Kevät tuo sisustukseen väri-iloittelun

Nyt on värikästä ja kodikasta!

Haastattelussa ajankohtaisista sisustustrendeistä kertoneet Sanna Tuomi ja Niina Autti ovat suunnitelleet myös sisustusmessuille kevään trendinäyttelyn.

Nyt in

• Murrettu sininen ja vihreä sekä terrakotta

• Runsaasti huonekasveja ja vihreää

• Tilaa säästävät riippuvat ratkaisut, rykelmät

• Kierrätys ja tuunaus

SISUSTUS. Kotisisustajan kannattaa lähteä hakemaan piristystä ja ideoita vuoden 2018 Rakenna & Sisusta -messuille Turun messukeskukseen 9.–11. helmikuuta. Esillä ovat vuoden värit ja kiinnostavimmat piensisustustuotteet somistuksellisena näyttelynä sisustusalueella D-hallissa. Toteutuksesta ja ideoinnista ovat vastanneet Turun Pääskyvuoressa toimivan Pienen Ideatalon Sanna Tuomi sekä Kupittaalla toimivan Kukkakauppa Broncon Niina Autti, joilla on pitkä ammattitausta sisustus- ja myymäläsuunnittelun, messurakentamisen sekä sisustustrendien parissa.

– Tämä on siitä erikoinen kevät, että kaikki sallittua: Enää ei mennä valkoisella eikä vannota edes skandinaavisen vaalean puun nimiin; nyt voi olla yksilöllinen ja värikäs, Sanna Tuomi pohjustaa.

Formex näytti suuntaa – Pyöreää, väri-ilotulitusta, samettia ja kuviokankaita

Sanna Tuomi ja Niina Autti olivat Pohjoismaiden suurimmilla sisustus- ja design-messuilla Formexissa Tukholmassa reilu viikko sitten katsastamassa kevään uusia sisustustuulia.

– Se oli kyllä värien ilotulitusta värien ja kuosien ystävälle. Niina puolestaan hurrasi kukkakauppiaana, että vihreä on nyt todella in aina haaleasta harmaalla taitetusta vihreästä tummaan harmaaseen taittavaan havunvihreään ja hopeakuusen vihreään. Terrakottaruukut eli perinteiset saviruukut sekä terrakotan eri sävyt aina vaaleanpunavivahteiseen saakka kuuluvat kuvaan. Paljon näkyi myös denimin sinistä ja siitä tummenevaan siniseen, murrettuja ja taitettuja sinisen sävyjä, mieluiten harmaaseen vivahtavaa, Sanna Tuomi kuvailee.

Pyöreät muodot ovat pinnalla yllättävissäkin yhteyksissä. Peilit, tyynyt, sohvapöydät, tuolit ja jopa hyllytkin ovat pyöreitä. Sisustus sisältää nyt paljon riippuvaa kuten riippuvia ruukkuja ja pyöreitä riippuvalaisimia. Materiaaleissa käytetään samettia ja pellavaa. Sametti saa olla vaikkapa punaista. Sametissa näkyvät erilaiset tekstuurit: sametti on leikattu siten, että se muodostaa kuvioita esimerkiksi tyynynpäällisissä. Kankaissa näkyvät ornamenttikuviot sekä kasvi- ja luontokuviot.

Rottinkia, 50-lukua, tummempaa puuta ja kukkia

Lähes kaikissa sisustustavarakaupoissa voi bongata tällä hetkellä rottinkikorit luonnonvärisinä tai osittain värjättyinä. Rottinkikalusteet ovat myös tehneet paluun ja mallistoja on modernisoitu. Huonekaluissa näkyy määrätynlainen 50-lukuhenkisyys: siroja nojatuoleja, Emma-tuolin tyylisiä kevyitä tuoleja ja tiikkikalusteita. Puu tummenee pikku hiljaa.

Makuuhuoneeseenkin saa väriä rauhallisen tunnelman kuitenkin säilyessä murretuin sävyin. Ilme tehdään vaikkapa näyttävällä sängynpäädyllä ja tyynyillä. Tuoreet kukka-asetelmat ja kasvit takaavat kodikkuuden niin keittiössä kuin olohuoneessakin.

– Kukkia näkyy joka paikassa. Kasvit ylipäätään ovat in ja niissä huomioidaan runsaus sekä lehtien muodot ja värit. Trendikkäitä kasveja tällä hetkellä ovat esimerkiksi lyyrafiikus, matit ja maijat sekä kilpipiileat. Kasvien asettelussa ajan henki on tietty mummolamaisuus – niitä ei enää asetella siisteihin riveihin vaan sommitellaan kokonaisuuksia. Mitä enemmän vihreää sen parempi, ja samalla kasvit puhdistavat huoneilmaa, vihersisustaja Niina Autti toteaa.

Messuilla esitellään liitu- ja efektimaaleja suoraan Merimaskusta

Villa Augustasta Merimaskusta sekä Villa Augustan nettikaupasta löytyy trendikkäitä vesiohenteisia, myrkyttömiä ja luonnollisista aineista valmistettuja Jeanne d’Arc Living Vintage Paint -liitumaaleja sekä uusia efektimaaleja. Rakenna & Sisusta messuilla esillä olevista 60 x 60 cm kokoisista malleista näkee hyvin sävyt, joita löytyy kymmeniä.

– Luonnollisuus näkyy myös sävyissä, sillä eniten käytetään sinistä ja vihreää sekä ikisuosikkeja; harmaata, valkoista ja mustaa. Mökkiläisille löytyy ihastuttavia ja rauhallisia vanhantyylisiä sävyjä kuten murrettua vaaleaa turkoosia, Villa Augustan Jaana Koskivaara-Coniel sanoo.

Jaana Koskivaara-Coniel sisustus- ja lifestyleliike Villa Augustasta esittelee Vintage-liitumaaleja ja efektimaaleja omalla osastollaan sisustusmessuilla.

Marjo Peltoniemi