Naantalin kaupungin pelastama Sinervon talo tekee paluun harrastusten keskipisteeksi

Kirsti Martikainen ja Susanna Viljanen iloitsevat, kun Sinervon talo saadaan kevään aikana taas velkualaisyhdistysten käyttöön.

Velkualaisyhdistykset saavat remontoidun Sinervon talon yhdistystoimintansa tukikohdaksi vielä ennen kesää. Naantalin kaupungin tekemä remontti valmistunee maaliskuun loppuun mennessä. Pro Sinervo hallinnoi talon käyttöä.

NAANTALI. Sinervon talo on tuttu velkualaisille vuosikymmenten takaa. Alunperin merikapteeenin taloksi 1800-luvulla rakennettu talo on laajentunut 1900-luvulla ja on nykyisin Museoviraston suojeluksessa. Velkualaisyhdistykset saavat talon takaisin käyttöönsä vielä ennen kesää, kun talossa tehdyt mittavat sisäremontit saadaan valmiiksi.

Talo on vaihtanut omistajaa pariinkin kertaan viime vuosina. Nyt se on Naantalin kaupungin omistama, ja kaupunki teki juuri päätöksen, jonka mukaan velkualaisyhdistykset saavat käyttää taloa yhdistystoimintaansa. Välillä talon omisti Pro Sinervo.

– Talo oli yhdistyksemme omistuksessa vuosina 2014–2016. Tilanne muuttui ongelmalliseksi, kun talossa paljastui sisätilaongelmia ja niitä tarkemmin tutkittaessa hankala kosteusongelma, joka piti nopeasti korjata. Silloin Naantalin kaupunki teki hienon teon, kun suostui ostamaan talon takaisin ja laittoi sisätilaremontin käyntiin, kiittelee Pro Sinervon nykyinen puheenjohtaja Susanna Viljanen.

Remontti valmistuu lähiaikoina

Koska talo on Museoviraston suojelema, remontin piti keskittyä sisätiloihin – toisaalta, ulkokuoressa ei olekaan mitään korjattavaa. Syksystä 2016 lähtien talo on ollut remontin takia pois käytöstä, mutta vielä kevään aikana remontin valmistuttua se palaa velkualaisyhdistysten tukikohdaksi.

– Talo on keskeisellä paikalla, aivan uimarannan vieressä. Sinervon talo on erittäin tärkeä sitä käyttämään tottuneille yhdistyksille, koska ilman tätä keskuspaikkaa erilaisten tapahtumien järjestäminen on paljon vaikeampaa. Talossa on vessat, keittiö ja tilaa kokouksille – onpa täällä vieraillut Turun kaupunginteatterikin pitämässä pieniä esityksiä, kertoo yksi Pro Sinervon perustajajäsenistä, Kirsti Martikainen.

Pro Sinervo perustettiin aikoinaan nimenomaan Sinervon talon suojelemiseksi.

– Me varmistimme, ettei taloa myydä kenellekään ulkopuoliselle, vaan että se pysyy velkualaisten käytössä, kertoo Martikainen.

Kaupungin tekemässä remontissa uusittiin ison salin lattia ja näyttämö. Keittiö on palautettu samankokoiseksi kuin se ennen oli ja kaikki keittiön pinnat on uusittu. Samoin välihuoneessa on tehty pintareontti. Lisäksi kaikki sähköt on uusittu ja talossa on uudet patterit.

– Vesiputket pitää vielä uusia ja sitten on valmista. Näillä näkymin kaikki saadaan valmiiksi maaliskuun loppuun mennessä, kertoo Mikko Viitala, Naantalin kaupungin rakennusmestari.

Monen yhdistyksen käytössä

Pro Sinervo hallinnoi talon käyttöä ja vastaa talon perushuolenpidosta. Lisäksi taloa käyttävät muun muassa marttayhdistys, saaristolaisyhdistys, kalastajaseura ja eläkeläiset.

– Sinervon talo ei ole juhlatalo, vaan se on tarkoitettu yhdistysten arkiharrastuksen keskuspaikaksi, kertoo Kirsti Martikainen.

Toki talolla on pieniä juhliakin järjestetty, mutta arkiharrastaminen on talon varsinainen käyttötarkoitus.

– Meidän velkualaisten on syytä kiittää Naantalin kaupunkia, sillä yhteistyömme Sinervon taloon liittyen on ollut erittäin toimivaa ja se on tapahtunut hyvässä hengessä, Susanna Viljanen muistuttaa.

Sinervon talon vanhin osa on siis rakennettu jo 1800-luvulla merikapteenin taloksi. Laajennettuna nykyiseen kokoonsa se on toiminut muun muassa merisuojeluskuntatalona, pienviljelysseuran talona, kunnantalona, kirjastona ja päiväkotina. Tavalla tai toisella se on siis aina palvellut velkualaisia, ja niin se tekee taas tänä kesänä.

Marko Vuosjoki

Janica Vilen