Turussa on yli sata vapaa tonttia, Kustavissa kymmenkunta. Lukumääräisen tonttitarjonnan lisäksi Varsinais-Suomen kunnissa tonttien neliöhinnat vaihtelevat rajusti. Kaupunkikeskuksissa hinnat nousevat korkeiksi, maaseudulta saa tontteja pilkkahintaan. Rakenna & Sisusta -messut ovat kunnille näytön paikka!

RAKENTAMINEN. Jos haluaa rakentaa Varsinais-Suomeen, tontteja kyllä löytyy. Seutusanomien levikkialueen – Turun seudun ja Vakka-Suomen – kunnista löytyy kuntien internetsivujen perusteella noin kahdeksansataa vapaata tonttia. Tässä luvussa ovat siis kaupunkien ja kuntien kauppaamat tontit, yksityinen tarjonta on asia erikseen.

Eniten vapaita tontteja löytyy luonnollisesti Turusta, jossa rakentamaan pääsee välittömästi Kohmoon, Yli-Maariaan, Kärsämäkeen tai Ruohonpäähän. Yllätys ei ole sekään, että yksittäiset neliöhinnaltaan arvokkaimmat tontit löytyvät Turusta. Ruohonpään noin tuhannen neliön tontit maksavat 70 000 euroa, joten neliöhinnaksi tulee lähestulkoon 70 euroa.

Tarjonnan toisesta päästä löytyy Kustavi, jossa kunnan internetsivujen mukaan on vapaana ainoastaan tusinan verran tontteja. Kustavissa rakentamisen voisi aloittaa Keskustan alueella, Kaalviikinpuhdissa tai Hilappajärvellä – eikä tontista tarvitse paljoa maksaa. Keskustan tontit ovat kooltaan 1 200:sta 2 200:een neliöön, eivätkä ne maksa kuin 2 500 – 6 500 euroa. Neliöhinta jää siis noin kolmeen euroon. Vielä tätäkin paremmaksi pistää Pyhäranta, josta tonnilla saa yli tuhannen neliön tontin. Pyhärannan Pappilan alueelta löytyisi isojakin, jopa 6 000 neliön tontteja reiluun viiden tuhannen euron hintaan.

Vehmaalta tontti puoli-ilmaiseksi

Tonttihinnoittelussa erikoisimman ja edullisimman kampanjan on käynnistänyt Vehmaan kunta, joka kaupittelee tällä hetkellä vapaita vajaata kolmeakymmentä tonttiaan hintaan 101 euroa/tontti. Kyseessä on Suomen 101-vuotisvuoden kampanja – Suomi 101 vuotta, tontti 101 euroa.

Vehmaalla vapaita tontteja löytyy Rautilan, Lammenmäen ja Vinkkilän alueilta.

Yleisestikin tonttien hinnat putoavat sitä alemmas mitä kauemmas vilkkaasta kaupunkikeskuksesta mennään. Poikkeuksia on toki, esimerkiksi Taivassalon tai Sauvon merenrantatontit, joista pitää pulittaa jopa sata tuhatta euroa. Löytyypä Paraisiltakin yksi pitkälti yli kahden sadan tuhannen euron rantatontti.

Vapaiden tonttien määrässä Mynämäki hyppää esiin. Mynämäellä on vapaana peräti 78 tonttia, ja tarjonta on monipuolista. Tontteja löytyy reilun tuhannen neliön tontista aina yli neljän ja puolen tuhannen neliön isoihin omakotitontteihin. Halvimmat tontit irtoavat Raimalasta neljällä tuhannella eurolla, kalleimmat ovat Kintikkalassa, jossa isoimpien tonttien hinta on jo yli 60 000 euroa.

Sijainti ja tontin luonne tärkeitä

Aiemmin monelle tontin ostajalle tontin koko oli erittäin tärkeä. Tuhannen neliön tontteja pidettiin usein liian pieninä, mutta nykyään tontin koko ei ole määräävä.

– Jotkut toki haluavat isoja tontteja, mutta suurimmalle osalle ostajista tontin tyyppi ja sijainti ovat ratkaisevia, kertoo Laitilan maankäyttöinsinööri Mika Palmulaakso.

Laitilassa suosituinta aluetta tällä hetkellä on Kotoharju, josta löytyykin vielä vajaa kymmenkunta vapaata tonttia.

– Kotoharju on suojaisa metsäsaareke, jonka tonteille on jätetty luonnonpuita. Metsäinen ja suojaisa tontti, sopivan lähellä palveluita, se tuntuu olevan tällä hetkellä halutuinta tonttimaata, kertoo Palmulaakso.

Naantalin tontit virtuaaliesittelyssä

Tulevilla Turun Rakenna & Sisusta -messuilla on iso joukko alueemme kuntia esittelemässä tonttitarjontaa. Naantalin osastolla tontteihin voi tutustua varsin perusteellisesti.

– Meillä on osastollamme tonttien virtuaalinen 3D-panoraamaesitys, hehkuttaa viestintä- ja kehittämispäällikkö Tiina Rinne-Kylänpää.

Virtuaaliesittely toimii niin, että asiakas laittaa 3D-lasit päähänsä ja näkee sen jälkeen ympärilleen päätään kääntämällä aivan kuin seisoisi tontilla. Virtuaaliesittelyssä ovat tarjouskilpailuun tulevat Kukolanvainion tontit.

Rinne-Kylänpää on nähnyt Naantalissa saman tonttitrendin kuin muuallakin.

– Peltotontit liikkuvat hitaasti. Sen sijaan metsäinen, suojaisa tontti on haluttu – etenkin, jos tontilta löytyy merinäköala, hän sanoo.

Turussa painottuvat päiväkodit ja koulut

Turun tonttien menekissä erityisen ratkaisevia tekijöitä ovat päiväkotien ja koulujen sijainnit.

– Kun saatiin päätös, että Yli-Maariaan tulee monitoimikeskus päiväkoteineen ja kouluineen, alueen tonttien kysyntä vilkastui välittömästi, kertoo Turun kaupungin tontti-insinööri Juhani Lankinen.

Sama trendi näkyy muuallakin Turussa, esimerkiksi Hirvensalossa.

– Lapsiperheet haluavat lapsiperheiden palvelut mahdollisimman läheltä, Lankinen tiivistää.

Turussakaan tonttien koko ei ole merkitsevä.

– Lähellä keskustaa alle tuhannen neliön, jopa 500–600:n neliön tontti on ihan tykätty. Se on osittain hintakysymys, mutta myös hoitokysymys. Ihmiset haluavat nykyään helppohoitoisia tontteja, Lankinen uskoo.

Myös omakotitalon kerroslukema ratkaisee monen kohdalla valinnan.

– Ihmiset rakentavat tällä hetkellä mielummin yhteen kerrokseen. Alueet, joissa on rakennettava kaksikerroksisia taloja, eivät ole niin suosittuja, hän sanoo.

Marko Vuosjoki

 

 

Tonttitarjonta kunnittain.