Ensi viikonloppuna 27.–28.1. pihabongataan jälleen lintuja

Pihoilla voi bongata vaikkapa varpusia. Kuva: Reijo Lähteenmäki.

TAPAHTUMAT. BirdLife Suomen Pihabongaus järjestetään tammikuun viimeisenä viikonloppuna 27. – 28. tammikuuta. Maanantaista perjantaihin 22.–26.1. vietetään Pihabongauksen koululaisviikkoa, johon voi osallistua oppilaiden kanssa lähtemällä vähäksi aikaa ulos tarkkailemaan talvilintuja.

Kaikille luonnosta kiinnostuneille tarkoitetussa tapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Pihabongaus järjestetään tammikuun viimeisenä viikonloppuna

Pihabongauksen tavoitteena on innostaa tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta. Osallistuakseen Pihabongaukseen ei tarvitse olla lintuharrastaja, eikä Pihabongaus ole kilpailu, joten havaittujen lintujen määrä ei ole olennaista. Tärkeintä on osallistuminen ja havaintojen ilmoittaminen, vaikka havaintona olisi yksi lintu. Pihabongauksen tuloksista saadaan arvokasta tietoa maamme talvisen linnuston muutoksista.

Tapahtumaviikonloppuna tehdyt havainnot voi ilmoittaa osoitteessa www.pihabongaus.fi tai postikortilla. Osallistujien kesken arvotaan lintuaiheisia palkintoja. BirdLife julkaisee verkkosivuillaan tuloksia jo tapahtuman aikana, alustavan yhteenvedon 29. tammikuuta ja lopulliset tulokset helmikuun aikana.

Pihabongaus on Suomen suurin lintutapahtuma. Se on järjestetty tammikuun lopussa vuodesta 2006 lähtien. Viime vuonna tapahtumaan osallistui yli 20 000 ihmistä noin 15 000 paikassa ympäri maan. Vuosien varrella on kertynyt havaintoja lähes kuudesta miljoonasta lintuyksilöstä. Pihabongauksen suojelijana on tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

TSS