Karjalatalo Kähärissä havisee historiaa

Avoimien ovien tilaisuus tutustuttaa taloon ja sen toimintaan

Karjalatalo vihittiin käyttöön 10.2.1952. Lauantaina 27.1. siellä järjestetään avoimet ovet. Kuva: Kiia Siilin.

TURKU. Turun Karjala-Seura järjestää avointen ovien päivän lauantaina 27. tammikuuta kello 13–16 Karjalatalollaan Kähärissä Itäpellontiellä. Tilaisuudessa esitellään niin taloa kuin toimintaakin, tarjotaan kahvit ja kuullaan Karjalakuoron esityksiä.

Turun Karjala-Seurassa toimii useampia kerhoja, joihin toivotaan uusia jäseniä mukaan näin alkuvuodesta.

Meillä on esimerkiksi Turun Karjalakuoro, keittiökerho watruskat, käspaikkakerho, tanssiryhmä kruuga ja näytelmäkerho. Itse olen mukana näytelmäkerhossa. Näytelmäkerhoon toivomme uusiksi jäseniksi erityisesti miehiä. Esitämme vuosittain yhden näytelmän ja harjoittelemme kerran viikossa, kertoo seuran sihteeri Heli Rauhala.

Jäseniä Karjala-seuralla on parisen sataa ja toimintaa riittää kaikille vauvasta vaariin. Vauvoille pidetään muskaria, mutta ikäihmiset ovat yhdistyksessä suurimmassa roolissa. Lapsiperheille opetetaan muun muassa karjalaisia pihaleikkejä ja -pelejä. Esimerkiksi kyykkä on Karjalasta.

Talo täynnä tarinoita

Esittelyn kohteena on myös itse talo, jossa on arkisin seuran omaa toimintaa. Viikonloppuisin taloa voi vuokrata erinäisiin juhliin. Kaksikerroksisessa omakotitalossa on sali, jossa on tilaa noin 80 ihmiselle.

Täällä on pidetty vuosien varrella lukuisia häitä, hautajaisia, syntymäpäiviä ja kokouksia. Nyt myös nuoret ovat löytäneen talon ja vuokraavat sitä ahkerasti esimerkiksi valmistujaisiaan varten, iloitsee talovastaava Raija Nurminen.

Taloa on viime vuosina myös remontoitu.

Alakerran lattia ja yläkerran keittiö on uusittu kaupungin avustuksella, Nurminen kertoo.

Paraatipaikalla Karjalaiskylässä

Karjalatalo sijaitsee Länsi-Turun Karjalaiskylässä, joka perustettiin talvisodan jälkeen Karjalasta tulleiden asuttamiseksi. Turun Karjala-Seura perustettiin 1.9.1940.

Koko alue rakentui 40–50-luvuilla. Evakoille annettiin alueelta tontit ja siksi koko kylä on täynnä samantyylisiä pieniä puutaloja. Nykyään joukossa on tosin uudempiakin taloja. Karjalatalo taas on puheiden mukaan ollut aikanaan Yleisradion talo, joka on sitten hirsi kerrallaan talkoilla siirretty tänne, kertoo Nurminen. Talo vihittiin käyttöön 10.2.1952.

Nurmisen tietojen mukaan Karjalaiskylässä asuu edelleen jonkin verran Karjala-taustaisia ihmisiä. Osa ikäihmisistä on pystynyt jäämään kylään muuttamalla Satakunnantien varteen rakennettuun kerrostaloon.

Monella on selvästi halu pysyä tässä lähellä, Nurminen sanoo.

Uusi vuosi ja uudet toimijat

Turun Karjala-Seuran uusi hallitus järjestäytyi 17. tammikuuta. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Eija Schwartz. Toiminta jatkuu perinteiseen malliin. Kerhot pyörivät ja vuoden kohokohtana on seuran järjestämät karjalaiset iltamat.

Tänä vuonna iltamat pidetään 10.3. Silloin nähdään karjalainen näytelmä, kuullaan kuorolaulua ja nähdään kansantanssia. Lisäksi luvassa on puheita sekä kahvit ja tanssit, kertoo Nurminen.

Janica Vilen