Kaarinan Tuorlaan rakentuu Tiedekeskus

Tiede-elämyksiä kaikenikäisille

Kaarinan Tuorlaan rakentuu Tiedekeskus kuluvan vuoden aikana. Kuva: Turun yliopisto.

Turun yliopiston tiedekeskus Tuorlasta kehitetään kuluvan vuoden aikana paikka monimuotoiselle ilmiöpohjaiselle elämykselliselle oppimiselle. Ensimmäisinä toimintoina keväällä käynnistyvät luokkaretket laajennetulla ohjelmalla. Lisäksi Lasten yliopiston kesäleirien tarjontaa pystytään lisäämään uuden tiedekeskuksen myötä jo tulevana kesänä.

KAARINA. Kaarinan Piikkiössä sijaitsevan Tuorlan observatorion ja planetaarion tiloihin perustetaan Turun yliopiston Tiedekeskus Tuorla vuoden 2018 aikana. Tutkijatohtori Pasi Nurmi Turun yliopiston kehittämispalveluista kertoo, että uusia rakennuksia Tiedekeskuksen myötä ei rakenneta, vaan olemassa olevat tilat remontoidaan uuteen käyttöön.

– Kevään ja kesän aikana on tarkoitus remontoida tiloja siten, että syksyn ja loppuvuoden aikana saataisiin toiminta pyörimään täysipainoisesti. Tarkempi aikataulu riippuu siitä, miten Tuorlan nykyinen henkilökunta pääsee muuttamaan Turun kampukselle, lisää Nurmi.

Nurmen mukaan Tuorlan tiloihin rakennetaan muun muassa viimeisintä opetustekniikkaa edustavia laboratorioita. Leirikouluja ja opettajien täydennyskoulutusta varten tulee myös majoitustiloja noin 40 henkilölle.

Lasten yliopiston kesäleirit Tuorlaan

Tiedekeskus Tuorlan toiminta käynnistyy vaiheittain vuoden 2018 aikana. Keskus tulee luomaan puitteet muun muassa luokkaretkille, leireille, tiedekoulutoiminnalle, kursseille, täydennyskoulutukselle sekä erilaisille tapahtumille.

– Nyt kevään aikana järjestetään jo luokkaretkiä laajennetulla ohjelmalla ja Lasten yliopiston kesäleirit pidetään Turun yliopiston sijaan Tuorlassa, Pasi Nurmi sanoo.

Suurelle yleisölle suunnattu planetaario jatkaa edelleen toimintaansa. Sen toimintaa on tarkoitus kehittää nykyistä laajemmaksi tarjoten tiede-elämyksiä kaikenikäisille. Planetaariossa käy jo nykyisellään vuosittain noin 7000–8000 ihmistä, joista valtaosa on koululaisia.

Kaarinan kaupunki kiinnostunut yhteistyöstä

Uuteen Tiedekeskus Tuorlaan luodaan toimintatiloja ilmiöpohjaiselle ja elämykselliselle oppimiselle. Keskuksessa annettavan opetuksen taustalla ovat koulujen uudet opetussuunnitelmat.

Kaarinassa on suhtauduttu asiaan innostuksella. Esimerkiksi Kaarinan lukio on kiinnostunut mahdollisuudesta suorittaa yliopiston tähtitieteen kursseja lukio-opintoina. Myös lukion Focus-linjaa kiinnostaa tiedekeskuksen kaupunkiin mukanaan tuomat mahdollisuudet.

Peruskouluista sen sijaan Valkeavuoren koulu on jo ollut aiemmin mukana yhteistyökumppanina muun muassa Aikamatka-hankkeen suunnittelussa.

Tuorlan tiedekeskus on Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virran mukaan myös merkittävä matkailukohde.

– Planetaario jo sinällään houkuttelee matkailijoita niin läheltä kuin kaukaakin, mutta sen lisäksi kursseille ja leireille tulevat vievät varmasti positiivista viestiä Kaarinasta ja Turun seudusta. Kaupungin ja kaupunkiseudun imago astuu taas askeleen eteenpäin, toteaa Virta.

Katariina Mäkinen-Önsoy