Askaislaisen Jalmari Jaatisen muistot koottiin kirjaksi

Mari Peltomäki kokosi kirjan kansiin Askaisissa vuosina 1889–1977 eläneen isopappansa Jalmari Jaatisen muistoja. Kuva: Mikko Peltomäki.

MASKU. Turkulaiset Mari ja Mikko Peltomäki ovat toimittaneet Maskun Askaisissa vuosina 1889–1977 eläneen Jalmari Jaatisen tekemistä muistiinpanoista kirjan Muistini mukaan.

– Kirjan kertojana on Askaisissa vuonna 1889 syntynyt isopappani Jalmari Jaatinen. Vuosina 1910–1915 hän osallistui Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran järjestämiin perinnekyselyihin, joissa kerättiin muistitietoja vanhoista asioista. Muistini mukaan -teos on koottu Jalmarin lähettämistä vastauksista, joissa hän kertoi asioista ja tapahtumista, jotka oli omakohtaisesti kokenut, Mari Peltomäki sanoo.

Kirja kertoo varsinaissuomalaisesta elämänmenosta Askaisissa ja lähiseudulla sellaisena kuin se oli noin sata vuotta sitten.

– Esitellyiksi tulevat muun muassa talonpoikaiset rakennukset, maaseudun työvuosi, talollisten tavat ja juhlatilaisuudet. Kirjassa on myös runsaasti tarinoita, uskomuksia, vitsejä, sanontoja ja vanhoja lauluja sanoineen ja nuotteineen. Kuvia on muutama, mutta Jalmarin yksityiskohtaisia piirroksia runsaasti, Peltomäki lisää.

Jalmari Jaatisen tähän vuoden aikaan ajankohtaiset joulumuistot löytyvät kirjan loppupäästä.

Hänen muistelmiensa mukaan joulukuuset sisällä alkoivat yleistyä 1900-luvun vaihteessa sen jälkeen kun lakattiin käyttämästä olkia lattialla. Ensimmäisen joulukortin Jaatiselle lähetti sen sijaan hänen turkulaisystävänsä Kalle Manner vuonna 1902. Joulupäivänä piti olla rauhassa ja vasta Tapaninpäivänä sai lähteä vierailulle. Tapaninpäivää seurasi kaksi välipyhää, jolloin ei myöskään tehty töitä.

Pääpaino on Askaisissa, mutta lähikuntiakin on mukana. Kirjassa kuvataan myös hyvin elävästi markkinamatka Turkuun.

– Kertomukset on arkistoitu Suomen Kansallismuseoon ja ne löytyivät alun perin sukututkimuksen yhteydessä. Samalla syntyi idea kirjan laatimiseen. Muistiinpanot olivat niin yksityiskohtaisia ja valmiiksi tarinamuotoon kirjoitettuja, että ne päätettiin julkaista sellaisenaan. Meille jäi tehtäväksi lähinnä aineiston järjestäminen ja puhtaaksikirjoittaminen. Alkuperäiset tekstit oli kirjoitettu kellastuneelle ruutupaperille haalealla lyijykynällä, joten siinäkin oli työtä, Peltomäet kertovat.

Marraskuussa valmistunut teos ei ole yleisessä myynnissä, mutta sitä voi tilata suoraan Peltomäiltä esimerkiksi Muistini Mukaan – historia ja perinne Askainen -Facebook-sivun ja -kotisivun kautta.

Katariina Mäkinen-Önsoy