Reilan kyläyhdistyksen luontopolku on saanut nimikilapilun kautta nimekseen Hierkonpolku. Luontopolku rakentuu parhaillaan Reidun rantasaunan ja Kyhkärännokan välille. Kesään mennessä polun varteen saadaan vielä laavu ja kunnon opasteet.

PYHÄRANTA. Reilan kyläyhdistys Reidun luontopolkuhanke etenee hyvällä vauhdilla.

– Kyseinen alue on ollut puolustusvoimien harjoitusalueena vuoteen 2014 saakka, kertoo luontopolkuhanketta Reidulla vetävä Seppo Mannervesi.

Mannervesi kertoo, että välittömästi harjoitusalueen hiljenemisen jälkeen kyläyhdistyksessä heräsi kysymys – mitäs nyt sitten? Pienempiä luontopolkuja lähialueilta jo löytyi, mutta merenrantaan kulkevaa polkua, jossa olisi kunnon palvelut – käymälä, laavu, grillipaikka ja kunnon opasteet, ei vielä ollut.

– Ammuntojen päättymisen jälkeen alue siirtyi Puolustusvoimilta Metsähallituksen Luontopalvelujen hallintaan. Otimme jo vuonna 2014 sinne yhteyttä, eikä heillä ollut mitään suunnitelmia alueelle, se olisi jäänyt ihan vain joutomaaksi. Noin vuosi sitten päätimme hakea Ravakalta tälläiselle projektille sopivaa rahoitusta, kun Metsähallituskin oli myötämielinen tekemään sopimuksen kanssamme, Mannervesi kertoo tyytyväisenä.

Ravakan koordinaattori kävi yhdessä kyläyhdistyksen kanssa tutkimassa tulevaa aluetta, ja keskustelemassa siitä, minkälaiset kyläyhdistyksen suunnitelmat olivat.

– Silloin se sitten viimeistään kristallisoitui, että mitä kaikkea me sinne haluamme.

Emme halunneet persoonatonta nimeä”

Ravakalle tehdyissä rahoitushakemuspapereissa hankkeen nimeksi oli merkitty Reilan rantapolku, mutta se ei virallisena nimenä tuntunut kyläyhdistyksen mielestä hyvältä.

– Se oli ihan pätevä ja hyvä viralliseen hakemukseen, mutta muutenhan se on pikkuisen tylsä ja persoonaton, emmekä me tietenkään halunneet sellaista. Lähdimme hakemaan jotain vähän kutsuvampaa ja mielenkiintoisempaa, joten nimiehdotuksia lähdettiin kysymään kyläläisiltä.

Joukosta löytyikin nopeasti nimi, joka sopi polulle kuin nenä päähän: Hierkonpolku.

– Nimi tuli tosiaan niinsanotulta yleisöltä. Alueella, johon laavu tulee, on Hierkonpää niminen niemi, joten tämähän kävi mainiosti. Polku itsessään on kolmen kilometrin mittainen, se kulkee Reidun rantasaunan ja Kyhkärännokan välillä, ja myötäilee merenrantaa. Maasto vaihtelee kivikkoisesta rannasta tasaiseen kangasmaastoon ja hiekkarantaan, sekä metsikköön. Kyhkärännokasta on myös näkymä avomerelle, Selkämeren kansallispuistoon. Lähimpiin saariin polulta on matkaa nelisen kilometriä.

Hanke etenee – vaikkei siltä välttämättä näytä

Hanketta on lähdetty viemään eteenpäin pääasiassa kyläyhdistyksen sekä talkoolaisten voimin. Varsinaisia talkoita on takana vasta yhdet, ja Mannervesi kertoo niiden keränneen mukavasti osallistujia.

– Lokakuussa olleissa talkoissa keskityimme lähinnä polun raivaamisen ja merkitsemiseen.

Mannervesi toteaa projektin näyttävän tällä hetkellä ulkopuolisten silmiin mahdollisesti siltä, että se olisi kokonaan pysähtynyt eikä hanke etenisi.

– Tällä hetkellä voisi sanoa, että kulisseissa tapahtuu. Metsähallituksen suunnittelija tekee parhaillaan alueelle virallista opastuskarttaa, ja samaten polkuviitat ovat työn alla.

Mannerveden mukaan projekti etenee alkuperäisen aikataulun mukaisesti, ja suunnitelmissa olisi saada polku valmiiksi tulevan kesän aikana.

– Polulla ei vielä ole minkäänlaisia opasteita ja se on kaikilta osin kesken, mutta kunhan saamme polun valmiiksi niin toivotamme aivan kaikki tervetulleiksi sitä käyttämään. Haluamme tehdä työn huolella loppuun, ja sitten pidämme kunnon avajaiset polulle, Mannervesi naurahtaa.

Linda Rantanen