Liedon kunta osallistuu Kuhankuonon retkeilyalueen joukkoliikennekokeiluun ensi kesänä

LIETO. Liedon kunnanhallitus päätti 15. tammikuuta kokouksessaan kunnanjohtajan esityksen mukaisesti osallistua Kuhankuonon retkeilyalueen joukkoliikennekokeiluun.

Ehdotuksena on kymmenen viikon kokeilu koulujen kesäloma-aikana 4.6. – 12.8. siten, että Turun keskustan ja Kuhankuonon välillä liikennöi viisi edestakaista vuoroa jokaisena päivänä viikonpäivästä riippumatta. Ensimmäinen vuoro lähtee kunakin päivänä aamuyhdeksän maissa Turusta Kuhankuonolle ja viimeinen lähtee iltakuuden tienoilla Kuhankuonolta Turun keskustaan.

Kymmenen viikon kokeilun, jossa ajetaan viisi edestakaista vuoroa kaikkina viikonpäivinä, liikennöintikustannus on liikenteen nykyhinnassa 20 300 euroa. Mahdolliset kustannusten muutokset huomioon ottaen liikenteeseen on syytä varata 21 000 euroa kesälle 2018. Esityksessä on varattu markkinointiin 2 000 euroa, jotta kokeilu saa riittävästi näkyvyyttä. Föli vastaa ylimenevältä osin tekemästään markkinoinnista. Muut osapuolet tiedottavat liikenteestä omissa tiedotus- ja markkinointikanavissaan.

Lisäauto tarvitsee rahastuslaitteen, jonka järjestämisestä ja kustannuksista vastaa Turku. Föli puolestaan toteuttaa seuranta- ja vertailutiedot sekä asiakaskyselyn.

Turun seudun joukkoliikenteen ehdotuksen mukaisesti kustannustenjako tapahtuu niin, että Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Raisio ja Rusko maksavat kukin 1 400 euroa sekä Pöytyä, Turku, Varsinais-Suomen liitto ja Metsähallitus kukin 3 000 euroa.

Hanketta valmisteleva palaveri pidettiin Pöytyällä 9. marraskuuta. Palaverissa koottiin yhteen kehittämistarpeet, käynnissä olevat toimenpiteet ja tarvittavat kehittämistoimet. Tämä hankesuunnitelma on kirjoitettu palaverin pohjalta.

Kansallispuistossa kulkevat merkityt reitit liittyvät Kuhankuonon retkeilyreitistöön. Ne muodostavat yhdessä yli 300 kilometrin pituisen reittikokonaisuuden. Puiston suurin nähtävyys on Kuhankuonon rajakivi, ja muita suosittuja käyntikohteita ovat Savojärven rannoilla sijaitsevat Kurjenpesän luontotupa ja Nousiaisten kunnan virkistysalue Rantapiha. Suosittuja reittejä ovat Savojärven kierros, Vajosuon ja Pukkipalon reitit.

Metsähallituksen arvion mukaan Kurjenrahkan kansallispuiston kävijämäärä vuonna 2016 oli lähes 70 000 henkeä. Kuhankuonon parkkialueen ohi tietä 204 pitkin ajaa vuorokaudessa noin 2550 autoa ja alueella käy myös paljon tilausbusseja, minkä vuoksi alueelle on kaivattu parempaa joukkoliikennettä. Kasvanut kävijämäärä on nostanut kestävyyden ongelman, mutta toisaalta antaa nyt hyvät mahdollisuudet lähteä kehittämään kannattavia yksityisiä palveluita.

Katariina Mäkinen-Önsoy