Paimion lukio ja Vistan koulu saavat uudet rehtorit

Olli-Pekka Lehtonen on johtanut Vistan koulua jo 11 vuotta. Opettajana hän on ollut talossa jo 18 vuotta. Nyt on aika siirtyä uuden työpöydän ääreen.

Paimion lukiota jo vuosikymmenet johtanut Heikki Turpeinen jää kesällä eläkkeelle. Lukion uudeksi rehtoriksi on valittu Vistan koulun rehtori Olli-Pekka Lehtonen, jonka nykyiseen pestiin haetaan nyt uutta henkilöä.

PAIMIO. Olli-Pekka Lehtosen valinta Paimion lukion uudeksi rehtoriksi sai lainvoiman torstaina 19. huhtikuuta. Nyt hän on irtisanoutunut työstään Vistan koulun rehtorina ja valmistautuu siirtymään elokuuksi lukioon uusien haasteiden pariin.

– Olen ollut tässä talossa jo 18 vuotta ja rehtorina 11 vuotta. Nyt on hyvä saada vähän vaihtelua. Ja toisaalta lukio on taas muuttumassa, joten siitä saa ihan mukavaa haastetta, Lehtonen kommentoi.

Uuden lukiolain myötä tarvitaan lisäpanosta esimerkiksi oppilaanohjaukseen ja jaksamista tukeviin toimiin.

– Paimiossa järjestellään jo ensi lukuvuodeksi laaja-alaista erityisopetusta myös lukioasteelle, Lehtonen kertoo.

Ylioppilakirjoitusten Lehtonen toivoo säilyvän, mutta niiden merkityksen kasvattamista korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa hän ei pidä hyvänä suuntana.

– Se tuntuu epäreilulta. Nuorten tulevaisuuden suunta määräytyy koko ajan varhaisemmassa vaiheessa. Kaikki eivät ole siihen valmiita. Siksi pääsykokeet pitäisi säilyttää, hän sanoo.

Paimiossa tulee pian valtuuston käsittelyyn myös aloite kurssikirjaston perustamisesta. Lehtonen kuitenkin muistuttaa, että Paimion lukion opiskelijat saavat jo nyt satojen eurojen arvoisen opiskelijaedun.

– Lukion aloittavat saavat 250 eurolla käyttöönsä ylioppilaskirjoituksissa tarvittavan kannettavan tietokoneen, jonka hankintahinta kaupassa olisi noin 900 euroa. Se on merkittävä taloudellinen subventio opiskelijoille ja heidän perheilleen. Itsekin lukiolaisen isänä tiedän, että se on merkittävä säästö, hän muistuttaa.

Lisäksi Lehtonen suunnittelee pientä viilausta Paimion lukion toimintaan.

– Ainakin kurssitarjotin sähköistetään, eli jatkossa valinnat tehdään Wilman kautta. Meillä on jo yläkoulussa siirrytty sähköiseen järjestelmään ja se on toiminut hyvin, hän kertoo.

Lisäksi jaksoäjrjestelmää täytyy uuden rehtorin mukaan miettiä.

– Melkein kaikki Suomen lukiot ovat siirtyneet viisjaksojärjestelmään, mutta Paimiossa on kuusjaksojärjestelmä. Siinä on omat haasteensa, mutta myös etunsa. Se tekee koulupäivistä lyhyitä. Päivät alkavat varttia vaille yhdeksän ja loppuvat pääsääntöisesti jo kahdelta. Riittävällä levolla ja unella on nuoren hyvinvoinnille iso merkitys, Lehtonen punnitsee.

Paimion lukion vahvuudet esiin

Lehtonen haluaa panostaa Paimion lukion markkinointiin.

– Me joudutaan kilpailemaan Turun erityislukioiden kanssa ja se tilanne ei tule kokonaan koskaan muuttumaan. Jos on vaikka SM-tason urheilija niin on ihan perusteltua lähteä erityislukioon Turkuun. Mutta muuten Paimion lukiolla on paljon kilpailuvaltteja, Lehtonen toteaa.

Mitä ne sitten ovat?

– Paimion lukio on ajantasainen. Siellä on laadukas arki ja rakenteet, jotka tukevat opiskelijoiden jaksamista ja hyvinvointia. Matkoihin ei kulu aikaa ja taloudellista tukea on tarjolla, Lehtonen listaa.

Haasteitakin kuitenkin on – erityisesti julkinen liikenne tai lähinnä sen olemattomuus, jonka vuoksi Paimion on vaikea kilpailla naapurikuntien nuorista. Sauvon kanssa yhteistyö toimii hyvin ja sieltä Paimion lukio saakin vuosittain paljon opiskelijoita.

Tällä hetkellä lukiossa on vain 220 opiskelijaa, mutta syy sille löytyy pienistä ikäluokista.

– Tänäkin vuonna yhteishaussa yli puolet ikäluokasta haki lukioon. Lukio on säilyttänyt vetovoimaisuutensa. Nyt vain Paimiossa on lukiossa ja peruskoulun ylimmillä luokilla normaalia pienempiä ikäluokkia. Vitosella on esimerkiksi vain 120 lasta, mutta ensi syksynä kouluun tulee taas 160 lapsen ikäluokka, Lehtonen kertoo isosta kuvasta.

Kiireiset vuodet remonttien keskellä

Viimeiset vuodet Vistan koulun rehtorina ovat olleet Lehtoselle kiireisiä.

– Vuonna 2010 yhdistettiin Paimion yläaste ja Vistan alakoulu, Myllyhaan koulu, Nummenpään koulu ja Veikkarin koulu. Nyt meillä on yhtenäiskoulu, jossa on yli 700 oppilasta ja 80 aikuista, eli yhteensä 800 ihmisen yhteisö, hän kertoo.

Paitsi koulun organisaation rakenteet myös koulun fyysiset rakenteet ovat kokeneet muutoksen. Lähes kaikki tilat on remontoitu viime vuosien aikana. Tällä hetkellä remontissa on kivikoulu, joka valmistuu kesällä. Se jälkeen vuorossa ovat kakkossali ja puukoulu. Ensi vuonna remontissa on myös lukion vanhat tilat, joissa nyt on yhtenäiskoulun opetusta.

– Tämä on hyvä vaihe lähteä, sillä nyt kaikki remontit ovat joko hoidettu tai hoidossa. Yhteistyö teknisen toimen kanssa on ollut saumatonta ja kaikki väistötilatkin on jo katsottu valmiiksi, Lehtonen toteaa.

Uudelle rehtorille on siis laitettu askelmerkit jo kohdilleen. Millainen tyyppi Vistan koulun johdossa pärjäisi?

– Tässä hommassa saa olla talkkari ja poliisi ja pedagoginen johtaja. Ikinä ei tiedä, mitä päivät tuovat tullessaan ja koskaan ei ole tekeminen loppunut kesken, Lehtonen hymyilee.

Janica Vilen