Kuntapäättäjän kulma: Vapaus ja maa

KOLUMNI. Suomen Kuvalehti uutisoi: ”Keskusta putsasi sote-pöydän, kokoomukselle murusia: Sote-uudistus typistyy maakuntauudistukseksi. Näyttää siltä, että soten valinnanvapaus jää lähes nykyiselle tasolleen. Uudistuksessa on kyse enää pelkästään maakuntauudistuksesta. Ja se on iso joululahja kokoomukselta keskustalle.”

Onko ovelaksi tunnistettu keskustalainen talonpoika voimissaan vai tuleeko maakuntauudistus osoittautumaan Pyrrhoksen voitoksi ? 

Valinnanvapaus ja säästö ovat mielikuvissa positiivisia ilmaisuja, joita Sipilän hallitus viljelee kertomatta, mitä ne tarkoittavat. Turun Sanomille on annettava tunnustusta tiedonvälityksestä, kun se sivuillaan kertoi, mitä palveluverkoille voi tapahtua tulevassa maakunnassa. Naantalinkin terveyskeskus on vaarassa, jos terveyskeskusten määrä kustannusten säästämiseksi supistetaan maakunnassa nykyisestä 58:sta kymmeneen. Naantalin ylläpitämien Velkuan, Merimaskun ja Rymättylän pisteitä ei taida mikään pelastaa. Saaristossa eivät uudistuksen jälkeen pörrää muut kuin insinööri Nurmisen mustat mehiläiset pienellä kirjaimella. 

Kun tähän lisätään vielä arviot siitä, että maakuntavaltuustoissa tulee vahvan enemmistön muodostamaan turkulaiset edustajat, niin maaseutumaisten paikkakuntien pärjäämismahdollisuudet ovat heikot.

Tämä ei ole pelottelua, vaan termien taakse kätkettyä vaalien jälkeistä todellisuutta.

Sosialidemokraatit eivät vastusta vapaita markkinoita yhteyksissä, joissa uskomme niistä olevan kuluttajille hyötyä, kuten tarvikemarkkinoilla. Terveydenhoidon puollellakin markkinoita kannattaa käyttää hyväksi sopivissa yhteyksissä, kuten Naantalin apteekkitoiminnassa: Naantalissa kilpailun avaamista ovat puolustaneet sosialidemokraatit ja vastaan ovat pitkään olleet kokoomuksen johdolla porvarilliset ryhmät.

Tämän tapauksen valossa onkin hyvä muistaa, että pro market on eri asia kuin pro business. Ja tämän pro business hengen pelkäämme olevan taustalla valinnanvapauden ajamisessa ja varsinkin siinä, että valinnanvapauden piiriin ei hyväksytä kunnallista kilpailevaa tuotantoa, jonka tiedämme toimivan, ja johon asukkaat ovat tottuneet.

Järkyttävintä tässä on ollut se, että tässä projektissa pääroolissa ovat olleet iskusanat kokoomuksen valinnan-VAPAUS ja keskustan MAAkunta. Poliittisen voitontavoittelun lisäksi projektin läpiajamisesta on tullut sisällön kustannuksella itsetarkoitus. Turhuuden turhuudesta mieleen tulee joulunsanomamuunnos: Vaan muistammeko ihmisen, ken kaipaisi pää huomion?

Mikko Rönnholm

Naantalin kaupunginvaltuuston pj