Kaarinan vanhin eläkeläisyhdistys juhli synttäreitään

Senioritanssiryhmä Piikarit esitti Pirjo-Riitta Luostarisen ohjaamia tansseja juhlaväelle.

Piikkiön Eläkeläisten 55-vuotisjuhlassa kuultiin puheita, runoja ja sketsejä, nähtiin tanssia ja nautittiin kakkukahvit sekä palkittiin yhdistyksen jäseniä ansiomerkein.

KAARINA. Piikkiön Pontelassa vietettiin torstaina 26. huhtikuuta Kaarinan vanhimman eläkeläisyhdistyksen eli Piikkiön Eläkeläiset ry:n 55-vuotisjuhlia. 130 jäsenen yhdistys toimii aktiivisesti ja sai tähänkin tapahtumaan paikalle lähes sata ihmistä.

– Toimintamme on hyvin vahvasti eläkeläisten toimintavireyden kehittämistä, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Marja-Liisa Teräväinen juhlan avaussanoissa.

Teräväisen mukaan ihmisten puheista saa usein sen kuvan, että eläkeläiset olisivat uhka yhteiskunnan kehittymiselle, mutta se on hänen mielestään virhearvio.

– Me olemme voimavara, jota nyky-yhteiskunnan tulee enemmän ottaa huomioon, hän linjaa.

Yhdistyksen puheenjohtaja Marja-Liisa Teräväinen lausui juhlan avaussanat.

Pontela entistä enemmän ikäihmisten käyttöön

Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta kiitteli omassa puheessaan Piikkiön Eläkeläisten tekemää vapaaehtoistyötä.

– Yhdistyksenne on hyvä esimerkki aktiivisesta ja hyvin toimivasta eläkeläisjärjestöstä, jolla on monimuotoista toimintaa jäsenille. Lisäksi yhdistys toteuttaa omalta osaltaan vanhuspalvelulain ydintavoitteita, esimerkiksi yksinäisyyden torjuntaa, hän kehuu.

Lisäksi hän kertoi puheessaan Kaarinan kaupungin kuulumisia erityisesti ikäihmisiin liittyen. Yhtenä isona asiana hän pitää Piikkiö-kodin peruskorjausta ja kotikuntoutustiimin vakinaistamista.

Maaliskuussa avatun ikäihmisten palvelutori Eerikin hän uskoo nousevan ratkaisevaan rooliin sote- ja maakuntauudistusten myötä, kun tarve palveluohjaukselle kasvaa.

– Jos laki menee luonnoksen mukaisena läpi, niin yksityiset palvelut tulevat lisääntymään ja nykyiset kunnalliset palvelut säilyvät, hän ennustaa.

Lisäksi hän kertoo, että jatkossa Pontela tulee olemaan entistä enemmän ikäihmisten ja kansalaisopiston käytettävissä, sillä hän aikoo ehdottaa kaupunginhallitukselle, että nuorisotalo siirtyisi kirjaston yläkertaan.

– Se helpottaisi tämän talon käytön miettimistä. Myös yläkerran tilojen käytöstä otetaan ideoita vastaan. Ne eivät ole esteettömät, joten sen vuoksi mahdollisuudet ovat rajalliset, Virta sanoo.

Kaupunginjohtaja onnittelee yhdistystä 55 ikävuoden saavuttamisesta, mutta ei pidä sitä vielä kovin korkeana ikänä.

– Yhdistyshän on täsmälleen samanikäinen kuin minä, eli nuorekas, hän toteaa saaden yleisönsä nauramaan.

Kaupunginjohtaja Harri Virta pääsi aloittamaan voileipäkakun. Puheessaan hän kiitteli Eläkeläiset ry:tä kaikesta siitä vapaaehtoistyöstä, jota yhdistyksen jäsenet tekevät yksinäisyyden torjumiseksi.

Ansiomerkkejä vuosien järjestötyöstä

Juhlassa jaettiin myös Eläkeläiset ry:n ansiomerkkejä. Merkin saivat Matti Suominen, Leila Seittenranta ja Arvi Seittenranta. Lisäksi juhlassa harmonikkaa soittaneelle Armas Janssonille annettiin yhdistyksen viiri.

74-vuotias Matti Suominen on asunut Piikkiössä vuodesta 1955.

– Hyvältä tuntuu! Olen kuulunut 17 vuotta Piikkiön Eläkeläisiin. Liityin jo silloin, kun olin vielä työelämässä. Nyt olen ollut 11 vuotta eläkkeellä, hän kommentoi.

Suominen on ollut näiden vuosien aikana mukana niin johtoryhmässä kuin monissa muissakin tehtävissä.

– Pyrin käymään myös kerhoissa. Niissä tapaa muita ihmisiä, Suominen sanoo.

74-vuotias Matti Suominen sai ansiomerkin.

Onko sote uusi Vasa-laiva?

Juhlapuheen piti Eläkeläiset ry:n tiedottaja Tuomas Talvela.

– Täällä tehtiin merkittävää historiaa vuonna 1963, kun Piikkiön Eläkeläiset ry perustettiin. Tänä päivänä te voitte olla iloisia ja ylpeitä tästä Kaarinan vanhimmasta yhdistyksestä, hän kehui alkajaisiksi.

Sitten alkoi puheen poliittinen osuus, jossa hän vertasi nyt tehtävää sote-uudistusta vuonna 628 Tukholmassa tehtyyn Vasa-laivaan.

– Kuningas ei luottanut laivanrakentajiin, vaan muutteli piirrustuksia oman mielensä mukaan. Laivasta tulikin kiikkerä rakennelma ja se upposi neitsytmatkallaan Tukholman edustalle. Se osoitti, kuinka vaarallista on asiantuntijoiden arvioiden sivuuttaminen, hän aloittaa.

Vasa-laivan kohtalo tulisi Talvelan mukaan pitää mielessä nyt, kun sote-uudistus on lähdössä neitsytmatkalleen.

– Siitäkin näyttää tulevan kiikkerä rakennelma, koska asiantuntijoiden kritiikki on sivuutettu. Vaarana on korkeammat asiakasmaksut ja palveluiden karsiminen, hän toteaa.

Juhlaohjelmaan kuului muun muassa sketsejä.
Tilaisuuden avasi harmonikallaan Armas Jansson, jolle myös lahjoitettiin juhlassa yhdistyksen viiri.
Saara Mannila lausui Eino Leinon Hymyilevästä apollosta katkelman.
Senioritanssiryhmä Piikarit.

Janica Vilen