Rikkonaisen viime kauden pelanneet Arttu Hoskonen ja Jere Koponen valmiina Veikkausliigan alkuun

”Ei voi olla tyytyväinen, jos voittoa ei tule!”

Jere Koponen (vas.) ja Arttu Hoskonen uskovat, että Interillä on mahdollisuuden mitalisijoille tämän vuoden Veikkausliigassa. Huomenna pelattavan vieraspelin jälkeen Inter kohtaa TPS:n kotonaan Veritaksella lauantaina 21. huhtikuuta.

Fabrizio Piccareta, uusi pelisysteemi, huomattavasti nuorempi ja kotimaisempi joukkue, hyvä yhteishenki… Näistä palikoista on rakentunut FC Interin edustusjoukkueen hyvä talvikausi, jonka perusteella pelaajat uskovat pääsevänsä huomenna alkavassa Veikkausliigassa kolmen parhaan joukkoon. Seutusanomien haastattelussa tulevaa kautta pohtivat kaarinalainen puolustaja Arttu Hoskonen ja Pääskyvuoresta Interiin ponnistanut maalivahti Jere Koponen.

JALKAPALLO. Veikkausliiga alkaa turkulaisen FC Interin osalta huomenna 7. huhtikuuta Vaasassa. Edustusjoukkueessa nähdään Interissä jo pitkään vaikuttaneita paikallisia pelaajia, kuten kaarinalainen puolustaja Arttu Hoskonen (s.1997) ja Pääskyvuoresta Veikkausliigaan ponnistanut maalivahti Jere Koponen (s.1992). Heille huomisen tavoitteet ovat selvät.

– Ei voi olla tyytyväinen, jos voittoa ei tule, toteaa Hoskonen.

– Vaasalla on pelitapa pysynyt aika samana, joten vähän jo tiedämme, mitä lauantailta voi odottaa, pohtii puolestaan Koponen.

He ovat seuranneet sosiaalisesta mediasta myös fanien valmistautumista kauden alkuun.

– Näyttää siltä, että bussireissuja järjestetään. Toivottavasti tulee paljon faneja paikalle, Hoskonen hymyilee.

Myös Koponen antaa faneille ison arvon.

– Aina annan kentällä kaikkeni, mutta kyllä fanit antavat siihen vielä pienen lisäbuustin, erityisesti vieraspeleissä, hän sanoo.

Molempien luottamus joukkueeseen on tällä hetkellä vahva. Koposen mukaan koko edustus on tehnyt talven aikana ison tasonnoston.

– Pari viime kautta on mennyt sarjataulukon väärässä päässä. Tällä kaudella koko joukkue haluaa taistella mitalisijoista, hän sanoo.

Hoskonen jatkaa samoilla linjoilla:

– Meillä on nyt tosi erilainen joukkue kuin viime vuonna. Meillä on paljon nuoria pelaajia, joilla kaikilla on kova halu voittaa. Suomen Cupin pelit menivät niin hyvin, että odotukset liigaan ovat todella hyvät, hän peesaa.

Inter kohtaa Suomen Cupin finaalissa HJK:n 12. toukokuuta.

Enemmän yhdessä – kotimaisin voimin

Myös koko seuran slogan – enemmän yhdessä – näkyy nyt pelaajien mukaan hyvin edustusjoukkueessa.

– Joukkueen kemia mätsää nyt paljon paremmin kuin viime kaudella. Vietämme vapaa-aikaakin keskenämme. Aiemmin meillä on ollut todella taitavia pelaajia, mutta joukkue ei ole pelannut tarpeeksi hyvin yhteen. Nyt me pelataan hyvin yhteen sekä kentällä että sen ulkopuolella ja silti on toki edelleen taitavia yksilösuorituksiakin, Koponen reflektoi.

Hoskonen uskoo, että yksi syy tähän on joukkueen melko kotimainen kokoonpano.

– Aiemmin, kun meillä oli enemmän ulkomaisia pelaajia, joukkue jakaantui pariin kolmeen eri porukkaan. Ne me ollaan selkeästi kaikki samaa porukkaa, hän selittää.

Myös FC Interin tekninen johtaja Vesa Mäki puhui tästä aiheesta torstaina 5. huhtikuuta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa:

– Meidän pitää katsoa peiliin ja miettiä, mitä Inter saavutti viimeisinä vuosina aika kalliilla ja melko iäkkäillä ulkomaisilla pelaajilla? hän kommentoi.

