Markkinatunnelma ei latistunut, vaikkei nuotalle päästykään

Kuva: RajuLive

Naantalin Röölässä järjestettiin lauantaina 3. maaliskuuta Nuottasilakkamarkkinat, joiden ohjelmaan oli tarkoitus kuulua myös nuottakunnan lähtö jäälle. Jään paksuutta ei kuitenkaan tänäkään vuonna arvioitu riittäväksi, kun huomioon otettiin nuottausta seuraamaan lähtevä väkimäärä. Niinpä markkinaväki pysyttelikin pääosin rannassa ostoksia tehden, hyväntekeväisyyshuutokauppaan osallistuen ja perhe- ja peruspalveluministerin puhetta kuunnellen.

NAANTALI. ”Silakat, perunat ja sillit”, raikasi laulu Naantalin Röölän rannassa lauantaina 3. maaliskuuta, kun häthätää Rymättylän Riioksi nimetty soitinyhtye viihdytti Nuottasilakkamarkkinoille sankoin joukoin saapunutta väkeä. Markkinapäivää vietettiin rapsakassa ja aurinkoisessa pakkassäässä, mutta vaikka pakkaset ovat olleetkin viime viikkoina purevia Varsinais-Suomen alueella, ei meren jää ollut ehtinyt tulla vielä niin paksuksi, että näytösluonteinen silakan nuottaus olisi suurine yleisömäärineen onnistunut.

Nuottakunta on lähtenyt liikkeelle perinteisesti aina maaliskuun ensimmäisenä lauantaina jäätilanteen mukaan. Viimeksi jäälle on päästy vuonna 2013.

– Totta kai se harmitti, ettei nuottakunta päässytkään lähtemään, mutta markkinatunnelma muutoin on hyvä, totesi tapahtuman järjestäjänä toimivan Lions Club Rymättylä-Merimasku ry:n presidentti Reijo Lumento.

Nuottasilakkamarkkinat ovat vetäneet paikalle parhaimmillaan 2000 henkeä ja myyntikojuja on viitisenkymmentä. Silakkaa oli varattu tänä vuonna myytäväksi 1000 kiloa. Ohjelmassa oli muun muassa hyväntekeväisyyshuutokauppa ja silakanperkuukilpailu.

Pekka Laineen silakat tekivät hyvin kauppansa, ja iltapäivällä laari olikin jo melkein tyhjä.

Saariston haasteet otetaan uudistuksissa huomioon

Avauspuheen tapahtumassa piti perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Puheessaan ministeri käsitteli maakunta- ja sote-uudistuksen vaikutuksia kalatalouteen.

– Kalatalous on vaativa ja fyysinen elinkeino ja saaristossa välimatkat ovat usein pitkiä. Maakunta- ja sote-uudistuksessa tullaan saaristolaisuuskysymykset ottamaan huomioon esimerkiksi saaristolaisuuslisän muodossa. Uudistusten myötä elinkeinon tuki tulee maakunnilta, mutta palvelut pysyvät täällä, kuten ennenkin, Saarikko mainitsi.

Ministeri oli nuottasilakkamarkkinoilla ensimmäistä kertaa ja koki mukanaolon tapahtumassa mukavaksi. Mutta miten ministerille sitten maistuu silakka?

– Maistuu kyllä, mutta ei kuulu ykkössuosikkeihin. Minulla on kolmevuotias lapsi ja pyrin totuttamaan häntä erilaisiin makuihin. Olen yrittänytkin välttää joihinkin ruokiin liittyvien ennakkoluulojeni siirtämistä hänelle. Suosikkini kaloista taitaa olla kuha, Varsinais-Suomesta lähtöisin oleva Saarikko kertoi.

Ministeri Saarikolla riitti jutusteluseuraa markkinaväen keskuudessa.

Silakka maistuu myös nuoremmalle väelle

Maskusta markkinoille olivat saapuneet äiti ja tytär, Pia Rozman ja Nea Latva koiransa Jepen kanssa. Kerta oli heillekin ensimmäinen.

– Tähän saakka parasta markkinoilla ovat olleet letut! Silakkaakin kyllä ostetaan. Isäntä on juuri sitä hakemassa, joko savutettuna tai tuoreena, Pia Rozman kertoi.

Varsinkin nuoremman väen keskuudessa silakka tahtoo jakaa mielipiteet. Nea Latvalle se kuitenkin maistuu.

– Syön kyllä silakkaa, mutta se riippuu siitä, miten silakka on valmistettu. Paistettu silakka on ainakin hyvää, hän totesi.

Perheen suunnitelmissa oli suunnata silakkamarkkinoilta vielä viereisen viinitehdas Brinkhall Sparkling Oy:n tiloihin, jossa oli markkinoiden yhteydessä avoimet ovet.

Nea Latva (vas.) ja Pia Rozman nauttivat aurinkoisesta pakkaspäivästä koiransa Jepen kanssa.

Jaakko Virrankoski