Seurakuntakolumni: Hiljentyminen on tärkeää

KOLUMNI. Vierailimme äskettäin Hampurissa, vanhassa hansakaupungissa. Kaupunki on täynnä toimintaa. Aktiivinen merenkulku satama-alueineen, suurin niistä konttisatama, ja vilkas liike-elämä ovat tunnusomaisia Hampurille. Kaupunki tarjoaa paljon kulttuuria sitä janoavalle. Museot, taidenäyttelyt, uljas raatihuone sekä monet muut nähtävyydet tyydyttävät vaativammankin kävijän toiveita.

Mieleenpainuvin kohde meille oli St` Michaelin kirkko lähellä Landungsbruckeä, vanhan sataman ydinaluetta. Kirkko oli tuhoutunut useampaan kertaan, mutta rakennettu uudelleen. Nykyinen korjattu kirkkokokonaisuus on 1900-luvun alkupuolelta. Korkeine torneineen se on uhmannut molempia maailmansotia ja toimii edelleen merkittävänä jumalanpalveluselämän ja hiljentymisen paikkana niin paikallisille asukkaille kuin turisteillekin.

Päivittäin kirkossa käy valtava määrä ihmisiä ihastelemassa sen rakennustaidetta tai katselemassa 125 metrin korkeudessa olevasta tornista alla avautuvaa kaupunkimaisemaa. Kirkossa tuntee voivansa hiljentyä lukuisista vierailijoista huolimatta. Käynti sisällä rauhoittaa mieltä kaupungin kiihkeän sykkeen lomassa.

Kirkkovuodessa Laskiaissunnuntaista alkanut paastonaika on erotettu hiljentymiselle Pääsiäisen suuren juhlan odotuksessa. Pääsiäinen ei ehkä ole meille luterilaisen kulttuurin omaaville suomalaisille yhtä tärkeä kuin joulu, mutta se on kristikunnan suurin juhla. Jeesuksen elämä ja kuolema sekä ennen kaikkea ylösnousemus puhuvat vahvaa kieltä.

Sinulle, joka elät elämän ruuhkavuosia, olet nykypäivän kiihkeässä rytmissä mukana, suosittelen hiljentymistä. Hiljentyminen voi tapahtua myös luonnossa, metsässä, meren rannalla tai jossakin muussa itsellesi tärkeäksi kokemassa paikassa. Hiljentyminen avaa mielen sopukoita parantaen ja auttaa keskittymään päivän moniin toimiin ja tehtäviin.

Suosittelen sinulle; tee matka itseesi ja kysy, mikä elämässäsi on todella tärkeää. Hiljentymisen kautta tärkeät asiat avautuvat uudella tavalla ja tekevät sinusta kokonaisemman ihmisen. Hyvää Pääsiäisen odotusta!

Vesa Tuominen

Paimion kirkkoherra