Merimaskulaiselle Daniel Onnelalle hopeaa Hopeasomman hiihtokilpailussa

Viime viikonloppuna 2.–4. maaliskuuta Kuhmossa järjestetyissä Hopeasomman loppukilpailuissa merimaskulainen Daniel Onnela hiihti sarjansa toiseksi. Kuva: Teija Onnela.

Merimaskulainen Daniel Onnela kilpailee sekä hiihdossa, yleisurheilussa että jääkiekossa. Tällä kertaa mitali tuli kaulaan laduilla onnistumisesta.

HIIHTO. Viime viikonloppuna 2.–4. maaliskuuta Kuhmossa järjestetyissä Hopeasomman loppukilpailuissa merimaskulainen Daniel Onnela, 13, hiihti M13-sarjassa hopeaa. Suomen suurimpiin SM-tason hiihtokilpailuihin lukeutuvassa Hopeasommassa Onnela edusti raisiolaista SkiTeam 105 -seuraa.

– Kokemus oli hieno varsinkin onnistuneen hiihdon jälkeen. Radalla oli jyrkkiä nousuja ja vaativia kurvilaskuja, joten niissä pystyssä pysyminen mahdollisti hyvän tuloksen. Oli jännää olla ensimmäistä kertaa kukituksessa, lehdistötilaisuudessa sekä illalla mitalistina palkintojenjakotilaisuudessa, iloitsee Onnela.

Palkintojenjaon jälkeen Onnela kävi vielä hiihtämässä seuraavan päivän viestiradan läpi.

– Olin lisäksi Skiteam 105:n 16-vuotiaiden poikien viestijoukkueen täydennysmiehenä. Joukkueemme, jossa muut viestinviejät olivat Leevi Vuorinen ja Roope Lindroos, sijoittui sijalle 13, Onnela jatkaa.

Daniel Onnelalla on nuoresta iästään huolimatta paljon kisakokemusta.

– Pääsin viime vuonna Lempäälässä järjestetyissä Hopeasompa-kilpailuissa alaikäisenä hiihtämään M14-sarjaan SkiTeam 105 -viestijoukkueessa yhdessä Leevi Vuorisen ja Eetu Takomon kanssa. Sijoituimme viestissä viidenneksi. Muuten olen päässyt kilpailemaan kansallisissa hiihtokilpailuissa ympäri Suomea. Tänä talvena olen kilpaillut Kuhmon lisäksi esimerkiksi Saarijärvellä, Hämeenlinnassa ja Tampereella, Onnela kertoo.

– Muu kisakokemus on yleisurheilun puolelta kesäisin samalla tavalla eri paikkakunnilla. Viime kesänä tein Lappeenrannassa 600 metrillä oman ikäisteni SM-kärkituloksen, sekä koululiikuntaliiton maastojuoksukilpailuissa kaksi vuotta sitten Vierumäellä saavutin pronssia, lisää Onnela.

Tulevana viikonloppuna kisataan Tampereella koululiikuntaliiton mestaruuskisat ja keväällä on vielä hiihtokilpailuja tiedossa muun muassa Lahdessa, Ylläksellä ja Pellossa.

– Jääkiekko-ottelut ohjaavat hiihdon kilpailuvalintojani ja paikkakuntia, päälajikseen lätkän valinnut Onnela sanoo.

Onnela arvioi tekevänsä hiihtoharjoittelua paljon vähemmän kuin kilpakumppaninsa.

– Treenaamiseni tapahtuu pääasiassa jäällä jääkiekon parissa ja sen oheistreeneissä. Alkukaudesta ja syksyllä kävin muutaman kerran Vuokatin ja Uudenkaupungin hiihtoputkessa. Vuokatissa on erityisesti vaativat maastot ja hyvä rullahiihtorata. Hiihtoa treenaan kuitenkin mieluiten Lapissa, jatkaa Onnela.

Daniel Onnela kertoo käyneensä hiihtämässä perheensä kanssa aivan pienestä pitäen.

– Suurin piirtein suksille on on pitänyt päästä heti kävelemään opittuani. Olen ollut vuoden ikäisenä Lapissa hiihtolenkeillä ahkion kyydissä nukkumassa. Ensimmäinen hiihtokisakokemus oli 8-vuotiaiden poikien viestissä, jonne pääsin sairastuneen hiihtäjän tilalle, hymyilee Onnela.

Katariina Mäkinen-Önsoy