Jaana Mäkinen on MLL:n Varsinais-Suomen piirin vuoden vapaaehtoinen

2,5-vuotias Andi, Jaana Mäkinen ja 1-vuotias Leon lukemassa kirjaa Varissuon MLL:n Touhulassa.

VARISSUO. MLL:n Varissuon yhdistyksen pitkäaikainen vapaaehtoinen Jaana Mäkinen on palkittu vuoden 2017 vapaaehtoisena. Mäkinen on MLL:n mukaan tehnyt ansiokkaasti vapaaehtoistyötä varissuolaisten lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämiseksi Perhekeskus Touhulassa.

– Olen ollut täällä nyt kahdeksan vuotta. Vuosittain tulee tehtyä noin 2 000 tuntia vapaaehtoistyötä ja sitten hoidan iltaisin vielä omia lapsenlapsia. Sitten jos joskus sattuu ilta, jolloin olen ihan vain kotona, en keksi mitään tekemistä. Silloin alan kutoa sukkia täällä Touhulassa käyville lapsille, Mäkinen kertoo hymyssä suin.

Mäkinen teki työuransa päiväkodissa, mutta joutui lopettamaan selän mentyä huonoon kuntoon. Siksi vapaaehtoistyö lasten parissa on hänelle helppoa, sujuu rutiinilla ja tuo iloa elämään. Ja selkäkin pysyy kunnossa, kun vapaaehtoistyössä voi istua enemmän.

– Tähän jää vähän koukkuun. Parasta tässä on lapset. Me laulamme, askartelemme ja teemme milloin mitäkin, hän kertoo.

Touhulassa järjestetään perhekahviloita, lapsiparkkeja, suomen kielen opetusta ja erilaisia kerhoja. Lapsiparkki on Mäkinen alun perin ideoima toimintamuoto, jossa lapsen saa tuoda lyhytaikaiseen hoitoon euron kertamaksulla.

– Ekalla kerralla tänne tuli vain kaksi lasta ja eilen täällä oli jo 20 lasta. Välillä käy jopa 30 lasta päivässä. Kouluikäisetkin tulevat tänne usein euron kolikko kourassa ja tekevät läksyjä tai pelailevat lautapelejä. Mutta mitään pleikkareita täällä ei ole. Nuorimmat ovat 1-vuotiaita. Lasten ollessa täällä vanhemmat voivat vaikka opiskella, käydä kaupassa tai siivota. Se ei kuulu meille, Mäkinen kertoo.

Varissuolla puolet väestöstä on muun kuin suomenkielisiä, mutta varissuolaisista lapsista jo 70 prosenttia puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea. Se värittää Touhulan arkea, mutta ei tee siitä hankalampaa.

– Eivät lapset siitä välitä. He leikkivät yhdessä ja tulevat toimeen. Ja toki aikuisetkin. Tänäkin aamuna kävi sellainen rouva, joka tulee aina vain uudelleen, vaikka täällä ei ole ketään, jonka kanssa olisi yhteinen kieli, Mäkinen sanoo.

Myöskään kulttuurieroista ei Touhulassa ole tullut ongelmia.

– Meidän Suomi 100 -juhliin tuli yli 60 lasta. Ja nyt kun on joulutapahtumia, niin kaikki lapset osallistuvat. Emme me tietenkään mitään uskontoa tuputa, mutta voimme me vaikka joskus askarrella enkelin, hän kertoo.

Mäkinen on asunut Varissuolla 80-luvun alusta asti ja viihtyy hyvin. Nyt heidän perheensä asuu lähekkäin Varissuolla jo kolmessa polvessa. Lapsenlapset ovat tottuneet jakamaan isoäitinsä kaikkien kylän lasten kanssa ja käyvät mukana Touhulassakin.

Mäkinen tekee mielellään vapaaehtoistyötä juuri MLL:n kautta, sillä hän saa joka vuosi myös koulutusta sitä kautta.

– Olen käynyt esimerkiksi vuoden mittaisen vapaaehtoistyön johtamisen koulutuksen. Mutta eihän vapaaehtoistyöhön oikeastaan muuta tarvita kuin halua tehdä sitä työtä. Ja lapsista tietysti täytyy tykätä ja rikosrekisteriä ei saa olla, Mäkinen listaa.

Touhulassa on monipuolista ohjelmaa joka päivälle.

Janica Vilen