Seurakuntakolumni: Kuka kolkuttaa ovellesi?

KOLUMNI. Oletko halunnut jotain oikein paljon? Kauanko sinulla meni tavoitteesi saavuttamiseen? Tuliko tavoitteesi helpolla vai teitkö paljon töitä sen eteen? Väitän, että mitä kauemmin tavoitteesi saavuttaminen kesti ja mitä suuremmat olivat ponnistelusi, sitä suuremman arvon osasit antaa sille!

Elämässämme tavoittelemme tärkeitä ja vähemmän tärkeitä asioita. Jotkut tavoittelemistamme asioista ovat aika toissijaisia, suorastaan turhia. Mutta jos listaisit itsellesi tärkeät asiat, niin mitä ne olisivat? Tulisiko luetteloon menestys, rikastuminen, työura, ystävät, läheinen parisuhde, terveys…?

Jos menestyt työssäsi, voit olla tyytyväinen. Jos sinulla on paljon rahaa, voit tehdä monia asioita. Jos olet terve, voit nauttia elämästä monin tavoin. Nämä kaikki edellä luetellut asiat voivat olla merkityksellisiä, mutta jos sinulla ei ole yhtään ystävää, ei ketään läheistä, niin kenen kanssa jaat menestyksesi, rikkautesi tai kenelle kerrot voivasi hyvin?

Yksinäiseksi itsensä tunteva kokee olevansa eristetty. Hän pohtii ihmisarvoaan, kun kukaan ei ole kiinnostunut hänestä. Miten moni kokee olevansa yksinäinen tänä päivänä? Kenties liian moni. Matka ihmissydämestä toiseen voi olla äärettömän pitkä.

Äidin sydän tuntee ja kuulee. Äitienpäivänä muistamme omia äitejämme ja kiitämme heitä kärsivällisyydestä. He ovat avanneet meille paljon mahdollisuuksia, avanneet ovia tulevaan.

Ovet johtavat aina jonnekin. Ovi kuvataan Pyhässä Raamatussa portiksi muutokseen. Vuosia sitten eräänä iltana ovelleni kolkutti ihminen, jonka hätä oli suuri. Avasin oven, pyysin hänet sisään ja kuuntelin häntä, yritin ymmärtää parhaani mukaan. Kun hän lähti, olin epävarma, jaksaisiko hän eteenpäin.

Vuosien päästä hän otti yhteyttä ja kertoi keskustelun auttaneen. Tuntui hyvältä, että olin avannut oven, ainakin yrittänyt kuunnella. Hänelle kohtaaminen merkitsi paljon.

Kuka kolkuttaa sinun ovellesi? Kuka odottaa sinun kuuntelevan edes hetken? Sinä olet tärkeä jollekin toiselle. Arvosta itseäsi ja jaa se arvokas, mikä sinulla on toiselle. Et voi etukäteen tietää, miten tärkeä oli antaa edes pieni hetki toiselle. Siinä hetkessä toimivat elämää suuremmat voimat. Sen hetken voi kruunata rukous, vaikkapa vain hiljainen huokaus Jumalan puoleen. Suurempaa asiaa ei ole kuin että antaa itsensä ja aikansa toiselle, vaikkapa vain pieneksi hetkeksi.

Sinulle on annettu koko elämäsi hetki. Antaja on Jeesus, Kristus! Kun Hän kolkuttaa, avaa sydämesi ovi. Avautuessasi löydät elämän ja tarkoituksen.

Vesa Tuominen

Paimion kirkkoherra