Päivi Siren ryhtyi mentaalivalmentajaksi eläkeiän kynnyksellä

Mentaalivalmentajan työ on naantalilaisen Päivi Sirenin mukaan 80 prosenttisesti asiakkaan kuuntelua. Loput 20 prosenttia on ohjausta, jossa asiakkaan omat oivallukset ovat ensisijaisessa asemassa. Kuva: Ragip Önsoy.

Elämäntaidon valmennuksesta voivat hyötyä naantalilaisen Päivi Sirenin mukaan aivan kaikenikäiset koululaisista seniorikansalaisiin.

NAANTALI. Naantalissa asuva kesällä 60-vuotispäiviään viettävä Päivi Siren kouluttautuu parhaillaan mentaalivalmentajaksi.

– Ikä on pelkkä numero, siihen ei kannata kiinnittää liikaa huomiota. Life Coaching eli elämäntaidon valmentajan työ sopii hienosti nykyiseen elämänrytmiini, Siren sanoo.

– Haluan toimia esimerkkinä muille ikäisilleni ihmisille. Koskaan ei ole myöhäistä oppia uutta ammattia ja toimia aktiivisesti työelämässä, innostaa Siren.

Kielten parissa opettajana ja kääntäjänä aiemmin työskennellyt Siren joutui jättämään työnsä monikemikaaliyliherkkyyteen sairastuttuaan. Hän ehti päästä jo eläkkeellekin, mutta päätti kohdistaa tarmonsa ja kokemuksensa muiden auttamiseen.

– Monenlaisista elämänkokemuksista on hyötyä life coachina. Sairauden ollessa pahimmillaan jouduin elämään pari vuotta erakkona hengityssuojaimeni kanssa. Lisäksi minulla oli lapsuudessa vaikeaa isäni alkoholismin ja väkivaltaisuuden vuoksi, hän kertaa kokemuksiaan.

– Kaksikielisessä perheessä varttuneena kielten opiskelu on ollut minulle helppoa ja kiinnostavaa. Tasavertaisena mielenkiinnon kohteena on aina ollut psykologia, mutta päädyin kuitenkin nuorena opiskelemaan kielitieteitä. Minusta on hienoa, että mentaalivalmentajana pääsen työskentelemään toisen kiinnostuksen kohteeni parissa tässä elämänvaiheessa, hän lisää.

Henkistä personal trainingia

Valmentamon järjestämät LCF Life Coach -opinnot ovat nyt loppusuoralla, ja Siren on perustanut oman yrityksen nimeltä MentaaliAvain. Yritys tarjoaa positiivisen psykologian luentoja ja ryhmävalmennusta yksityishenkilöille ja työyhteisöille.

– MentaaliAvain -nimi tulee menneisyyden kokemuksia peilaavista tunnelukoista, joita pyrin elämäntaidon valmentajana avaamaan asiakkaan omilla ehdoilla, Siren toteaa.

– Mentaalivalmentajat eivät ole terapeutteja, vaan toimimme terveiden ihmisten parissa ennaltaehkäisevinä henkisen hyvinvoinnin personal trainereina, jatkaa Siren.

Uusi työnsarka innostaa Sireniä jatkamaan myös tietokirjailijana.

– Mentaalivalmennuksesta kertova kirja on parhaillaan työn alla. Sen julkaisu tapahtuu todennäköisesti vasta ensi vuoden puolella, hän kertoo.

Elämäntaidon valmennusta kaikenikäisille

Siren haluaa viedä life coachingia esimerkiksi kouluihin ja työvoimahallintoon.

– Kouluissa tähtään koulukiusaamisen vähentämiseen ja lasten vuorovaikutustaitojen lisäämiseen. Lisäksi voisin vetää uravalmennustunteja työttömille työnhakijoille ja sinkkuvalmennuksia eri ikäryhmille parikymppisistä seniori-ikäisiin, hän ideoi.

Yksinäisyys ja tunteista puhumattomuus ovat Sirenin mukaan todellisia ongelmia aivan kaikenikäisten keskuudessa.

– Pienyrittäjänä kannattaa hyödyntää verkostoja, kun sellaisia on tarjolla. Naantalilainen sairaanhoitaja Irmeli Viljanen ja turkulainen lääkäri Mikael Kivivuori ovat lähdössä kanssani mentaalivalmennuksen hankkeisiin, Siren kertoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy