Sunnuntaina 28. tammikuuta uusi Kaarina-talo toimii Kaarinan keskustan äänestyspaikkana. Samalla äänestäjät ja muut kiinnostuneet pääsevät tutustumaan uuteen kirjastoon. Erityistä ohjelmaa ei kirjastossa avajaispäivänä järjestetä, sillä varsinaisia vihkiäisiä vietetään maanantaina 5. helmikuuta.

KAARINA. Kaarinan uusi pääkirjasto on ensimmäistä kertaa auki sunnuntaina 28. tammikuuta kello 10–15. Samana päivänä saman katon alla Kaarina-salissa voi äänestää tulevaa presidenttiä kello 9–20. Jatkossa kirjasto tulee olemaan auki maanantaista perjantaihin kello 9–19 ja lauantaisin kello 10–15.

Varsinaisia vihkiäisiä vietetään maanantaina 5. helmikuuta. Illalla kello 17–20 ovet ovat avoimet kaikille ja tarjolla on kakkukahvien lisäksi puheita ja ohjelmaa.

Lasten ja nuorten osastoilla vietetään vielä erikseen omat avajaiset kevään aikana. Lasten avajaisiin on tulossa teatteria ja nuorten avajaisia vietetään vuosittaisen Harry Potter -päivän merkeissä.

Lasten puoli näyttää kirjastossa tutulta. Vanha tuttu Kettumaatti palvelee pieniä lainaajia ja lastenosastolta tuttu seinämaalaus on maalattu uuden satuhuoneen verhoon. Nuorille luvassa onkin sitten suurempi muutos. Wii-konsoli vaihtuu pleikka neloseksi ja nuorten tilaan on tulossa esimerkiksi oma keittiö. Muutenkin eväspisteitä on tehty eri puolille kirjastoa ja Kaarina-talon uusi kahvilakin palvelee näppärästi kirjaston asiakkaita.

Kirjastonhoitajat Piia Taponen (vas.) ja Irene Hagfors hyllyttävät vielä viimeisiä kirjoja.

Tuplasti neliöitä

Uudessa kirjastossa on neliöitä kahdessa kerroksessa 1500–2000 laskutavasta riippuen – joka tapauksessa yli tuplasti enemmän kuin vanhassa. Kokoelmaa ei kuitenkaan olla kasvatettu, päin vastoin muuton yhteydessä tehtiin paljon poistoja. Valtavan suosion saavuttanut poistokirjamyynti järjestettiin vanhalla kirjastolla lauantaina 20. tammikuuta.

Nyt aineisto saadaan asiakasystävällisemmin esille, iloitsee Piia Taponen kirjaston lastenosastolta.

Uutta on myös se, että olemme nyt kahdessa kerroksessa. Se muokkaa toimintaa jonkin verran, jatkaa Taponen.

Alakerrasta löytyy kaunokirjallisuus, lehdet, nuorten puoli ja lasten puoli. Ylhäällä on tietokirjallisuus, musiikkipuoli ja työskentelytiloja, jotka on nimetty kaarinalaisten asuinalueiden mukaan.

Uutta on erillinen musiikkihuone, jossa on soittimia asiakkaiden käyttöön: sähköpiano, sähkökitara, sähkörummut, karaokelaitteet… listaa Irene Hagfors, joka on hoitanut musiikkipuolen muuttoa.

Soitinvalikoimaa voidaan myös kasvattaa toiveiden ja mahdollisuuksien mukaan tulevaisuudessa, hän jatkaa.

Musiikkihuone on pieni äänieristetty tila, jonka voi varata tunniksi kerrallaan uuden Flextila-nimisen varausjärjestelmän kautta.

Ensimmäinen varaus täytyy tehdä tiskillä, mutta sen jälkeen tilaa voi varata sähköisesti vaikka kotoa käsin, Hagfors kertoo.

Äänieristettyyn musiikkihuoneeseen on tulossa ainakin piano, rummut, kitara ja karaokelaitteet.

Kaupunkilaisten olohuone

Kaarinan kirjastosta on haluttu tehdä kaupunkilaisten olohuone – matalan kynnyksen kohtaamispaikka ja tila, jonka jokainen voisi tuntea omakseen. Avoimuuden periaatetta ollaan korostettu avarilla tiloilla ja lattiasta kattoon olevilla maisemaikkunoilla. Yläkertaan on tehty lukulaituri eli silta lasikaiteilla, josta on kauniit maisemat sekä ulos että kirjastoon.

Ja maisema tulee vielä muuttumaan totaalisesti, kun kirjaston edessä oleva talo puretaan. Sen jälkeen näkymä tulee puistomaisempi, työntekijät muistuttavat.

Tietokirjallisuuspuolen seinää koristaa yläkerrassa taideteos, johon tullaan heijastaan kuvia ja säätilaa.

Työntekijät ovat uusista tiloista todella innoissaan ja näkevät niissä paljon potentiaalia.

Uskon, että kaikki haluavat tulla katsomaan ja ihmettelemään uusia tiloja. Täällä on paljon mukavia paikkoja istuskella ja viettää aikaa, joten uskon, että kaupunkilaiset ottavat tämän omakseen. Nyt meillä on myös enemmän tilaa ja mahdollisuuksia järjestää kaikenlaista, esimerkiksi satunurkkauksessa voidaan pitää ihania elokuvahetkiä, sanoo Hagfors.

Näyttelytilojakin on kahdessa kerroksessa, mikä lisännee viihtyvyyttä entisestään.

Tietokirjallisuuspuolen seinää koristaa yläkerrassa taideteos, johon tullaan heijastaan kuvia ja säätilaa.

Kierroksia keväällä – perinteistä toimintaa syksyllä

Kirjailijavierailut, luentosarjat, lukupiirit ja satuhetket ollaan kaikki laitettu muuton vuoksi tauolle ja niiden pariin palataan pikkuhiljaa syksyyn mennessä. Keväällä henkilökunta keskittyy esittelemään uutta kirjastoa kävijöille. Omia kierroksia on tulossa muun muassa ikäihmisille sekä päiväkoti- ja koululaisryhmille.

Myös vanhat tutut palvelut ovat kirjastossa edelleen käytettävissä. Kirjastossa voi esimerkiksi skannata, tulostaa, lainata tietokonetta ja digitoida C-kasetteja mp3-muotoon.

Kirjaston yhteydessä toimii jatkossa myös kunnan yhteispalvelupiste, joka on nimetty Fiskariksi. Samassa talossa oleva Kaarina-sali ja kokoustilat ovat kaupunkilaisten varattavissa. Lisäksi talossa on kaupunginarkisto ja Kahvila-Ravintola Huikopala.

Kaarina-talon ja pääkirjaston käyntiosoite on Lautakunnankatu 1 ja lähimmälle pysäköintialueelle ajetaan tällä hetkellä joko Lautakunnankadun tai Puntarinkadun kautta. Jalankulku taloon pyritään pitämään auki koko ajan niin idästä, lännestä kuin etelästäkin, eli Oskarinkadulta, Lautakunnankadulta ja virastotalolta päin.

Pääkirjaston lisäksi Kaarinassa toimii edelleen tuttuun tapaan Piikkiön ja Littoisten kirjastot sekä koulukirjastot Auranlaakson, Empolan, Kotimäen, Kuusiston ja Piispanlähteen kouluilla.

Tältä näyttää uusi musiikkipuoli. Musiikin lainaus on kirjastoissa laskenut, mutta esimerkiksi klassista musiikkia ja nuotteja lainataan edelleen paljon. ”Ja on meillä uusissa albumeissa aina varausjonoja”, sanoo musiikkipuolen muuttoa hoitanut Irene Hagfors.
Lasten satunurkkauksessa voidaan jatkossa järjestää vaikka elokuvahetkiä.

Janica Vilen