Kaarinan yritysimago jälleen huippuluokkaa

Kaarina sai parhaan yleisarvosanan Taloustutkimuksen tekemässä Kuntien imago -tutkimuksessa jo kuudetta vuotta peräkkäin. Kuva: Ragip Önsoy.

Kaupungin ja yrittäjien yhteistyö on vahvaa ja jatkuvaa: Hyvänä esimerkkinä uusimmista toimintamalleista on Kaarinan Kehityksen StartUp Kaarina, joka tarjoaa aloittaville yrityksille työtilaa kuukausimaksulla.

KAARINA. Kaarina sai parhaan yleisarvosanan Taloustutkimuksen tekemässä Kuntien imago -tutkimuksessa jo kuudetta vuotta peräkkäin. Yritysten toimitus- ja talousjohtajille suunnattu tutkimus toteutettiin nettikyselyllä elo–marraskuun 2017 aikana. Vastaajia oli yhteensä 1 456.

Kaarinan Kehitys Oy:n toimitusjohtaja ja yritysasiamies Jytta Poijärvi-Miikkulainen on otettu tunnustuksesta.

– Onhan se uskomattoman hienoa olla ykkösenä näissä kyselyissä, joissa yritykset antavat arvosanan kaupungille. Kaarinan malli toimii edelleen. Toimintaa pyritään koko ajan kehittämään ja ennakoimaan tulevia tarpeita, Poijärvi-Miikkulainen toteaa.

Kaarina pärjäsi hyvin myös Varsinais-Suomen maakuntaennusteen yhteydessä tehdyssä kyselyssä, jossa kaarinalaiset yrittäjät arvioivat kunnan yritysilmapiirin maakunnan toiseksi parhaaksi heti Liedon jälkeen, samoilla pisteillä Naantalin kanssa.

Asenne ratkaisee

Miten Poijärvi-Miikkulaisen mielestä sitten Kaarinan on onnistunut kehittää imagonsa näin vahvaksi?

– Tärkeintä on asenne, se ratkaisee. Kaarinassa kaikilla virkamiehillä on mielestäni hyvin yrittäjämyönteinen asenne ja lähtökohtana hyvä palvelu. Ongelmat pyritään ratkaisemaan nopeasti ja yrittäjiä ei pompotella luukulta toiselle. Tämä ei koske pelkästään yrittäjiä vaan pyrkimys on tietysti palvella hyvin myös kaikkia Kaarinan asukkaita, hän sanoo.

Kaupungin ja yritysten välinen yhteistyö on jatkuvaa.

– Kaarinan Kehitys toimii linkkinä yritysten ja kaupungin välillä esimerkiksi tilanteissa, joissa kaupungille on tulossa jotain uutta, johon tarvittaisiin yrittäjien kommentteja. Kehitykseen otetaan myös yhteyttä, jos ei tiedetä, kuka asiaa hoitaa kaupungilla ja me selvitämme sitten asiaa ja tarvittaessa järjestämme palavereja virkamiesten ja yritysten välille. Tärkeintä yhteistyötä on kuitenkin se, että yritykset saavat täällä nopeasti vastauksia kysymyksiinsä esimerkiksi rakennusvalvonnasta ja infraan liittyen, pohtii Poijärvi-Miikkulainen.

Positiiviset merkit vahvistuvat entisestään

Seudun positiivinen rakennemuutos heijastuu Poijärvi-Miikkulaisen mukaan Kaarinaan hyvinkin vahvasti.

– Elinkeinoelämän kehitys riippuu aina tietysti valitsevasta taloudellisesta tilanteesta. Pari viime vuotta on ollut oikein hyvää ja yrityksillä on positiiviset tulevaisuudennäkymät ja kasvua.

– Yhteydenottojen perusteella kuluvasta vuodesta näyttää tulevan yhtä vilkas vuosi kuin viime vuodesta. Toimitiloja kysytään paljon ja nyt ollaan välillä tilanteessa, että sopivia ei tunnu löytyvän kyselijöille. Voisi olla hyvä saada yhdistettyä tonttien omistajia/rakennuttajia ja näitä toimitilakyselijöitä, jotta saataisiin kaikille halukkaille löydettyä sopivia toimitiloja. Osalla on tietysti sen verran kiire, että eivät voi odottaa tilojen rakentamista, mutta toisille se olisi mahdollista, jatkaa Poijärvi-Miikkulainen.

Uusista toiminnoista hyvänä esimerkkinä on Kaarinan Kehityksen tiloissa viime vuoden maaliskuusta alkaen toiminut StartUp Kaarina. Toimintamalli tarkoittaa sitä, että Kehityksestä voit varata toimitiloja tarpeen mukaan tunneiksi tai kuukausiksi. Aloittaville yrityksille työtilaa on tarjolla kuukausiperusteisesti.

Katariina Mäkinen-Önsoy