Kuntapäättäjän kulma: Ihmisten asialla

KOLUMNI. Raision kuntapolitiikassa on positiivista pöhinää ja yhteistyötä tehdään laajalla rintamalla. Tätä momentumia ei haluttaisi menettää. Iltapäivälehtiä lukiessa ei voisi uskoa, että kehys- ja seutukunnissa tehdään yhteistyötä hihat käärittynä paremman huomisen eteen. Siitä huolimatta, että maan hallitus ei tunnu saavan aikaan yhtään mitään.

Kohentunut työllisyystilanne nostaa mielialoja. Talousluvut alkavat näyttää siltä, että viivan alle jää rahaa kehittämiseenkin. Raisiossa keskustan visiotyöryhmä koostuu keskustan toimijoista. He ovat yhdessä poliittisten päättäjien kanssa pohtineet, miten selviämme tulevasta E-18 tien tunnelin rakentamisesta ja miten pidämme keskustan toimivana ja kehitämme sitä kestävästi. Keskustan visiotyöryhmän suunnitelmat vaikuttavat lupaavilta ja uskon keskustan sen myötä kehittyvän tähän päivään.

Sote- ja maakuntamallit ovat tällä hetkellä täysin sekaisin. Puhutaan perusterveydenhuollon yksityistämisestä ja avaamisesta markkinataloudelle. Nyt avautuva kuuden miljardin euron kakku kelpaa varmasti kansainvälisille ja kansallisillekin verokeinottelijoille, joilla ei todellista isänmaata ole. Raha on heille se uskonto, jonka edessä kaikki on uhrattavissa. On mielenkiintoista, että maailman edullisimpaan terveydenhuoltoon uskotaan saatavan säästöjä yksityistämällä se.

Eikö Carunasta opittu mitään? Mihin unohtui se tosiasia, että ihmisillä on perustuslaillinen oikeus palveluihin, vaikka maakunnalta loppuisivat rahat. Suomi ei ole Amerikka. Ei ainakaan vielä.

Paljon puhutaan Raision keskustan risteyksestä, mutta hyvin vähän siitä, kuinka paljon risteyksen luomista mahdollisuuksista on käyttämättä.

Raisio on erittäin kompakti. Meidän kainalossa itäpuolella on Suomen eurooppalaisin ja kaunein naapuri Turku. Kulttuurin Turku. Länsipuolella on kesäkaupunki Naantali saaristoineen. Meillä on Myllyt, Verkkokaupat, autokaupat, linnut, urheilukeskukset, koulukeskukset, alppiruusupuistot, erittäin kaunis luonto ja Hahdenniemen satama, josta pääsee maailman kauneimpaan saaristoon.

Olen oppinut, että yhteistyöstä kumpuaa sellaista uskoa tulevaan, jolla voidaan kehittää tulevaisuuden palveluita niitä tarvitseville. Nyt tuntuu, että ihmiset on unohdettu kehityksestä, mennään ideologiat edellä. Ihmisten vuoksi ainakin minä olen politiikassa mukana. Uskon, että yhdessä toinen toisiimme luottaen pystymme kehittämään Raision vahvuuksista entistä paremman kaupungin, jossa lapsemme ja nuoremme viihtyvät: turvallisen, innovatiiviseen ja ihmisläheisen kaupungin.

Janne Laulumaa, sd.

Raision kaupunginvaltuuston pj.