Krookilassa kurkistetaan dramatisoituun Pernon kartanon historiaan

Pernon kartanon 500-vuotisjuhla jäi Raision historiaan upeasti toteutettuna kulttuuritapahtumana. Kuva: Raision kaupunginkirjaston kotiseutukokoelma.

Raision historiankirjoihin vuoden 1958 merkkitapahtumana kirjattu Pernon kartanon 500-vuotisjuhla herää uudelleen eloon Raision Teatterin kesänäytelmässä.

RAISIO. Huumorilla höystetty Uskomaton Pernon kartanon historia saa ensi-iltansa Raision Krookilan kotiseutukeskuksen näyttämöllä 14. heinäkuuta. Näytelmä koostuu Ukko Kivistön kirjoittaman Pernon kartanon 500-vuotisjuhlakuvaelman kohtauksista. 29. kesäkuuta 1958 vietetyistä Pernon kartanon 500-vuotisjuhlista tulee perjantaina kuluneeksi 60 vuotta.

– Historiankertomukset nivoutuvat kiinteästi toisiinsa samalla tavoin kuin Raision eri kaupunginosiin sijoittuneissa Kylämatka-esityksissä, joiden ohjaustyöstä vastasin vuosina 2011–2014. Ja kuten kesäteatteriin kuuluu, aiheita käsitellään vauhdikkaalla otteella komiikan keinoin, kertoo ohjaaja Toni Enholm.

Alun perin Enholm oli suunnitellut toista tekstiä Raision Teatterin kesänäytelmäksi. Kiintoisa projekti entisajan Raisioon kuuluneen Pernon kartanon parissa sai hänet kuitenkin toisiin aatoksiin.

– Suunnitelmat ottivat uuden suunnan, kun raisiolainen kotiseutuaktiivi Altti Koivisto otti yhteyttä. Hän oli löytänyt arkistoista historiallisen kuvaelmakäsikirjoituksen, jota ei kerta kaikkiaan voinut ohittaa, Enholm taustoittaa.

Kuvaelmasta koko illan näytelmäksi

Kuvaelmia piti ensin esittää vain Raision kirjastotalolla, jonne oli varattu kaksi esitysajankohtaa 11. ja 18. kesäkuuta. Enholmin työryhmän käsissä teksti jalostui pian kuitenkin koko illan näytelmäksi.

– Kirjastossa esitimme neljä seitsemästä kuvaelmasta alkuperäisessä muodossaan 10 minuutin pätkissä. Krookilassa sen sijaan tullaan näkemään eheä, noin tunnin mittainen näytelmä, joka on kuin teatteriryhmän avoimet harjoitukset koomisine käänteineen. Uskomaton Pernon kartanon historia -nimen saanut esitys sisältää kuvaelmien jäykähköjen replojen välissä nykykielistä sanailua näyttelijöiden ja ohjaajan välillä, sanoo Enholm.

Heinäkuulle ajoittuvan esityskauden lisäksi Raision Teatterin työryhmä suunnittelee lisäesitystä Pernon kartanon uskomattomalle historialle elokuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävien Raisio-päivien ajankohtaan.

500-vuotisjuhlaa kunnioittava näyttely

Lisäksi Raision kaupunginkirjastossa on 31. elokuuta asti esillä Kaikkien aikojen tapahtuma Raisiossa – Pernon kartanon 500-vuotisjuhla -näyttely. Valtavia valmistelutöitä vaatinut juhla järjestettiin rakenteilla olleen Raision yhteiskoulun tukemiseksi. Juhlien organisoinnista vastasivat yhteiskoulun kannatusyhdistys ja erityisesti sen naistoimikunta Linnea Salmisen johdolla.

Raision maineikkaimman kartanon vaiheista kertovien kuvaelmien käsikirjoittajaksi pyydettiin juhlavuoden kynnyksellä turkulaista kirjailijaa Ukko Kivistöä. Raisiolainen opettaja Paavo Turjansalo sovitti nämä Pernon kartanon merkkihenkilöistä kertovat kuvaelmat esityskuntoon. Ohjaajana toimi Turun kaupunginteatterin näyttämöpäällikkö Urho Harkola.

Esitysten juontajana toimi Turjansalo, joka esitti historian hengen Geniuksen roolin. Kahdeksasta kuvaelmasta vanhin edusti 1450-lukua ja nuorin kertoi vuoden 1808 tapahtumista.

Katariina Mäkinen-Önsoy