jatkuu 18. elokuuta asti.

Janica Vilen