Nuorisotalo Huudissa juhlittiin 1-vuotissynttäreitä

Nuokkarin toiminnassa aktiivisesti mukana olevat nuoret Suvi Jaakkola, 17 (vas.) ja Abid Cuskic, 12, juonsivat Huudin syntymäpäiväjuhlat ja pääsivät myös avaamaan lahjoja nuoriso-ohjaajien kanssa.

Vuosi sitten Kuuvuoresta Halisiin muuttanut Q-vuoren ja Halisten nuorisotoiminta QuHa juhlisti uusien tilojensa 1-vuotissynttäreitä. Tilasta on tullut Halisten yhteinen olohuone, jossa riittää tekemistä monille eri ryhmille.

HALINEN. Turun Halisissa toimiva nuorisotalo Huudi vietti ensimmäisiä synttäreitään 19. tammikuuta. Juhlassa juotiin kakkukahvit, kuultiin puheita, pidettiin tietokilpailua, vietettiin aikaa yhdessä ja tutustuttiin näyttelyyn, jossa kuvattiin Huudin ensimmäistä vuotta. Juhlavieraina oli nuorten lisäksi toimintaa pyörittävien tahojen eli Turun kaupungin ja Punaisen Ristin edustajia.

Huudin nuoriso-ohjaajien Anu Leppäsen ja Johanna Staufferin mukaan ensimmäinen vuosi on mennyt hyvin ja nopeasti.

– On mukavaa, että nuoret ovat löytäneet tänne niin hyvin ja isoina porukoina. Perusiltana täällä käy noin 25 nuorta. Teemailloissa ja discoissa käykin sitten jo noin 50–60 nuorta, Stauffer kertoo.

Uusiin tiloihin ollaan oltu tyytyväisiä ja erityisesti sijaintiin.

– Vaikka tuntuu, että Kuuvuori on ihan vieressä, niin nuorten näkökulmasta se oli kaukana. Halisissa asuu enemmän nuoria ja tarve oli kovempi täällä. Kävijämäärät kasvoivat selkeästi, kun muutimme. Kuuvuoressa käyneet nuoret siirtyivät tänne ja lisäksi saimme tosi paljon uusia kävijöitä, Stauffer sanoo.

Päivisin tiloissa pidetään erilaisia kerhoja, mikä tekee Huudista koko Halisten yhteisen kokoontumispaikan.

Toimintaa myös täysi-ikäisille nuorille

Huudissa järjestetään toimintaa 7–29-vuotiaille. Nuokkari on tarkoitettu 12–18-vuotiaille, mutta sitä pienemmille on oma pre-nuokkari ja sitä vanhemmille omat ”nuokkarijatkot”.

– Monet nuorten jutut loppuvat, kun peruskoulu päättyy. Nuoret aikuiset ovat selvästi kaivanneet omaa toimintaa. Nuokkarijatkojen lisäksi yli 16-vuotiaat voivat olla meidän toiminnassa mukana apuohjaajina, Stauffer kertoo.

Yksi näistä apuohjaajista on juhlassa juontajanakin toiminut varissuolainen Suvi Jaakkola.

– Kävin koulua Kuuvuoressa ja silloin Kuuvuoren nuorisotalo oli ihan kouluni vieressä ja kävin siellä paljon. Kun toiminta siirtyi tänne, minäkin aloin käydä täällä. Täällä on mukavat ohjaajat ja tunnen lähes kaikki muut nuoret, joten täällä on aina kivaa. Varissuollakin on nuokkari, mutta siellä on aika paljon villimpi meno, Jaakkola sanoo.

Nyt Jaakkola opiskelee merkonomiksi ja tekee vapaaehtoistyötä nuokkarilla.

– Sain koko päivän mittaisen apuohjaajan koulutuksen. Välillä olen pienten kanssa, välillä isompien. Osa nuorista on silloin kanssani samanikäisiä. Pelaamme biljardia ja lautapelejä ja välillä vaan jutellaan, hän kertoo.

QuHan päätetään

Huudin nuorisotalolla on alusta saakka ollut tavoitteena, että nuoret pääsevät päättämään heitä koskevia asioita. Nuokkarille on perustettu QuHan päätetään -raati, joka on päässyt päättämään kalusteista, toiminnasta, retkikohteista ja monista muista asioista.

– Ryhmässä on kuusi nuorta, mutta heidän tehtävänsä on aina kysyä mielipidettä muiltakin nuorilta. Yleensä he valmistelevat vaikka kolme vaihtoehtoa, joista kaikki nuokkarilla kävijät saavat äänestää, Stauffer kertoo.

Turun nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio pitää nuorten osallistumista hyvänä asiana.

– On hienoa, että nuoret ovat olleet mukana kaikessa suunnittelussa alusta asti. Tämän tilan synty oli hyvin poikkeuksillinen projekti, sillä nuorisotilan perustamista Halisiin ajoi alun alkaen nuorisolautakunta, hän sanoo puheessaan.

SPR:n Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauli Heikkinen kiitti myöskin nuoria aktiivisuudesta.

– Haluan kiittää teitä nuoret siitä, että olette ottaneet tämän paikan omaksenne ja aktiiviseen käyttöön. Kiitos myös ohjaajille, vapaaehtoisille ja harjoittelijoille. Olette pitäneet tilat hyvässä kunnossa. Tämä on edelleen aivan uuden näköinen, hän kehuu puheessaan.

On parempi olla nuokkarilla kuin hillua kaupungilla

Myös nuorisolautakunnassa aikanaan Huudin tuloon vaikuttanut turkulainen kokoomuspoliitikko Muhis Azizi oli paikalla puhumassa. Hän on toimintaan erittäin tyytyväinen. Ainoastaan yhteen asiaan hän kaipaisi muutosta.

– Olisin toivonut, että täällä kävisi enemmän maahanmuuttajia, hän sanoo.

Jotta maahanmuuttajanuoret saisivat luvan käydä nuokkarilla, Azizi vetoaa eri yhteisöjen aikuisiin, joita hän oli myös kutsunut paikalle tutustumaan tilaan.

– Toivon sydämestäni, että te voisitte antaa siunauksenne tälle paikalle. Paljon pahempaa on se, että lapset hilluvat torilla kuin se, että he ovat täällä hyvien kasvattajien kanssa, saavat apua läksyissä ja tapaavat muita nuoria, hän sanoo.

Janica Vilen