Aava Grönlund tuo valon pimeyteen

Aava Grönlund on ilmetty Lucia-neito – iloinen, hymyilevä ja reipas nuori, joka tuo valoa pimeään ajankohtaan.

Temperamenttinen, valoisa ja iloinen. Aava Grönlund on kuin ilmetty Lucia-neito.

NAANTALI. Yli 40 vuoden ajan Naantalissa on valittu vuosittain aurinkokaupungin oma Lucia-neito. Vaatimukset ovat kovat, sillä Lucian pitää olla hymyilevä ja iloinen, ja hänen pitää tuoda valoa vuoden pimeimpään ajankohtaan. Sunnuntaina kruunattu Naantalin Lucia Aava Grönlund on kaikkea tätä.

– Olen laulanut Lucia-kuorossa pitkään, ja olen aina katsonut ylöspäin Lucia-neitoja. Nyt kun minut valittiin Luciaksi, tunne on mahtava. Tämä on aivan ihanaa, nauroi onnellinen Grönlund sunnuntaina Naantalin seurakuntakeskuksessa kruunauksensa jälkeen.

Grönlundin pitkäaikainen haave siis toteutui Kulttuuritaloyhdistyksen järjestämän Varttuneen väen joulujuhlan yhteydessä. Juhlassa esiintyi hänen lisäkseen muut Lucia-kuoron jäsenet, mukana myös kaksi tähtipoikaa. Kuoro ei siis ole pelkkien tyttöjen yksinoikeus. Kuoron laulajat ovat iältään 8–16 -vuotiaita.

Aava Grönlund on reipas 15-vuotias koululainen. Hän on yhdeksännellä luokalla Maijamäen koulussa ja harrastaa vapaa-ajallaan musiikin lisäksi ratsastusta.

– Olen ratsastanut 5-vuotiaasta lähtien. Käyn Alvan tallilla Raisiossa, missä minulla on oma lempihevonen, Fiona, kertoo Aava.

Tuore Lucia-neito kertoo lempihevosensa olevan samanlainen kuin tyttö itsekin – temperamenttinen.

– Fionan kanssa ei oikein ikinä tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Hevonen on eläväinen, kuten minäkin, nauraa Grönlund.

Tehtäviinsä Luciana Grönlund suhtautuu asian vaatimalla vakavuudella – positiivisessa mielessä.

– Lucian pitää tuoda valoa pimeään aikaan. Lupaan olla valoisa, reipas ja aina hymyilevä Lucia, hän vakuuttaa.

Lucia ja muut kuoron laulajat esiintyvät tulevana sunnuntaina Naantalin kirkossa Kauneimmat joululaulut -tilaisuudessa kello 15 alkaen.

Naantalin lasten joulussa nähtiin Tahvion koulun Tiernapojat

 

Naantalin Kulttuuritaloyhdistys, yhteistyökumppaneineen, järjesti samaan aikaan Lucia-neidon kruunauksen kanssa Naantalin Wanhankaupungin Lasten joulutapahtuman Itsenäisyydenpuistossa. Sunnuntain surkea keli verotti osallistujamäärää, mutta tapahtumaan osallistuneet saivat nauttia jo perinteeksi muodostuneista joulunodotuksen ohjelmista.

– Olemme järjestäneet tapahtuman tässä muodossa viimeisten 7–8 vuoden ajan, kertoi Kulttuuritaloyhdistyksen tapahtumatuottaja Kauko Pajukoski.

Pajukoski juonsi tapahtuman vuosien tuomalla kokemuksella ja varmuudella. Hänkin harmitteli sään vaikutusta osallistujamäärään.

– Tavallisesti täällä on käynyt nelisensataa lasta, nyt taidetaan jäädä puoleen siitä. Aamulla, kun tulimme valmistelemaan juhlaa, keli oli aivan kauhea. Ajattelin jo hetken, että tuleeko kukaan. Onneksi pahin räntäsade sentään loppui ja lapsilla näyttää olevan hauskaa, kertoi Pajukoski.

Joulujuhlan vierailevina tähtinä nähtiin muun muassa Joulumuori ja Joulupukki, Naantalin Unikeko, Muumipeikko ja Pikku Myy. Tahvion koulun Tiernapojat esittivät yleisöä ilahduttaneen Tiernapoika-numeronsa.

Marko Vuosjoki