Nyytti sulkee ovensa heinäkuussa

27 vuotta herkku- ja lahjaliikettä pyörittänyt Irja Virtanen jää eläkkeelle

Olennaisena osana 1980-luvun alussa rakentuneen Tasalan liikekeskuksen katukuvaan alusta asti kuulunut Herkku- ja lahjaliike Nyytti sulkee ovensa heinäkuun puolivälissä, kun yrittäjä Irja Virtanen jää eläkkeelle.

Yrittäjänä 1.2.1991 aloittanut Irja Virtanen kertoo asiakaskohtaamisten olevan työn suola, jota hän tulee eläkepäivillään ikävöimään.

RAISIO. Raisiolaisella yrittäjällä Irja Virtasella on edessään haikeat hetket. Hän on päättänyt, että Tasalanaukiolla lähes 35 vuotta palvellut Herkku- ja lahjaliike Nyytti lopettaa heinäkuun aikana.

Vuokrasopimus päättyy heinäkuun lopussa, mutta luulen, että suljen ovet sunnuntaihin 15. heinäkuuta mennessä. Hyvin liikkeelle lähtenyt tyhjennysmyynti vain kiihtyy loppua kohden samaan aikaan kasvavien miinusprosenttien mukana, Virtanen toteaa.

Nyytti on toiminut samoissa tiloissa koko elinkaarensa ajan – yrittäjä vain on vaihtunut pariin otteeseen.

Kaksi aiempaa yrittäjää olivat kumpainenkin pyörittäneet yritystä noin 3–4 vuoden ajan. Ostin yrityksen edeltäjältäni vuonna 1991 ja reilun 27 vuoden mittainen yrittäjänurani alkoi 1. helmikuuta. Nyytti on perustettu samoihin aikoihin kuin Tasalan liikekeskus on rakennettu eli 1980-luvun alussa, Virtanen lisää.

Elinkeino ja harrastus

Irja Virtanen myöntää kiintyneensä putiikkiinsa näiden vuosien aikana.

Eläkeiän saavutin jokunen vuosi sitten, mutta halusin jatkaa yrittäjänä lähinnä harrastuksekseni. Nyt sen sijaan hetki tuntuu oikealta jäädä eläkkeelle ihan virallisesti. Mieheni on ehtinyt jo muutaman vuoden nauttia eläkepäivistään, Virtanen sanoo liikuttuneena.

Jatkajaa Nyytille ei ole löytynyt.

Suoraan sanottuna liiketoiminnan jatkaminen tässä muodossaan ei ole taloudellisesti kannattavaa. Tulosta pitäisi tulla, jotta joku tästä kiinnostuisi, ja heikkojahan viime vuodet ovat olleet, kertoo Virtanen.

Totta kai Kauppakeskus Myllyn tulo aikanaan vaikutti markkinoihin, kuten myös yhä kasvava nettikauppa. E18-tiehankkeen suunnitelmat tunneleineen eivät sinänsä päätöstäni hetkauttaneet suuntaan eikä toiseen, mutta totesin jälkeenpäin, että lopettaminen tulee varmasti hyvään saumaan, jatkaa Virtanen.

Asiakaspalvelu lähellä sydäntä

Vaikka Virtasesta tuli yrittäjä vasta Herkku- ja lahjaliike Nyytin myötä, hänen työuraansa ovat viitoittaneet aina samat kiinnostuksenkohteet.

Olen ollut koko ikäni asiakaspalvelutehtävissä. Edellisistä työtehtävistäni olen sitten ammentanut tietotaitoja yrittäjyyteen, toteaa Virtanen.

Asiakkaat ovat aina olleet työni suola. Nyytin tiskin takana viettämieni vuosien aikana on ollut ilo tutustuttua ihaniin ihmisiin, sekä kanta-asiakkaisiin että satunnaisiin vierailijoihin. Jos heitä kaikkia ei olisi ollut, enpä olisi tässä näin kauan viihtynyt, kiittelee Virtanen.

Eläkepäiviin Virtanen valmistautuu rauhallisin mielin.

En ole täyttänyt almanakkaani menoilla, vaan aion ainakin näin alkuun vain nauttia ja olla kotona. Kun on yrittäjänä tehnyt töitä kuusi päivää viikossa lähes ilman lomia, on hyvä ottaa rauhallisesti mahdollisuuden koittaessa, hymyilee Virtanen.

Katariina Mäkinen-Önsoy