Lisäksi seuran tavoitteisiin kuuluu omien juniorien nostaminen edustusjoukkueeseen. Silti Mäki katsoo, että kansainvälisilläkin tähdillä on Interissä paikkansa, sillä liigassa pärjäämisen lisäksi Inter tavoittelee paikkaa myös Euroopan kentillä.

– Pelkillä Turun seudun omilla pojilla se on aika paljon haastavampaa, hän uskoo.

Tällä kaudella ulkomailta tulevia pelaajia ovat Lucas Garcia, Ivan Sesar, Abdoulie Mansally ja Yves Daniel Kamy. Viime kaudella ulkomailta tuli toistakymmentä pelaajaa.

Uusi pelisysteemi toimii

Interin uudella päävalmenatajalla Fabrizio Piccaretalla on edessään ensimmäinen kokonainen kausi. Sekä Hoskonen että Koponen ovat ottaneet uuden valmentajan ajatukset avoimesti vastaan ja uskovat että tehdyt muutokset pelitavassa ovat olleet joukkueelle hyväksi.

– Fabin luoma peli-identiteetti on alkanut toimia hyvin. Ennen pelattiin neljän alakerralla ja nyt kolmen alakerralla. Ainakin tähän asti uusi pelisysteemi on ollut tosi hyvä, Hoskonen kommentoi.

Viime kaudella FC Inter jäi Veikkausliigassa yhdeksänneksi erityisesti puolustuspään takkuilun vuoksi. Uudella pelisysteemillä ollaan saatu omassa päässä jo hyviä tuloksia.

Tavoitteena ehjä kausi ja tulevaisuus ulkomailla

Hoskonen tuli Interiin Kaarinan Nappuloiden ja Kaarinan Poikien kautta jo 13-vuotiaana, ja vuonna 2016 hän nousi edustusjoukkueeseen. Viime kausi oli rikkonainen nilkkaleikkauksen vuoksi, mutta nyt hän kokee olevansa loistovireessä.

– Haluan päästä pelaamaan mahdollisimman paljon!

Koposella on niin ikään huonoja muistoja viime kaudelta loukkaantumisten vuoksi.

– Nyt on kova halu päästä näyttämään ja pelaamaan ehjä kausi. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Henkka (Henrik Moisander) on ykkösvalinta maalille, mutta tavoitteenani on päästä siihen ykköspaikalle ja pitää se paikka, hän suunnittelee.

– Erityisesti pelin avaaminen ja keskitykset ovat parantuneet talven aikana, hän arvioi omaa pelaamistaan.

Koponen on Interin edustuksessa yksi harvoista Suomen mestareista, joskin mestaruus tuli tilille Seinäjoen vuosina SJK:n paidassa. Pidemmällä aikavälillä hän tavoittelee pelipaikkaa ulkomailla.

– Se on ihan selkeä tavoite, mutta askel kerrallaan mennään. Ihan jo Ruotsi olisi jalkapallon suhteen paljon suurempi maa kuin Suomi. Meillä on Interissä kuitenkin hyvät olosuhteet verrattuna moniin aika isoihinkin seuroihin Euroopassa, joten ihan mitä tahansa diiliä ei kannata allekirjoittaa, hän pohtii.

Jalkapallon pariin hän päätyi isänsä jalanjäljissä. Jari Koponen pelasi aikanaan Interin ensimmäisessä joukkueessa vuonna 1992.

– Olen ollut kiinnostunut jalkapallosta ihan pienestä asti. Hinguin aina mukaan isän peleihin. Ne oli jotain aladivareita siinä vaiheessa, mutta siitä oma into alkoi. Asuimme omakotitalossa Pääskyvuorella ja meillä oli oma maali takapihalla. Kaverit tuli aina meille potkimaan ja viisivuotiaana aloitin pelaamisen Pääskyvuoren Nappuloissa, hän muistelee.

Hoskosen tie huippufutaajaksi ei ollut yhtä ruusuinen.

– Iskä pakotti mut pelaamaan joskus neljävuotiaana. Menin itkien ekoihin treeneihin, mutta kyllä mä siitä nopeesti aloin tykätä ja nyt mä oon ihan tyytyväinen, että pakotettiin, hän nauraa.

FC Inter Turku esitteli edustusjoukkueensa Veritaksella torstaina 5. huhtikuuta. Kuvassa Mikko Seppälän haastattelussa Jere Koponen ja Arttu Hoskonen ja Niko Markkula.

Janica Vilen