Maskun seniorimessuilla tarjoiltiin tietoa ja viihdettä

Maskulaiset Pirkko ja Pentti Lehtinen (oik.) tulivat seniorimessuille kuuntelemaan Joel Hallikaista ja hakemaan tietoa paikallisista aktiviteeteista. Hely Haapanen ja Anniina Kreivilä esittelivät heille SPR:n Nousiaisten osaston toimintoja. Kuvat: Ragip Önsoy.

Yhdistysten ahkerassa käytössä oleva Maskutalo täyttyi 17.5. iloisesta puheensorinasta, musiikista sekä painavasta tiedosta korjausneuvontaan ja sote-uudistukseen liittyen.

MASKU. Ensimmäisillä Perusturvakuntayhtymä Akselin järjestämillä seniorimessuilla Maskutalolla 17. toukokuuta näytteilleasettajat esittelivät ikäihmisille suunnattuja paikallisia palveluja ja tuotteita.

Turun kuuloyhdistyksen varapuheenjohtajana toimiva maskulainen Olavi Rantanen esitteli kirjoitustulkkausta, joka kuuluu Kelan palveluihin.

Turun kuuloyhdistyksen varapuheenjohtajana toimiva maskulainen Olavi Rantanen kertoi yhdessä Kuuloliiton Anna-Maija Tolosen kanssa kävijöille kirjoitustulkkauspalvelusta.

– Tulkkauspalvelu on tarkoitettu henkilölle, joka tarvitsee vammansa vuoksi tulkkausta. Kirjoitustulkkaus on toimiva systeemi esimerkiksi tapahtumissa, joissa tarvitaan yleisötulkkausta. Kuuroutuneille ja huonokuuloisille suunnatussa palvelussa tulkki välittää suullisen viestin kirjoitettuun muotoon tietokoneella, Rantanen sanoo.

– Tällaiset messutapahtumat madaltavat ihmisten kynnystä tulla kysymään erilaisista mieltä askarruttavista asioista. Esimerkiksi kuulon aleneminen on monelle vaikea paikka. Yhdistystoiminnassa mielestäni on parasta juuri se, että voi auttaa muita, ja välittää tietoa. Kuulolaitteet ovat kuitenkin tänä päivänä hyvin helppokäyttöisiä, pieniä ja niihin tottuu nopeasti, lisää Rantanen.

Juhlakisa naapureiden kesken

Eläkeliiton Maskun yhdistyksen Jouko Jaakkola ja Eeva Koivisto innostivat messukävijöitä mukaan monipuoliseen kulttuuria ja liikuntaa sisältävään toimintaansa.

Eläkeliiton Maskun yhdistyksen puheenjohtaja Eeva Koivisto ja jäsen Jouko Jaakkola kertoivat virkeästä toiminnastaan.

– Viikoittaisia tapahtumia on lähes 600-jäsenisessä yhdistyksessämme paljon: on esimerkiksi karaokea, tarinatupaa ja käsityöpiiriä. Vapaaehtoisemme käyvät säännöllisesti Luukkaan palvelutalossa laulamassa ja ulkoiluttamassa asukkaita. Kesään kuuluvat lisäksi muun muassa virkistyspäivät Vähä-Joumossa ja kesäteatterimatkat, Koivisto kertoo.

Tänä vuonna 30 vuotta täyttävä yhdistys kilpailee Maskutalon kentällä 11. kesäkuuta kello 10 alkaen Eläkeliiton Nousiaisten yhdistystä vastaan perinteisessä kesäkisassa.

– Kyseessä on järjestyksessään 20. juhlakisa naapurikunnan eläkeläisyhdistystä vastaan. Toivomme paikalle runsain määrin kannattajia sekä toimitsijoita. Tarkoitus olisi tietenkin voittaa nousiaislaiset kotikentällä, Jaakkola toteaa.

Tietoa sotesta ja korjausneuvonnasta

Perusturvakuntayhtymä Akselin sosiaali- ja perhepalveluiden vt. palvelulinjajohtaja Tuija Hassinen-Laineen tietoiskun aiheena oli sote-uudistus.

Salin lavalla kuultiin tietoiskuja muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen ja korjausneuvontaan liittyen.

Perusturvakuntayhtymä Akselin sosiaali- ja perhepalveluiden vt. palvelulinjajohtaja Tuija Hassinen-Laine kertoo, että sote-uudistuksen keskiössä on asiakas, joka valitsee nykyisen terveyskeskuksen palveluja vastaavan sote-keskuksen aina puoleksi vuodeksi kerrallaan.

– Tarkoituksena on, että 1.1.2020 alkaen sote-palvelujen järjestämisvastuu siirtyy maakunnille. Nyt kun on runsas 1,5 vuotta jäljellä. Valmistautuminen on aloitettu, sillä vaikka sote ei toteutuisikaan, palvelujen kehittäminen on tärkeää, Hassinen-Laine sanoo.

– Päätös on tällä hetkellä päättäjien käsissä. Kuukauden parin päästä olemme viisaampia, viittaa Hassinen-Laine sote-uudistuksen lakipakettiin, joka eduskunnan on tarkoitus hyväksyä kesäkuussa.

Vanhustyön keskusliiton Varsinais-Suomen alueen korjausneuvoja Jani Malmisen mukaan korjausneuvonnalla pyritään tukea kotona asumista.

– Maksuttomassa korjausneuvonnassa autamme yli 65-vuotiaita avustuksen hakemisessa ja korjaus- ja muutostarpeiden arvioinnissa. ARA avustaa remontteja, jotka edistävät ikäihmisen asumista omassa kodissaan. Niihin kuuluvat muun muassa esteettömyyskorjaukset kuten ovien leventämiset, luiskat sekä hissiremontit, Malminen esittelee.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Perusturvakuntayhtymä Akselin ensimmäiset seniorimessut vetivät Maskutalon täyteen.