LÄNSI-TURKU. Turun K-Citymarket Länsikeskuksessa vietetään perjantaina ja lauantaina Lähiruokamarkkinoita, jolloin paikan päällä on kymmeniä lähialueen tuottajia esittelemässä tuotteitaan. Tarjolla on herkullinen valikoima muun muassa läheltä tulevaa leipää, juustoja, kalaa, kananmunia sekä juomia.

Lisäksi kaksipäiväisessä tapahtumassa kuullaan runsaasti puheenvuoroja suomalaisesta ruoantuotannosta ja lähiruoasta. Kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen tuo Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus ja maaseudun kuulumisia kertoo lähiruokalavalla aluepäällikkö Terhi Löfstedt MTK:sta.

– Lähiruualla on kaupassamme tärkeä rooli ja olemme jatkuvasti kasvattaneet sen tarjontaa. Tällä hetkellä valikoima kattaa yli 500 tuotetta ja lähitoimittajia on yli 50, kertoo kauppias Jukka Itkonen.

Hänen mukaansa asiakkaat ovat entistä kiinnostuneempia ruoan alkuperästä. Suosituimpia lähiruokatuotteita Turussa ovat paikallisten leipomoiden tuotteet, vihannekset ja juurekset sekä kotikeittiön Kotijuusto, jota tehdään itse kaupan omassa juustolassa.

– Paikallisten tuotteiden etuja ovat tuoreus ja lyhyt toimitusaika, jonka myötä saamme tarvittaessa nopeasti lisätoimituksia. Kaikkiaan pienet lähitoimittajat ovat joustavia, minkä lisäksi lähiostojen kautta lisätään työllisyyttä ja työpaikkoja Varsinais-Suomeen, Itkonen kiteyttää.

Suomalaisten tuotteiden osuus K-ruokakauppojen valikoimassa on noin 80 prosenttia. Vuonna 2016 K-kauppiaiden ostot Suomen maakunnista olivat 602 miljoonaa euroa.