Kuukauden esineeksi päässyt ango löytyi Mahittulan Tuomalan kalmistosta muiden aseiden joukosta

Kuva: Museovirasto (CC BY 4.0 -lisenssi)

RAISIO. Raision museo Harkon tammikuun esine on Mahittulan Tuomalan kalmistosta löydetty ango. Kalmistoa tutkittiin 1970-luvulla. Ango on ruotokeihäänkärki, jossa on väkäsellinen kärki sekä pitkä ja hoikka kaulaosa. Arkeologiassa angolla tarkoitetaan juuri kärkeä, mutta se tarkoittaa myös keihästä, joka on varustettu kyseisellä kärjellä. Yhtään vartettua angoa ei Suomesta ole löydetty.

Suomalaista angoa pidetään roomalaisesta heittokeihäästä, pilumista kehittyneen frankkilaisen angon omaperäisenä rinnakkaismuotona. Angot ajoittuvat merovingiajalle (550–800 jKr.). Varhaisissa angoissa oli pieni kolmiomainen terä tai pidempi suorareunainen terä. 600-luvun puolivälistä alkaen terän reunat taottiin kaareviksi.

Ango oli heittokeihäs, jolla pyrittiin heikentämään vastustajan puolustusta. Puisen kilven läpäissyttä angoa ei saanut väkästen takia otettua pois ja kärjen pitkä kaulaosa esti keihään katkaisemisen miekalla. Näin kilvestä tuli lähes käyttökelvoton.

Tuomalan kalmistosta löydetyn angon pituus on 810 mm ja siinä on kaareva lehtinen terä, joten se ajoittuu merovingiajan jälkimmäiselle puoliskolle. Se löytyi yhdessä miekan, väkipuukon, kilvenkupuran, rautaisen rengasneulan ja kuolainten kanssa. Angon tapaan myös muut esineet oli tahallisesti turmeltu ennen hautaan laittamista. Kalmistosta löydettiin myös toinen vastaavanlainen asehautaus.

Ango on ollut esillä Harkon arkeologisissa näyttelyissä. Sen löytönumero on KM 19000:3387. Kirjaintunnus KM tarkoittaa sitä, että esine on talletettu Kansallismuseon kokoelmiin ja sen säilytyspaikka on Museovirasto Helsingissä.

Jari Näränen

arkeologi

Raision museo Harkko