Tuorlan majatalossa hiljennytään ikonien äärelle

Ikonitaiteilija Ulla Tschurbanoffin ikoneja on esillä Tuorlan majatalon salissa 8. huhtikuuta asti.

KAARINA. Ikonitaiteilija Ulla Tschurbanoffin ikoneja on esillä Tuorlan majatalon salissa 8. huhtikuuta asti. Näyttelyyn pääsee tutustumaan joka päivä pitkäperjantaita lukuun ottamatta.

Tschurbanoff on opiskellut ikonimaalausta vuodesta 1976 lähtien lukuisten opettajien johdolla. Taideopintojen lisäksi Tschurbanoff on opiskellut taidehistoriaa ja kasvatustieteitä Turun yliopistossa ja Aalto yliopistossa. Hänellä on ollut lukuisia näyttelyitä ja hänen ikoneitaan on muun muassa Turun ortodoksisessa kirkossa, Kiteen ortodoksisessa kirjossa, Martin kirkossa ja St Stephen in the fields -kirkossa Kanadassa. Venäjällä hänen ikoneitaan on esimerkiksi entisellä piispa Aleksilla ja Siperiassa sijaitsevan naisvankilan kirkossa.

Vuodesta 1999 vuoteen 2006 Tscurbanoff toimi Valamon päätoimisena opettajana. Hänen oppilainaan oli tuolloin suomalaisten maalareiden lisäksi useasta Euroopan maasta, Kanadasta, Yhdysvalloista ja Intiasta kursseille tulleet ihmiset. Hän on opettanut myös Valamon munkki Vladimiria sekä Lintulan ja Birgittalaisluostarin sisaria.

Mittava opetustyö on ollut Valamon kansanopistossa kurssilaisten toteuttama ikonostaasin ikonien maalaaminen Uhtuan kirkkoon, Venäjälle.

Taiteilijan mukaan ikonimaalaus ei ole pelkkää teknistä suoritusta, piirtämistä ja värien levittämistä laudalle, vaan se on erittäin syvällisesti hengellinen tapahtuma, joka voidaan rinnastaa rukoukseen.

– Ikonimaalaus on rukousta ja rukous tukee ikonimaalausta. Ikonimaalari tarvitsee rukousta, yhteyttä Luojaansa, toteaa Tschurbanoff.

Majatalon myyntinäyttelyssä on esillä 17 puhuttelevaa ikonia.

TSS