Kaarinan SOS-lapsikylän nuoret sisustavat asuntonsa yhdessä Raision IKEAn kanssa

Kuvassa Sini Kari ja Toni Hietanen IKEA Raision tavaratalosta kantamassa huonekaluja Kaarinan SOS-lapsikylässä sijaitseviin asumisharjoitteluasuntoihin. Kuva: Matti Immonen.

SOS-lapsikylissä täysi-ikäisyyttä lähestyvät nuoret pääsevät harjoittelemaan omien valmiuksiensa mukaisesti itsenäistymistä asumisharjoitteluasunnoissa. IKEA on alkanut SOS-lapsikylien kumppaniksi harjoitteluasuntojen sisustamisessa nuorten ideoiden mukaan. Ensimmäisenä yhteistyöparina ovat IKEA Raisiossa ja SOS-lapsikylä Kaarinassa.

ASUMINEN. IKEA Raision sisustussuunnittelijat vierailivat maaliskuun alussa Kaarinan SOS-lapsikylässä ideoimassa asumisharjoitteluasuntojen sisustusta yhdessä kylän nuorten kanssa.

– IKEA Suomen ja SOS-lapsikylien valtakunnallinen yhteistyö sai alkunsa Kaarinasta, johon IKEA Raisio lahjoitti joululahjoja viime joulukuussa. Lahjoituksen yhteydessä pohdittiin jatkoa ja nyt nuo visiot on tuotu toteen, SOS-lapsikylä Kaarinan johtaja Sari Carlsson sanoo.

– Yhteistyöhön on kuulunut tapaaminen asunnoilla sekä IKEA-tavaratalovierailu Raisiossa, jossa nuoret ovat itse valinneet tulevaan kotiinsa huonekaluja ja sisustustavaroita, Carlsson lisää.

Jokaisen SOS-lapsikylän alueella sijaitsee asumisharjoitteluasuntoja, joihin täysi-ikäisyyttä lähestyvät nuoret voivat muuttaa harjoittelemaan itsenäistä asumista turvallisessa ympäristössä.

– Ensimmäiset kaksi itsenäistymistä tukevaa harjoitteluasuntoa Kaarinassa on nyt sisustettu ja asukkaat ovat päässeet muuttamaan sisään. 17-vuotiaat asukkaat ovat olleet tyytyväisiä hankkeeseen, jossa he ovat itse päässeet ideoimaan sisustusta yhdessä IKEAn sisustussuunnittelun ammattilaisten kanssa, Carlsson toteaa iloisena.

– Yhteistyötä jatketaan neljän muun asumisharjoitteluasuntomme osalta, kun seuraavat nuoret muuttajat ovat siihen valmiita, jatkaa Carlsson.

Tukea tärkeään siirtymävaiheeseen

SOS-lapsikylien tavoitteena on, että nuoret saavat itsenäistyä omien valmiuksiensa mukaisesti. He saavat yksilöllistä sosiaalityöntekijän kanssa suunniteltua apua siirtymävaiheeseen. Harjoitteluasunnossa harjoitellaan arkipäiväisiä askareita sekä oman kodin kunnioittamista.

– Nuoren itsenäisessä elämässä tarvitsemat taidot arvioidaan hyvinvoinnin ja valmiuksien arviointimenetelmien avulla. Itsenäistymistä ohjaa hoito- ja kasvatussuunnitelmassa sovittu työntekijä. Sijaishuollossa nuoret ovat 18 ikävuoteen asti, Carlsson kertoo.

Kodin viihtyvyydellä on merkitystä

IKEA Suomen vastuullisuuspäällikön Tiina Suvannon mukaan projekti on ollut molemmin puolin mieluinen ja ideologiaan sopiva.

– SOS-lapsikylillä ja IKEAlla on samankaltainen tapa ajatella kodin merkityksestä. Ikea-toiminnan perusajatus on luoda parempi arki meille kaikille tavallisille ihmisille. Yhteistyön tavoitteena onkin tarjota nuorille kehitystä ja kasvua tukeva viihtyisä koti, sanoo Suvanto.

– Myös työntekijämme lähtivät projektiin mukaan ilolla. Meistä kaikista on mukavaa, kun voimme kohdistaa ammattitaitomme paikallisten perheiden ja nuorten elämänvaiheiden tukemiseen, lisää Suvanto.

Suvanto kertoo, että mallia on tarkoitus toteuttaa myös muilla IKEA-paikkakunnilla.

– Tampere on seuraavana kiikarissa, Suvanto toteaa.

Kaiken kaikkiaan Suomessa on kymmenen SOS-lapsikylää. Kaarinassa SOS-lapsikylä on toiminut vuodesta 2003 alkaen.

Katariina Mäkinen-Önsoy