Skanssissa lajitellaan roskia tänään kilpaa

Viime vuonna Roskien lajittelun SM-kisojen paikallinen osakilpailu käytiin Raision Kauppakeskus Myllyssä. Kuva: Vastavirta.

SKANSSI. Kauppakeskus Skanssissa järjestetään tänään 24. toukokuuta kello 14–18 Roskien lajittelun SM-kisojen viides osakilpailu. Roskien lajittelun SM-kisat tänä vuonna kolmatta kertaa. Hyväntuulisen kisan tavoitteena on vahvistaa suomalaisten lajittelutaitoja, sillä niissä on yhä kehittämisen varaa. Vauhdikkaalla lajitteluradalla kilpailijat voivat testata tietojaan siitä, mihin keräysastiaan mikäkin roskakuutio kuuluu.

Kilpailun järjestää Vantaan Energia. Ennakkoilmoittautumisia ei tarvita, vaan kisaan voi osallistua saapumalla paikalle.

– Moni roska päätyy turhaan sekajätteeseen, kun sitä ei osata kierrättää. Roskapelissä oppii ohimennen pelaamalla, miten erilaisia roskia kuuluisi lajitella oikein. Peliä voi käyttää apuna vaikka koulujen opetuksessa. Sen avulla voi treenata lajittelua tai osallistua itse kisaan vaikka bussimatkan aikana, vinkkaa Vantaan Energian viestintä- ja henkilöstöjohtaja Mervi Suorsa.

Tänä vuonna kisassa on ensimmäistä kertaa lasten sarja, johon voivat osallistua kaikki alle 14-vuotiaat. Yli 14-vuotiaat kisaavat aikuisten sarjassa.

Skanssin kierrätystapahtumaa hyödynnetään myös opetuskäytössä. Paikallisen Puropellon koulun 8. ja 9.-luokkalaiset tulevat ennen kisojen virallista alkua lajitteluradalle kisaamaan ja saamaan käytännönläheistä kierrätysoppia.

Roskien lajittelun SM-kisan semifinaali ja finaali käydään Tikkurila Festivaalin yhteydessä lauantaina 21.7. Semifinaalissa kohtaavat kaikkien osakilpailujen parhaat sekä Roskapelissä parhaan tuloksen saanut kilpailija. Finaaliin etenee kaksi parasta.

Voittaja saa tittelin Roskamestari 2018 ja palkinnoksi kahden hengen matkan Singaporeen. Lasten sarjassa koko kiertueen voittaja saa vuosikortin ja kunkin osakilpailun voittaja kuukausikortin Superparkiin.

Turun osakilpailu järjestetään yhteistyössä Lounais-Suomen Jätehuollon kanssa. Kisapaikalla LSJH:lta saa neuvoja oman asuinalueen kierrätys- ja jätehuoltoasioissa. Kisapäivänä Skanssissa palvelee myös LSJH:n Pop up -lajitteluasema, johon voi tuoda maltillisia määriä kotitalouksien vaarallisia jätteitä, kuten paristoja, loisteputkia ja energiansäästölamppuja, sekä pienelektroniikkaa ja poistotekstiilejä. Lajitteluasema löytyy klo 10–18 Skanssin korkeiden autojen parkkipaikalta, Nesteen kylmäaseman vierestä.

TSS