Nousiaisten lukion Paavo Mäkelä tutustui SEB:n yritysjohtajan arkeen

Pomoksi pomon paikalle

Nousiaisten lukion abiturientti Paavo Mäkelä seurasi NY Job Shadow -päivänä 31. lokakuuta SEB Kortin Suomen maajohtaja Tommi Lassilan työpäivää. Kuva: Paavo Mäkelä.

NOUSIAINEN. Nousiaisten lukiossa kolmatta vuotta opiskeleva Paavo Mäkelä vietti NY Job Shadow -päivän 31. lokakuuta Skandinaviska Enskilda Banken AB:n (SEB) toimistolla Helsingissä.

Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämässä NY Job Shadow -päivässä oli mukana 51 johtajaa ja saman verran NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan osallistuneita iältään 16–23-vuotiaita nuoria eri puolilta Suomea.

Mäkelän mukaan päivän mittaisessa työelämään tutustumisessa nuoret saivat ensikäden oppia siitä, millaisia ominaisuuksia eri alojen johtajilta vaaditaan.

Rahoitus- ja omaisuudenhoitopalveluja tarjoavassa yrityksessä tutustuin SEB Kortin Suomen maajohtaja Tommi Lassilan työhön. Päivä piti sisällään hyvinkin monipuolisesti yritysjohtajan arkipäiväisiä tekemisiä, kuten sähköpostin seuraamista, asiakaspalavereita, videopalavereita sekä erilaisten ongelmien selvittämistä sekä niiden ratkaisua, Mäkelä kertoo.

Erityisen yllättynyt olen päivän avoimuudesta ja rentoudesta. Ilahduttavaa oli myös huomata, että yritysjohtajat ja muut työntekijät olivat aidosti kiinnostuneita minun ja muiden mukana olleiden nuorten ajatuksista ja tulevaisuuden toiveista. Lisäksi saimme työelämävinkkejä, lisää Mäkelä.

Mäkelä sanoo, että NY Job Shadow oli hänelle hyödyllinen kokemus.

Aikaisemmin en oikein tiennyt, mitä sitä isona tekisi, mutta Job Shadow -päivä varmisti ajatukseni kauppakorkeakouluun hakemisesta.

NY Job Shadow – päivä johtajana on suunnattu ammatilliselle toiselle asteelle ja lukioon sekä korkea-asteelle. Se on tarkoitettu etenkin NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman alumneille, jotka ovat saaneet kokemusta yritystoiminnasta, työelämän pelisäännöistä ja johtajuudesta.

Mäkelällä ja hänen kaverillaan Eelis Oinosella oli yhteinen PuuhaPojat NY -niminen yritys lukion kakkosvuodella.

PuuhaPojissa teimme pihatöitä, kuten puiden kaatoa, polttopuiden pilkkomista, nurmikoiden leikkaamista ja haravointia. Simppelillä ja hyvinkin käytännönläheisellä liikeideallamme voitimme Raision Kauppakeskus Myllyssä järjestetyssä NY-semifinaalissa parhaan toisen asteen yrityksen tittelin, jonka johdosta pääsimme Helsinkiin edustamaan Varsinais-Suomea yhdessä muutaman muun NY-yrityksen kanssa. Siellä voitimme puolestaan paras myyntipuhe -palkinnon ja sitä kautta pääsimme mukaan Job Shadowiin, Mäkelä toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy