Omenaiset viiniuutuudet maistuivat viikonloppuna Röölässä

Jean-Marc Hering tuntee samppanjan valmistuksen metodin läpikotaisin.

Kotimaisista omenoista viiniä valmistava Brinkhall Sparkling Oy avasi ovensa yleisölle viikonloppuna. Samalla lanseerattiin kaksi uutta tuotetta, joista molemmat ovat makeahkoja jälkiruokaviinejä. Tilaisuudessa puhui lisäksi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, joka vielä edeltävällä viikolla oli pakertanut uuden alkoholilain kimpussa.

NAANTALI. Vuonna 2016 toimintansa Naantalin Röölässä aloittanut Brinkhall Sparkling Oy piti lauantaina 3. maaliskuuta Nuottasilakkamarkkinoiden yhteydessä avoimien ovien päivän. Yleisöllä oli mahdollisuus tutustua samalla kahteen uuteen tuotteeseen, jotka kantavat nimiä Eeva M ja Eeva C.

Molemmat viinit ovat jälkiruokaviinejä, mutta soveltuvat myös muunlaiseen käyttöön. Eeva M:ssä sokeria on hieman vähemmän, 30 grammaa/litra. Eeva C on puolestaan makeampi sisältäen sokeria 80 grammaa litraa kohden.

Uusia viinejä maistelemaan oli saapunut iso joukko ihmisiä, muun muassa Leena ja Harri Rintamäki Raisiosta.

– Itse pidin enemmän Eeva C:stä, koska se oli kuivempi. Eeva M oli minun makuuni vähän turhan makea, mutta nämähän ovat makuasioita, kuvaa Leena Rintamäki.

Harri Rintamäelle maistui myös makeampi versio.

– Mitään viiniharrastajia emme toki ole eikä viinitehtaalla käyminen ole muodostunut meille perinteeksi. Tästä suuntaamme vielä Nuottasilakkamarkkinoille, Rintamäki kertoo.

Leena ja Harri Rintamäki maistelivat uutuusviinejä viinitehtaan tiloissa.

Saariston ja Suomen parasta viiniä

Brinkhall Sparkling Oy:n tuotteiden taustalla on ranskalaista osaamista, kun yrityksen toimitusjohtaja Jean-Marc Hering toimii viinintekijänä. Toiminta sai alkunsa, kun Hering alkoi valmistaa viiniä oman kotipihansa omenoista. Kotimaiset omenat ovatkin viinitehtaan kaikkien tuotteiden pääraaka-aine.

Uusiin jälkiruokaviineihin maku saadaan tynnyreistä.

– Viinit ovat käyneet 6 kuukautta ja ominaismaku saadaan tynnyreistä, joissa on ollut konjakkia. Viinit valmistetaan talviomenatyyppisistä lajikkeista, kertoo Brinkhall Sparkling Oy:n hallituksen puheenjohtaja Sakari Kotka.

Yrityksen tuotteisiin kuuluu myös esimerkiksi Celebration-niminen kuohuviini, joka Kotkan mukaan on kuitenkin kuin samppanjaa.

– Kuohuviini on valmistettu samppanjametodilla. Tuotteemme ovat saariston ja Suomen parasta viiniä, kun omenat tulevat omasta saaristostamme. Nykyaikana tuntuu, että kuluttajat arvostavat paikallisuutta, puheenjohtaja jatkaa.

Brinkhall Sparkling Oy:n uutuusviinit ovat Eeva M ja Eeva C.

Elämä on myös nautintoja

Uuden tuotantolinjan avajaisiin osallistui myös perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

– On mielenkiintoista päästä tutustumaan tehtaaseen. Olen tutustunut viinintuotantoon aiemmin ulkomailla ja tiedän, ettei se ole kärsimättömän ihmisen hommaa. Käsityöhenkisellä tuotannolla on oma erityinen asemansa Suomessa, ja se onkin usein vastakkaista muun nopearytmisen elämämme kanssa, ministeri pohti.

Edeltävällä viikolla voimaan astunut uusi alkoholilaki mahdollistaa nyt tuotteiden myynnin suoraan tehtaalta.

– Lakia ei ollut helppoa saada kasaan, vaan kyllä sitä valmisteltiin yötä myöden. On huomioitava, että tässä ei ole kyse vain alkoholipolitiikasta, joka keskittyy usein ainoastaan haittoihin ja niiden korjaamiseen, vaan myös elinkeinopolitiikasta. Viinitehtaan toimintaa voikin pitää maaseutuelinkeinon uutena tulemisena. Tarvitsemme tällaisia kansainvälisesti orientoituneita ihmisiä suomalaisen osaamisen viemiseksi ulkomaille, Saarikko sanoo.

Lopuksi ministeri toivotti vasta alussa olevalle viinitehtaan tarinalle menestystä ja muistutti, että elämä on myös nautintoja, mikä useasti tahtoo unohtua alkoholipoliittisessa keskustelussa.

Ministeri Annika Saarikko tutustui viinitehtaan toimintaan toimitusjohtaja ja viinimestari Jean-Marc Heringin opastuksella. Uutuusviinejä olivat maistelemassa myös tehtaan hallituksen puheenjohtaja Sakari Kotka sekä Suomen Kulttuuriperinnön Säätiön puheenjohtaja Kaija Hartiala.

Jaakko Virrankoski