Neljän lukion yhteistyöprojekti huipentui lokakuussa toteutettuun matkaan maailman suurimpaan hiukkasfysiikan tutkimuskeskukseen CERNiin. Genevessä sijaitsevaan keskukseen matkasi ryhmä opettajia ja opiskelijoita Raision, Nousiaisten, Mynämäen ja Lauttakylän lukioista.

KOULUT. Opimme Sveitsin Genevessä valtavasti uutta kolmen CERN-päivän aikana. Matka avarsi tietämystämme fysiikasta ja siitä, mihin sitä voidaan soveltaa. Joskus saatetaan jopa tulla keksineeksi aivan uusi keksintö tai valmistusmenetelmä, jota voidaan hyödyntää muuallakin kuin CERNissä. Yllättävää oli se, kuinka kansainvälisyys ja yhteistyö tieteen nimissä ovat CERNin tutkimuksen pohjana huolimatta maiden välisistä suhteista – ilman kiistämätöntä yhteistyötä monien tutkimusten toteutus olisi hankalaa, jopa mahdotonta, sillä osaamista tarvitaan monilta aloilta.

Oli hienoa huomata, miten eri alojen ammattilaiset toimivat yhdessä. Koko Cernin henkilökunta on ammattitaitoista väkeä ja meitä opastaneet ihmiset olivat positiivisia, innostavia ja huumorintajuisia, joten heidän luentonsa olivat kokonaisuudessaan opettava ja hauska kokemus.

Hienoa oli myös se, että pääsimme CERNissä vierailemaan moniin eri paikkoihin, kuten maailman suurimman hiukkaskiihdyttimen LHC:n CMS-koeasemalle, datan tallennuskeskukselle sekä konepajalle, jossa tehdään ja suunnitellaan CERNin työprojekteissa tarvittavat ainutlaatuiset osat. Kaikkien luentojen ja vierailujen ohella huippua oli se, että pääsimme myös omin käsin tekemään fysiikan töitä käytännössä: rakentamaan sumukammioita ryhmissä – opettajat mukaan lukien.

Ajatuksia tulevaisuudesta

Matka CERNiin ei ollut vain tutustumiskierros hiukkasfysiikan tutkimukseen, vaan antoi meille myös ajatuksia siitä, mitä me itse voisimme tulevaisuudessa tehdä. Kuulimme erilaisia polkuja päätyä CERNiin työskentelemään ja olikin mielenkiintoista saada tietää, kuinka erilaisia uramahdollisuuksia CERN tarjoaa.

Lisäksi saimme kuulla kattavasti CERNin tulevaisuuden suunnitelmista. Uusien, suurempien ja entistäkin parempien hiukkaskiihdyttimien rakentamisella pyritään selvittämään sellaisia asioita, joita nykyiset hiukkaskiihdyttimet eivät pysty havaitsemaan emmekä välttämättä nykykäsityksellämme edes ymmärrä. Ehkä mekin voimme jokin päivä työskennellä osana tätä CERNin tulevaisuutta.

Matkan päätös alppimaisemissa

Tiedeopintojen jälkeen suuntasimme Sveitsistä Ranskan puolelle kohti legendaarista alppikylää Chamonixia. Parituntisen bussimatkan jälkeen saavuimme noin kilometrin korkeudessa sijaitseviin upeisiin alppimaisemiin.

Ilta kului tutustuessa kylään ja ranskalaiseen ruokakulttuuriin. Seuraavana päivänä oli sitten vuorossa alppivierailun pääkohteet. Osa ryhmästä nousi gondolihissillä lähes neljän kilometrin korkeudelle Aquille de Midin huipulle aivan Mont Blancin viereen. Näkymät Euroopan korkeimmalle huipulle olivat henkeä salpaavat. Ryhmämme toinen puolikas vietti päivän alppivaelluksella. Kohteena oli 2,5 km korkeudella sijaitseva alppijärvi Lac Blanc. Vaellusryhmä nautti myös huikeista maisemista, sekä keräsi kokemusta ohuen ilmanalan vaikutuksista jaksamiseen. Noissa korkeuksissa hengästyy normaalia herkemmin.

Matka oli unohtumaton elämys meille kaikille. Hieno päätös matkalle saatiin alppipäivän iltana, kun kokoonnuimme koko porukalla vielä kerran yhteen ravintolaillallisen merkeissä. Jokainen sai omalla vuorollaan muistella matkan huippuhetkiä. Kokemukset yhteisestä ajasta tieteen ja toistemme parissa jäävät meille elämän mittaisiksi muistoiksi.

Tiedematkan opiskelijat