ITÄ-TURKU. Vapaaehtoisvoimin Turun Itäharjulla toimiva Hope ry kerää polkupyöriä ja pyöräilykypäriä Turun alueen vähävaraisille lapsiperheille. Jos omissa nurkissa on tarpeettomaksi käynyt ja käyttökelpoinen tyttöjen tai poikien pyörä, voi sen lahjoittaa eteenpäin Hopen kautta. Keräys alkoi 3.4. ja lahjoituksia voi toimittaa 26.4. asti.

– Keräykseen toivotaan erityisesti polkupyöriä, jotka käyvät koululaisille tai nuorille. Niille on suurin tarve. Toki otamme vastaan myös alle kouluikäisten polkupyöriä, Turun Hopen tiiminvetäjä Arja Heinonen sanoo.

– Isommilla lapsilla ja yläkouluikäisillä pyörän tarve ja merkitys on erityisen suuri. Se on vähävaraisissa perheissä usein liian kallis hankinta. Pyöräilemällä pääsee myös kouluun, kavereiden luokse tai harrastuksiin ilman, että tarvitsee ostaa linja-autokorttia, Arja Heinonen kertoo. 

Pyöriä ja kypäriä voi toimittaa maanantaista torstaihin kello 10–14 Hopen tiloihin. Lisäksi maanantaina 16.4. lahjoituksia voi tuoda myös klo 17–19 välisenä aikana. Hopen toimitilat sijaitsevat osoitteessa Voimakatu 5, Itäharju, Turku.

Mikäli omaa pyörää ei pääse tuomaan kyseisinä aikoina, voi toisen ajan sopimiseksi olla Hopeen yhteydessä.

– Valitsemme saajat asiakasperheidemme joukosta. Pyrimme jakamaan pyöriä ensisijaisesti niille, jotka eivät aikaisemmin ole saaneet pyörälahjoitusta. Lisäksi otamme huomioon perheet, joissa pyörän tarve on suuri esimerkiksi pitkän koulumatkan vuoksi, Arja Heinonen kertoo. 

Turun Hopessa toivotaan, että lahjoitukset ovat ehjiä ja hyväkuntoisia.

– Me emme voi korjata rikkinäisiä tai ruosteisia pyöriä, joten emme voi lahjoittaa niitä eteenpäin. Pyörän tulisi olla valmiiksi käyttökunnossa, jotta sen pystyy polkemaan Hopen toimitiloista uuteen kotiin, Arja Heinonen muistuttaa.

Turun Hopen asiakasperheiden määrä on lisääntynyt tasaisesti jo usean vuoden ajan. Viime vuonna perheitä oli yhteensä noin 450 ja lapsia yli 1 000. Kevään 2018 aikana Hopen asiakkaaksi on kirjautunut jo noin 250 uutta perhettä, joissa on yhteensä noin 550 lasta.

– Polkupyöräkeräys järjestetään nyt kolmannen kerran. Viime vuonna saimme kerättyä 40 polkupyörää jaettavaksi vähävaraisille perheille. Autettavien perheiden määrä on suurempi kuin koskaan, joten polkupyöriä kaivataan nyt huomattavasti enemmän, Arja Heinonen korostaa.

Hope – Yhteisesti ja Yhdessä ry aloitti toimintansa Turussa vuonna 2012. Toiminta ulottuu myös ympäryskuntiin, kuten Paimioon, Sauvoon, Naantaliin, Ruskoon, Lietoon ja Somerolle. Asiakkaat tulevat sosiaali- ja perhetyön sekä diakoniatyön kautta, osa ottaa yhteyttä itse.