Paimiolainen Jouni Lehikoinen julistaa torstaina veneilyrauhan Turussa

Turusta aukeaa ainutlaatuinen saaristo, jota myös kirkkoherra Jouni Lehikoinen haluaa olla mukana suojelemassa.

Torstaina vietetään koko perheen Pax Navis -tapahtumaa, jossa pääsee ihastelemaan veneitä ja kuulemaan Saaristomeren tilasta ja sen suojelusta. Ohjelmaa on suunniteltu sekä lapsille, nuorille että aikuisille. Illan juontaa Janne Porkka ja musiikista vastaa Jazz City Turku.

TURKU. Ruissalon Telakalla järjestetään torstaina 24. toukokuuta kello 17–20 koko perheen veneily- ja Saaristomeri-tapahtumaan, Pax Navis. Kaikille avoin ja maksuton tapahtuma on osa Turun Jokisataman avajaisia, joita vietetään 24.–27. toukokuuta. Paikalle pääsee sekä maitse että vesitse. Veneellä saapuville tarjotaan tapahtuman ajaksi maksuton laituripaikka.

Mikäli et saavu omalla veneellä suosittelemme lämpimästi tulemaan tapahtumaan polkupyörällä tai julkisilla, josta jää pienempi hillinjalanjälki. Fölin vessibussilla pääsee merimatkaa pitkin paikan päälle ja vanhanaikaisilla busseilla maitse. Jos tulet omalla autolla, jätä se parkkiin Hevoskarintien rinteeseen, neuvoo Saaristomeren Suojelurahaston toiminnanjohtaja Tove Holm.

PAX NAVIS – veneilyrauhaa!

Turun Mikaelinseurakunnan paimiolainen kirkkoherra Jouni Lehikoinen julistaa tapahtumassa Saaristomeren veneilyrauhan viimevuotiseen tapaan.

Tapahtuman nimi, PAX NAVIS, on latinaa ja viittaa rauhaan ja veneilyyn. Turun Mikaelinseurakunnan paimiolainen kirkkoherra Jouni Lehikoinen julistaakin tapahtumassa Saaristomeren veneilyrauhan kello 18.

Olen asunut koko elämäni meren äärellä. Meillä on maailman kaunein saaristo. Siksi on tärkeää muistuttaa, miten vesillä liikutaan viisaasti – muita ja luontoa kunnioittaen, Lehikoinen sanoo.

Vastuullisen veneilyn ja luonnon kunnioittamisen lisäksi veneilyrauha muistuttaa hädässä olevien auttamisen ja muiden vesilläliikkujien huomioinnin tärkeydestä.

Olen itsekin ollut joskus hinaamassa vesille sammunutta venettä rantaan, hän kertoo.

Lehikoinen oli julistamassa veneilyrauhaa myös viime vuonna, kun tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa.

Silloin tapahtuma oli vähän pienimuotoisempi, sillä monet seurasivat samaan aikaan tv:stä presidentti Mauno Koiviston hautajaisia. Tänä vuonna tapahtumasta on tulossa suurempi, Lehikoinen uskoo.

Kirkkoherra saapuu kuudeksi telakalle Turun meripelastusyhdistyksen meripelastusaluksella p/v ABSO. Normaalisti hän seilaa omalla veneellään, jolla on laituripaikka Kemiössä.

Lehikoinen on tavattavissa veneilyrauhan julistuksen jälkeen Turun Mikaelinseurakunnan pisteellä, jossa jaetaan tietoa myös Turun merimieskirkosta.

Merimieskirkot ovat 1800-luvulta asti toimineet maailmalla merenkulkijoiden ja ulkomailla asuvien suomalaisten hyväksi. Suomessa niiden tehtävänä on toteuttaa kansainvälistä kristillistä työtä Suomen satamissa.

Sigyn ja sen kunnostajat paikalla

Tapahtumassa pääsee tutustumaan monenlaisiin veneisiin ja aluksiin. Isoin alus paikalla on Sigyn, jonka restaurounnin asiantuntijat ovat paikalla kertomassa kunnostuksesta klo 18–20. Myös partiopurjehtijoiden veneet ja Turun Meripelastusyhdistyksen p/v ABSO on yleisön tutustuttavissa.

Saaristomeren kansallispuisto kertoo eri mahdollisuuksista päästä saaristoon myös ilman venettä. Pidä Saaristo Siistinä ry:n edustaja kertoo vastuullisesta veneilystä ja heidän työstään merten roskaantumista vastaan.

Tapahtuman järjestää Saaristomeren Suojelurahasto yhdessä monien yhteistyökumppaneiden kanssa.

Jos tapahtuma tuottaa enemmän kuin kulut, ylijäämä lahjoitetaan Saaristomeren suojeluun, lupaa Tove Holm.

Janica Vilen