Helatorstaina julkaistaan järjestyksessään kolmas August Pyölniittu -kokoelma

Kuvassa August Pyölniitun kirjasto, joka löytyy Paimion Maljamäen kylän Pajapellon lohkotilan päärakennuksesta, nykyisestä Pyölniittu museosta. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

PAIMIO. Paimiolaisen August Pyölniitun (1887–1979) käsikirjoituksiin perustuvan Hermolepuutusta-teoksen julkaisutilaisuutta vietetään helatorstaina 10. toukokuuta kello 15 Sammakon Kirjakaupassa, Turussa.

Hermolepuutusta on kokoelma pienviljelijän ja itseoppineen tiedemiehen August Pyölniitun ajatuksia. Kirja sisältää runsaat kolmesataa mietettä, jotka kirjan toimittanut Johanna Lehto-Vahtera on poiminut päiväkirjan ja muiden kirjoitelmien sivuilta. Noin puolet niistä on julkaistu Lehto-Vahteralta vuonna 2004 ilmestyneessä kirjassa Järkevä toivo.

Lehto-Vahteran toimittamassa Näkyviin tuleminen -julkaisussa (2011) sen sijaan käsitellään August Pyölniitun kirjoituksia vuosilta 1907–1917, jolloin hän oli 20–30 -vuotias nuorimies. Tuona aikana Pyölniittu rakensi, kirjoitti, luki ja viljeli.

Jo elinaikanaan Paimion viisas -lempinimen saanut Pyölniittu oli ahkera lukija ja kirjoittaja, jolle henkinen työ oli maanviljelystä tärkeämpää. Hän aloitti kirjoittamisen 18-vuotiaana ja jatkoi vanhuuteen saakka. Viimeiset kirjoitelmat on päivätty vuonna 1974.

Kirjoittaminen oli Pyölniitulle elintärkeää hermolepuutusta. Hänen kiinnostuksen kohteitaan olivat luonnontieteet, filosofia, politiikka ja elämä yleensä. Päiväkirjaansa hän kirjoitti ajatuksiaan ja havaintojaan luetuista kirjoista, keksinnöistään ja maailmanmenosta ylipäätään. Pohdinnat siitä, mihin ihmisen tulisi pyrkiä, ja millaista on hyvä elämä, täyttivät lukemattomia arkkeja.

Pyölniitun työn tulokset ovat laajuudeltaan häkellyttäviä: maataloustöiden ohessa syntyi toistakymmentä tuhatta arkkia tekstiä ja laskelmia. August Pyölniittu oli poikamies ja eli elämänsä yhdessä kahden sisarensa kanssa Paimion Maljamäessä. Heidän kotinsa on nykyään henkilöhistoriallinen museo.

Kirjan toimittanut Johanna Lehto-Vahtera on turkulaisen Aboa Vetus & Ars Nova -museon johtaja ja museologi, jonka harrastuksiin Pyölniitun perinnön tutkiminen on kuulunut 1990-luvulta lähtien. Hermolepuutusta on kolmas Lehto-Vahteran Pyölniitun käsikirjoituksista toimittama kirja. Teoksen esipuheen on laatinut kirjailija Juha Hurme.

TSS