Schützin Matteus-passio Pyhän Katariinan kirkossa 29.3.

MUSIIKKI. Pyhän Katariinan kirkon Cantio sacra -matineasarjassa kuullaan kiirastorstaina 29. maaliskuuta kello 16.30 Heinrich Schützin Matteus-passio Turun konservatorion kuoron ja solistien esittämänä. Teoksen johtaa kapellimestari Marko Autio.

Heinrich Schütz (1585–1672), saksalainen säveltäjä ja urkuri, aloitti musiikin harrastamisen laulamalla kuorossa, opiskeli sittemmin lakia Marburgissa ja musiikkia Venetsiassa. Opiskelunsa jälkeen Schütz toimi urkurina Kasselissa, mutta siirtyi vuodesta 1615 säveltämään musiikkia Dresdeniin, jossa työskenteli kuolemaansa asti. Schütziä pidetään yleisesti tärkeimpänä saksalaisena säveltäjänä ennen J.S.Bachin aikakautta ja yhtenä merkittävimmistä 1600-luvun säveltäjistä. Hän sävelsi muun muassa ensimmäisen saksalaisen oopperan, vuonna 1627 Torgaussa ensiesitetyn Dafnen. Teoksen musiikki on sittemmin kadonnut. Valtaosa hänen sävellystuotannostaan on kuitenkin kirkkomusiikkia.

Matteus-passion (SWV 479) Heinrich Schütz sävelsi vuonna 1666. Hän sävelsi samana vuonna myös Johannes-passion, aiemmin vuonna 1665 sävelletyn Luukas-passion lisäksi. Neliääniselle kuorolle ja solisteille sävellettyä Matteus-passiota pidetään Schützin passioista rikkaimpana ja dramaattisesti elävimpänä. Schütz loi kolmella passiollaan varhaisen kohokohdan ja kulmakiven raamatullisen kärsimyshistorian tekstiin sävelletyn passiomusiikin saralla. Schütz sävelsi Matteus-passion liturgiseen käyttöön ja passiolla oli aikanaan juhlava paikkansa Dresdenin linnankirkon jumalanpalveluksessa.

Konserttiin on vapaa pääsy, käsiohjelma maksaa 5 euroa.