Raision Tilkkurit juhlistaa 20-vuotistaivaltaan kolmella näyttelyllä

Kevät on tilkkujen juhlaa

Raision Tilkkurien Marketta Lahtinen (oik.) ja Helena Viitanen toivottavat kaikki tervetulleeksi Raision tilkkutapahtumiin yhdessä Piikkiön Pilkkutilkkujen Hanna Lystimäen sekä Paraisten quiltZakken Inger Mattssonin, Anja Lindqvistin ja Liisa Laineen kanssa. Kuvat: Ragip Önsoy.

Raision kirjastotalon Aulagalleriassa on esillä maaliskuun ajan tilkkutöiden näyttely. Vaisaaren koulun valtaava Tilkkumylly kokoaa Raisioon sunnuntaina 18. maaliskuuta tilkkutaitureita yhteensä 17 maasta. Lisäksi Tilkun taikaan voi tutustua ajalla 9.3.–13.5. Raision kaupungintalolla.

RAISIO. Tänä vuonna 20-vuotisjuhliaan viettävä Raision Tilkkurit on pystyttänyt näyttelyn Raision kirjaston Aulagalleriaan yhdessä Piikkiön Pilkkutilkkujen ja Paraisilla toimivan quiltZakken kanssa. 28. maaliskuuta asti esillä oleva näyttely esittelee monipuolisesti pääosin kierrätystekstiileistä syntyneitä tilkkutöitä.

Juhlavuoden kunniaksi myös valtakunnallisia tilkkupäiviä juhlitaan isosti Raision Vaisaaren koululla sunnuntaina 18. maaliskuuta kello 11–15.

Tilkkumylly koostuu useammasta näyttelystä, joihin kuuluvat muun muassa tapahtuman järjestäjän Tilkkuyhdistys Finn Quilt ry:n Harvinaista herkkua -laukkunäyttely, Piikkiön Pilkkutilkkuihin kuuluvan Marketta Reinin Tilkkuja ja silppuja 50 vuoden ajalta -näyttely sekä 27 tilkkutyön sarja Skotlannista.

Tiesitkö?

Raision Tilkkurit lahjoittaa joka vuosi tilkkutyön lähinnä Raision kaupungin kohteisiin, kuten päiväkoteihin, mutta myös TYKS:n keskosvauvaosastolle on lahjoitettu nuppupeittoja. Japaniin lähetettiin kaksi tilkkutyötä katastrofivuonna 2011. Tilkkureiden puheenjohtajana toimii Helena Viitanen. 20. toimintavuonna Tilkkureissa on 22 jäsentä, kuten alussakin.

Raision Tilkkurien, Piikkiön Pilkkutilkkujen ja Paraisilla toimivan quiltZakken yhteiset näyttelyt ovat esillä maaliskuussa Raision kirjastotalolla, Vaisaaren koulussa ja Raision kaupungintalolla.

– Lisäksi tapahtumassa nähdään Euroopan Tilkkuyhdistyksen (European Quilt Association) näyttely Terveiset – Greetings…, jossa on mukana yhteensä 17 tilkkutyötä, yksi jokaisesta eurooppalaisesta tilkkukillasta. Työt aloittivat kahden vuoden kiertueen Festival of Quilts Birmingham -näyttelystä vuonna 2016, nyt vuorossa on Suomen Raisio, kertoo Raision Tilkkurien tiedottaja Marketta Lahtinen ainutkertaisesta tilaisuudesta nähdä kansainvälisiä tilkkuteoksia.

Myös Raision museo Harkko kunnioittaa Tilkkurien juhlavuotta järjestämällä 9.3.–13.5. Tilkun taikaa -näyttelyn Raision kaupungintalon ylätasanteella. Museon toimesta kuratoituun näyttelyyn oli avoin haku Raision Tilkkureiden, Piikkiön Pilkkutilkkujen ja quiltZakken jäsenillä.

Yhteistyötä yli rajojen

Yhteistyö ulkomaisten tilkkuharrastajien kanssa on osa Finn Quilt ry:n toimintaa. Yhdistys kuuluu Euroopan tilkkuilijoita yhdistävään European Quilt Associationiin (EQA) ja on tiiviisti yhteydessä pohjoismaisten tilkkuyhdistysten kanssa.

– Tiiviin yhteistyön tuloksena tilkkutöitämme on ollut useampana vuonna näytillä Englannin Birminghamin elokuisessa Festival of Quilts -tapahtumassa. Kyseisiä töitä on nyt kootusti esillä Tilkkumyllyssä, Marketta Lahtinen sanoo.

Paraisten quiltZakken Anja Lindqvist (vas.) ja Piikkiön Pilkkutilkkujen Hanna Lystimäki ovat mielellään mukana Raision Tilkkurien juhlavuodessa.

