LIETO. Liedossa asuva kokoomuksen konkaripoliitikko, kansanedustaja ja suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (s.1965) valittiin 6. helmikuuta Suomen uudeksi ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi Kai Mykkäsen tilalle. Mykkänen puolestaan aloitti sisäministeri tehtävät, kun entinen sisäministeri Paula Risikko valittiin eduskunnan puhemieheksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo piti valintaprosessia hienona ja onnistuneena, vaikka se tehtiinkin kiireen keskellä.

Kaikkiin tehtäviin täytyi löytää oikeat henkilöt, jotka muodostavat tasapainoisen kokonaisuuden. Kai Mykkäsen tilalle oli useita hyviä ehdokkaita, mutta lopulta tätä ratkaisua oli helppo esittää, Orpo kommentoi kokoomuksen tiedotustilaisuudessa viime viikolla.

Virolainen on jo kolmas tämän kauden ulkomaankauppa- ja kehitysministeri. Hän on aikanaan käynyt ulkomaankaupan koulutusohjelman Turun kauppakorkeakoulussa. Lisäksi hän on päässyt perehtymään tämän päivän kauppapolitiikkaan suuressa valiokunnassa, ja kehitysyhteistyössä hän on ollut mukana jo pitkään.

Virolainen pitää salkkuaan mielenkiintoisena ja haluaa heti lähteä tekemään yhteistyötä suomalaisten yritysten kanssa viennin edistämiseksi.

Myyntihampaat suuhun ja kentälle toimiin, hän kommentoi kokoomuksen tiedotustilaisuudessa.

Kehitysyhteistyön osalta hän muistuttaa, että hallitusohjelmassa on vahva kirjaus siitä, että Suomi on sitoutunut saavuttamaan kehitysrahoituksessa 0,7 % bruttokansantulo-osuuden. Tänä vuonna kehitysyhteistyön määräraha on 886 miljoonaa euroa, mikä on 0,38 prosenttia Suomen bruttokansantulosta.

Tämän työn sykähdyttävimpiä kokemuksia ovat olleet ne hetket, kun olen tavannut Afrikan ihmisiä, jotka ovat hyötyneet suomalaisesta kehitysrahoituksesta, hän muistelee. Niistä tapaamisista hän on saanut uskoa siihen, että oikealla tiellä ollaan.

Virolainen on usein tuonut julkisuudessa esille Varsinais-Suomen mahdollisuuksia viennin edistämisessä.

Virolaisen perheeseen kuuluu puoliso ja kolme lasta. Hän on tehnyt pitkän poliittisen uran myös Liedon kuntapolitiikassa. Tällä hetkellä hän toimii valtuuston toisena varapuheenjohtajana.

Janica Vilen