Länsi-Turun kaupunginosaviikkojen teemana lapset ja nuoret

Lauantaina 10. maaliskuuta Kaupunginosaviikkojen avajaisia vietettiin Hansatorilla. Kaupunkikulttuuri ja uudet toimijat -aiheisen paneelikeskustelun vetäjänä toimi Turun kaupungin aluetyön kehittäjä Katri Arnivaara. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Länsi-Turun kaupunginosaviikko tulee taas! Jo kahdeksatta kertaa järjestettävä viikko noudattelee Länsi-Turussa aiempien vuosien kaavaa. Myös Seutusanomat on mukana viikon ohjelmassa, muun muassa Länsikeskus-treffeillä. Lisäksi Seutusanomat järjestää äänestyksen Vuoden positiivisimmasta länsiturkulaisesta ja Länsi-Turun kauneimpia kulmia ja ikimuistoisimpia hetkiä kokoavan valokuvauskilpailun teemalla I love Länsi-Turku.

LÄNSI-TURKU. Länsi-Turussa järjestetään kaupunginosaviikko 14.–20. toukokuuta. Turun kulttuuripääkaupunkivuodesta 2011 lähtenyt perinne on vakiintunut ja Länsi-Turussakin ohjelma noudattelee pitkälti edellisiä vuosia. Luvassa on muun muassa Länsikeskus Cup, Länsi-Turun kaupunginosaparlamentti ja opastettuja kierroksia niin kävellen kuin pyörilläkin.

Seutusanomat, Länsi-Turku ry ja muut paikalliset toimijat järjestävät viikon avajaistilaisuuden eli Länsikeskus-treffit maanantaina 14. toukokuuta Citymarketissa ja Prismassa. Citymarketissa ollaan kello 13–14.30 ja Prismassa kello 15–16.30. Länsikeskus-treffeillä jaetaan viikon ohjelmaa, kerätään juttuvinkkejä Länsi-Turun alueelta, opastetaan paikallisten harrastusmahdollisuuksien ja palveluiden pariin sekä äänestetään Vuoden positiivisin länsiturkulainen. Vuoden positiivisimmaksi länsiturkulaiseksi voi ehdottaa ihmisiä jo ennakkoon lähettämällä Seutusanomille sähköpostia osoitteeseen: toimitus@turunseutusanomat.fi.

Maanantaina järjestetään myös Länsi-Turun ympäriajo polkupyörillä. 15 kilometrin mittainen opastettu kierros lähtee kello 18.30 Paalupaikalta (Satakunnantie 102). Länsi-Turku ry:n suunnittelema lenkki tutustuttaa Länsi-Turun syvimpään olemukseen, arvokkaimpiin rakennuksiin, historiallisimpiin kohteisiin ja kuumimpiin puheenaiheisiin. Kierroksella poiketaan esimerkiksi katsomaan, millaista luontoaluetta Mälikkälästä Myllyyn suunniteltu oikotie lähtisi halkomaan. Ratikkakeskustelultakaan tuskin voidaan välttyä.

Kulttuurikarnevaali ja purokävely

Tiistaina kello 18–20.30 vietetään kevättempaus Teräsrautelan koululla (Korkkisvuorenkatu 14). Koko perheen kulttuurikarnevaalin ohjelmassa on muun muassa oppilaiden ja VPK:n esityksiä.

Lisäksi tiistaina päästään Valonian opastamalle purokävelylle Kuninkojan muuttuvaan luontoympäristöön. Kävelyllä tutustutaan kaupunkipuron luontoon ja puron kunnostusmahdollisuuksiin. Tietoa saadaan myös alueen linnuista ja puron varsien vieraslajeista. Kuninkoja purokävely järjestetään osana Valonian virtavesien kunnostushanketta. Lähtö on Länsikeskuksen Prisman edustalta kello 17.30. Varustukseksi tarvitaan sään mukainen ulkoiluvarustus. Halutessaan kannattaa ottaa mukaa omat kiikarit lintujen bongausta varten. Retki kestää pari tuntia.

Keskiviikkona 16. toukokuuta kello 17.30–19.30 puhutaan politiikkaa. Länsi-Turun kaupunginosaparlamentissa aiheena ovat tällä kertaa lapset ja nuoret sekä heidän vapaa-ajanviettomahdollisuudet, mutta myös koko läntisen Turun kehittäminen. Palveluista ja tulevaisuudesta keskustelevat alueen asukkaat ja Turun päättäjät.

Viikonlopun aikana ratkotaan nappuloiden jalkapallomestarit Länsikeskus Cupissa Teräsrautelanpuiston kentällä.

Länsi-Turku on jäänyt paitsioon

Länsi-Turun kaupunginosaviikkojen puuhamies Tapio Peltomaa muistuttaa, että ohjelmaa mahtuu vielä lisää ja siihen saattaa tulla muutoksia. Hän näkee Länsi-Turun alueessa paljon hyvää, mutta myös kosolti kehitettävää.

– Asukasmäärältään ydinkeskustan jälkeen Turun toiseksi väkirikkain suuralue kasvaa nopeasti joukkoliikennelinjausten sekä useiden täydennysrakennushankkeiden (Westpark, Fabriikki, Gränsbacka, Pukkilan Kaakelintehtaan alue, Nuppulantie) kautta. Vaikka Länsi-Turun alueen asukasluku lähestyy Raision asukasmäärää, alueella ei ole terveyskeskusta eikä kirjastoa ja suppein aukioloajoin toimiva nuorisotalo sijaitsee syrjässä alueen seitsemästä koulusta katsottuna, Peltomaa kritisoi.

Esimerkiksi juuri nuorisotiloista hän toivoo syntyvän keskustelua kaupunginosaparlamentissa.

– Länsi-Turku tarjoaa erinomaiset liikuntaharrastusmahdollisuudet, mutta nuoret tarvitsevat myös muunlaisia yhdessäolon mahdollisuuksia. Kun erilaisia monitoimitaloja rakennetaan muun muassa Hirvensaloon ja Maariaan sekä suunnitellaan esimerkiksi Runosmäkeen ja Skanssin yhteyteen, tulisi myös kaikkein vähimmälle nuorisotalohuomiolle ja täysin ilman kirjastopalveluja jäänyt Länsi-Turku huomioida kaupungin palvelutarjonnassa, hän linjaa.

Tänä päivänä alueen nuoret viettävät Peltomaan mukaan paljon aikaa Länsikeskuksen ja Myllyn kauppakeskuksissa.

– Eikö Länsikeskukseen sijoittuva nuorisokeskus ja alueen asukkaiden kohtaamispaikka olisi jo alueellisen oikeudenmukaisuuden pohjalta perusteltu kehittämisehdotus? Varsinkin kun alkuvuonna kuumana käydyssä ratikka vs. superbussi -debatissa kaupunkikehittäminen on keskiössä ja Länsi-Turku on suunnitellun joukkoliikennekäytävän tiivistyvässä ytimessä, hän muistuttaa.

Janica Vilen