Raision Tilkkureita lähinnä olevista yhteistyökilloista Piikkiön Pilkkutilkut on ollut toiminnassa 12 vuoden ajan.

– Tilkkutöitä olen tehnyt kaiken kaikkiaan 25 vuotta. Käsityönopettajana minulla oli säästössä isot määrät kangasta, jota ei raaskinut heittää pois. Tilkkuharrastus innosti lopulta kuitenkin siinä määrin, etteivät kankaat ainakaan vähentyneet kotona, vaan päinvastoin, Hanna Lystimäki Piikkiön Pilkkutilkuista hymyilee.

Paraisilla ja Turussa toimiva quiltZakke taas perustettiin vuonna 2011.

– Zakke-sanalla haetaan termiä, jonka voivat ymmärtää niin suomen- kuin ruotsinkielisetkin eli me olemme tilkkusakki, killan puheenjohtaja Anja Lindqvist selittää.

Työväenopistossa opettava Lindqvist on hurahtanut tilkkuihin työn puolesta.

– Innostukseni tilkkutöihin on lähtöisin 90-luvulta. Niissä kiinnosti nimenomaan monipuoliset tekniikat ja materiaalit. Näyttäviäkin töitä saa aikaan helposti ja oikeastaan mitä tahansa kangasta voi hyödyntää, Lindqvist innostaa.

Paraislainen Liisa Laine ihastui tilkkutyöharrastuksessa sen monimuotoisuuteen – tekniikoilla voi leikitellä vapaasti, kuten myös luovuudella ja väreillä.

– Parasta tilkkuharrastamisessa on se, että niitä tehdessä oppii aina uutta. Toisilta saa uusien vinkkien ja ideoiden lisäksi myös aina apua, Liisa Laine Paraisilta jatkaa.

Perinteet vuosisatojen takaa

Tilkkutyön tekniikat ovat lähtöisin Aasiasta ja Kauko-Idästä ja ne liikkuivat keskiajalla ristiretkeläisten mukana länteen. Näitä tilkkutöitä käytettiin etupäässä raskaiden haarniskojen pehmusteina. Kahden kangaskerroksen ja niiden väliin sijoitetun vanun käsin tikkaaminen yhteen omaksuttiin pian viileissä maissa kuten Hollannissa ja Englannissa. Vähitellen alettiin yhä enemmän kokeilla erilaisia geometrisia kuvioita, joista monet ovat käytössä edelleenkin.

Etupäässä on valmistettu peitteitä ja koska kankaat ovat olleet kalliita, materiaaleina on käytetty yleensä vanhojen tekstiilien parhaita osia. Peitteiden piti olla lämpimiä, mutta niistä pyrittiin tekemään myös kauniita.

Uudella ajalla perinteiset tilkkutyön tekniikat ja tyylit levisivät siirtolaisuuden mukana ympäri maailmaa. Entisaikaan kankaiden kierrätys sekä asujen ja tekstiilien valmistaminen tilkkutyötekniikalla oli elinehto.

Edelleen tilkkutöitä tehdään hyötykäyttöön mutta yhä enemmän myös koristeeksi.

– Teen enimmäkseen sellaisia tilkkutöitä, joita voi käyttää, kuten esimerkiksi tyynyliinoja ja patalappuja, muuten ne jäisivät helposti piironginlaatikkoon pölyttymään, tilkkutöitä seitsemän vuoden ajan harrastanut Inger Mattsson Paraisten quiltZakkesta kertoo.

Raision Tilkkurien Marketta Lahtinen esittelee Raision kirjastotalon Aulagalleriassa ajalla 2.–28.3. näytillä olevia tilkkutöitä.

Raision Tilkkureiden Marketta Lahtisen mukaan tilkkutöitä tehdään edelleen perinteisillä malleilla, mutta keksitään ja opetellaan jatkuvasti myös uutta.

– Vain mielikuvitus on rajana. Aivot eivät ehdi pölyttyä ja koukkuisetkin sormet pysyvät toimintakykyisinä. Harrastus tuo mukanaan ystäviä, joita on hauska tavata ja joiden kanssa rakentelemme uusia tilkku-unelmia, Lahtinen iloitsee.

– Ennen ompelukoneiden keksimistä kaikki tehtiin tietysti käsin. Nykyäänkin ommellaan käsin varsinkin kuusikulmioista koottavaa tilkkupintaa. Tekniikan nimi on Isoäidin kukkatarha. Tekniikoilla riittää hauskoja nimiä kuten Hirsimökki, Lentävät hanhet, Ullakon ikkuna, Käräjätalon portaat, Kätketyt lähteet, Etanan jälki, Lahtinen jatkaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy