Raision ykkösapteekki viettää uusien tilojen avajaisia 18.1.

Apteekkari Sakari Alaranta esitteli Seutusanomille Raision uutta ykkösapteekkia torstaina 4. tammikuuta, kun remontin viimeistelytyöt olivat vielä vaiheessa. Taka-alalla näkyy Alarannalle tärkeä valokuva Nauvosta sekä nelimetrinen lääkerobotti. Kuvat: Ragip Önsoy.

Erikoisuuksina uudessa apteekissa ovat Drive in -palvelupiste sekä viherseinät ja maisemavalokuvista tehdyt tapetit.

RAISIO. Raision ykkösapteekki avaa ovensa 18. tammikuuta K-supermarket Raisio Centerin rakennuksessa. Muutto 300 metrin päässä sijainneista vanhoista tiloista tapahtuu hiljalleen näiden päivien aikana.

Apteekkari Sakari Alarannan mukaan nykyinen toimitila menee kiinni avajaisia edeltävänä päivänä.

– Hoivakotityöt ja kotisairaanhoito saadaan kuitenkin hoidettua tavalliseen tapaan myös avajaisten aattona, Alaranta sanoo.

Viime viikolla uusissa tiloissa suoritettiin pintojen viimeistelytöitä sekä laite- ja kalusteasennuksia. Alaranta kertoo, että syyskuussa alkanut remontti on edennyt aikataulussa.

– Uusien tilojen myötä pystymme tarjoamaan asiakkaillemme nykypäivän asianmukaiset apteekkipalvelut. Myös työntekijät ovat innoissaan juuri remontoiduista tiloista ja uusista laitteista, Alaranta toteaa.

– Tiloja aloin etsiä melko tasan kaksi vuotta sitten, kun aloitin Raision ykkösapteekin apteekkarina. Apteekin paikka kun ei nykyisellään ole optimaalinen. Raisio Centerin yhteydessä sen sijaan parkkipaikkoja riittää ja liikenneyhteydet toimivat niin kävellen ja pyöräillen kuin autollakin, lisää Raisiossa asuva Alaranta, joka itsekin kulkee työmatkansa mieluiten jalan.

Henkilöstöön ei muuton myötä muutoksia juuri tule.

– Meillä työskentelee Raision ykkösapteekissa ja Ruskon sivuapteekissa yhteensä 20 henkilöä. Henkilöstötarpeen muutoksiin pystymme reagoimaan nopeasti vuokratyövoiman avulla, Alaranta kertoo.

Drive in -palvelupiste erikoisuutena

Drive in -palvelupisteen ajosuuntaa ohjaava
liikennemerkki asennetaan kesällä.

Viime kesänä Kemikalio Eveliinalta vapautuneiden tilojen etuna on myös muokattavuus.

– Reilun 250-neliöisestä tilasta 175 neliötä on alakerran myymälätilaa ja loput yläkerran henkilökunnan sosiaalitiloja. Supermarketin kauppias hyväksyi viime vuodenvaihteessa valmistuneet suunnitelmat ja siirsi kassoja hieman, jotta saimme tarvittavat tilat lääkerobotille ja palvelupisteille, Alaranta esittelee.

– Erikoisuutena on Drive in -luukku, joka palvelee lemmikin kanssa liikkuvia asiakkaita ja reseptiasiakkaita. Lisäksi se on toimiva kipeän lapsen kanssa asioimiseen, koska autosta ei tarvitse välttämättä nousta. Pyydän huomaamaan, että luukulle kulkusuunta on parkkipaikan liikenteeseen verrattuna päinvastainen. Valitettavaa on, että ajosuuntaa osoittavan liikennemerkin saamme paikalleen vasta kesällä, jatkaa Alaranta.

Alaranta arvioi, että Drive in -palvelupisteitä on Suomessa puolen kymmentä, joista kaksi sijaitsee jo Turun seudulla; Liedon apteekissa ja Pyhän Henrikin apteekissa.

Uuden apteekkitilan visuaaliseen ilmeeseen Alaranta on tuonut mielenkiintoisia yksityiskohtia koko seinän kokoisten maisemavalokuvien ja viherseinien avulla.

Apteekkialalla monia muutoksia

Alaranta myöntää, että apteekkialan jatkuva kehitys tuo tullessaan aina uuden oppimista.

– Apteekkiala on muuttunut paljon työvuosieni aikana. Valmistuin proviisoriksi vuonna 1983, jonka jälkeen toimin lääketutkimuksen parissa 25 vuotta. Apteekkarina olen toiminut tätä ennen niin Marttilassa kuin Uudessakaupungissakin, kertoo Raisiossa asuva Alaranta.

Suurimmat muutokset liittyvät teknologiaan.

– Tuorein apteekkiohjelma otettiin käyttöön marraskuussa 2016, joten siinä olemme jo hyvin sisällä. Uudessa paikassa tulee kiinnittää huomiota erityisesti sisäiseen toiminnanohjaukseen ja sujuvuuteen. Robotti meillä on ollut käytössä vanhoissakin tiloissa yhdeksän vuoden ajan, mutta uusi robotti edustaa jälleen uusinta teknologiaa. Jo nelimetrisen robotin täyttäminen kestää viitisen päivää, joten sen kanssa täytyy työt aloittaa ajoissa, Alaranta kertoo.
– Tekniseen kehitykseen ovat kuuluneet muun muassa reseptien sähköistyminen, kanta-asiakasohjelmat ja koneellinen lääkeannostelu, listaa Alaranta.

Perinteinen apteekkityö on kokenut vuosien aikana toiminnallisia muutoksia.

– Työssämme olemme menneet lähemmäksi kokonaisvaltaista palvelua, johon sisältyy asiakkaan terveydentilan arviointia. Lääkevalmistus sen sijaan on loppunut isosta osasta apteekkeja kannattamattomana. Lääketaksa sen sijaan on vanha perinne, joka pysyy. Tasapuolisuuden nimissä lääkkeet ovat siis samanhintaisia kaikissa maan apteekeissa, toteaa Alaranta.

Alaranta pyörittää myös Ruskon sivuapteekkia, joka kävi läpi remontin vuosi sitten.

– Sivuapteekki on taas seuraavana kehityskohteenani, innostuu Alaranta.

Katariina Mäkinen-Önsoy