Vellamon vakuutuspetos peilaa yhteiskuntaa komedialliseen sävyyn

Kuka huijasi parhaiten?

Henri Lahtinen (Jouni Hiivola) palaa kolmenkymmenen vuoden jälkeen kotiseudulleen kuullessaan ex-vaimonsa Vellamon poismenosta. Kuva: Matias Silmunen.

Nutturlan makasiiniteatteri: Vellamon vakuutuspetos
Käsikirjoitus: Lasse Silanterä
Ohjaus: Riia Bergring
Puvustus ja lavastus: työryhmä
Juliste ja käsiohjelma: Kirsi Tapani
Kuva: Matias Silmunen
Rooleissa: Virika Varvikko, Mirjo Hyvärilä, Jenna Ruusunen, Jouni Hiivola, Niko Juvakka, Riikka Finnilä, Taija Iivonen

TEATTERIARVIO. Nousiaisten Nutturlan makasiiniteatteri käynnisti perjantaina 9. helmikuuta esityskauden vahvasti tulkiten pitkäaikaisen jäsenensä Lasse Silanterän kirjoittamaa komediaa Vellamon vakuutuspetos. Näytelmäkirjailijana debytoivan Silanterän tekstin on ohjannut teatterin puheenjohtaja Riia Bergring.

Sisaruskolmikkoa näyttelevien Mirjo Hyvärilän (Annastiina), Jenna Ruususen (Hertta) ja Virika Varvikon (Vellamo) ensimmäisen kohtauksen pienten käynnistymisvaikeuksien jälkeen tarina alkaa rullata sujuvasti. Erityistä jännitettä tuo juonenkulkuun Riikka Finnilä, joka ensin astelee lavalle perhelääkäri Korpelaisen ja sitten poliisikomentaja Lahtisen roolissa. Olen Nutturlan makasiiniteatterin aiemmissakin produktioissa huomannut Finnilän erityisen taidon luoda uutta intoa muihin näyttelijöihin sekä samalla kutkuttaa yleisönsä nauruhermoja.

Edellä mainitsemien näyttelijäsuoritusten lisäksi Jouni Hiivola Vellamon ex-aviomies Henri Lahtisena ja Niko Juvakka edellisen uutena kumppanina tarjoilevat ilmeillään ja eleillään huippua tilannekomiikkaa valmiiksi sekavan tilanteen keskelle. Myös Taija Iivonen osoittaa mainiota muuntautumiskykyä lakimies Kuusiston roolista vakuutustoimistoa edustavaksi Kuntuksi.

Vanhaksi piiaksi jäänyt Annastiina on ottanut sisarusparven vanhimpana tehtäväkseen huolehtia talouden raha-asioista. Vakuutuspetosta siskokset päätyvät kokeilemaan yhteistuumin, kun talouden varat eivät tahdo riittää siitäkään huolimatta, että he asuvat yhdessä lapsuudenkodissaan. Komedialliseen sävyyn kirjoitetussa tekstissä vilahtaa myös muita yhteiskunnallisia epäkohtia, joihin liittyvät muun muassa virkavallan menettely ja terveydenhuollon tila.

Petosten vyyhti vain kasvaa entisestään sitä mukaa kuin siskosten kodissa lappaa porukkaa. Pian katsoja saattaa huomata olevansa pyörällä päästään ihmettelemässä, että kuka kukin oikein todellisuudessa onkaan.

Aivan alkumetreillä huomioni kiinnittänyt takeltelu repliikeissä on sallittua, kun muistetaan, että kysymyksessä oli vasta ensi-ilta ja tämän kokoonpanon ensimmäinen esiintyminen oikealle yleisölle. Esityskauden, jota jatkuu vielä 18. helmikuuta asti, aikana näyttelijät ehtinevät omaksua roolinsa ja sitä kautta saada myös vuorosanansa oikeaan rytmiin.

Nousiaisten työväentalon Mustikassa eli 40-paikkaisessa katsomossa tunnelma on sopivan tiivis ja näyttelijät huomaavat hyödyntää melko kompaktin kokoista tilaa oivallisesti hyväkseen.

Katariina Mäkinen-Önsoy