20-vuotias Varissuon kirkko hehkui keltaisenaan

Synttärikahvitus oli teeman mukaan keltainen. Kahvipöydän takana seurakuntapastori Anna Hälli ja nuorisotyöntekijä Taru Heikkonen.

Kirkonkellot kaikuivat ensimmäisen kerran Varissuon yllä ensimmäisenä adventtina vuonna 1997, jolloin arkkipiispa John Vikström vihki kirkoksi vuonna 1981 valmistuneen seurakuntakeskuksen ja vastavalmistuneen kellotapulin.

VARISSUO. Varissuon kirkolla juhlittiin 20-vuotissynttäreitä kuun vaihteessa. Juhlaviikko alkoi sunnuntaina 26. marraskuuta pidetyssä messussa, jonka jälkeen vapaaehtoiset jäivät ehostamaan seurakuntakeskusta värivalokirkoksi. Kaikki rakennuksen ikkunat vuorattiin keltaisella silkkipaperilla. Pimeällä ulkoapäin katsottuna kirkko hehkui keltaisenaan yötä päivää ja herätti kummastusta ohikulkijoissa koko viikon. Keltainen väri toistui myös synttäreiden mainosmateriaaleissa, kuten Vakken kirkko 20v -heijastimissa ja kaikkien viikon aikana järjestettyjen tapahtumien koristeluissa.

– Halusimme sellaisen värin, joka todella kiinnittää huomion ja keltainenhan on tunnetusti huomioväri. Lisäksi keltainen muodostaa kivan kontrastin marraskuun synkkyydelle. Ja se on myös valon väri. Nyt Varissuon kirkko suorastaan loistaa, iloitsee seurakuntapastori Anna Hälli Varissuon kirkon synttärikahvituksessa.

Synttärikahveille saapui myös entinen arkkipiispa John Vikström, joka vihki kirkon käyttöön tasan 20 vuotta sitten.

– Täytyy tunnustaa, etten muista sitä tilaisuutta enää kovin hyvin. Syy on varmasti iässä. Sen kuitenkin muistan, että täällä oli silloin hurjasti väkeä. Tämä on niitä harvoja kirkkoja, joita olen vihkinyt. Ennen minun kauttani oli kirkkojen rakentamisbuumi, mutta minun kaudelleni vihkimisiä osui todella vähän, hän kertoo.

Vikström aloitti piispana Porvoossa vuonna 1970. Arkkipiispaksi hän tuli vuonna 1982 ja eläkkeelle hän jäi vuonna 1998.

Synttärikahveille saapui myös entinen arkkipiispa John Vikström, joka vihki kirkon käyttöön tasan 20 vuotta sitten. Hänen kanssaan samassa pöydässä istuivat seurakunta-aktiivi Jarmo Saksman, Tyttöjen talon Katja Virolainen ja Varissuon asumisneuvoja Tiia Sallasmaa.

Yllätyshyvyyksiä ihmisten iloksi

Maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona on hyvien yllätysten aika. Seurakunta yllätti Varissuon Tyttöjen talon viemällä sinne 20 leffalippua. Hurtin kerhon jäsenet jakoivat Varissuon kaduilla 20 paria villasukkia ja 20 paria lapasia satunnaisille ohikulkeneille ihmisille. Lisäksi Varissuon liikekeskuksessa seurakunnan vapaaehtoiset jakoivat ihmisille lohileipiä.

500 päiväkotilasta kutsuttiin kirkkokonsertteihin. Kouluikäisille pidettiin toiminnallinen Donkkis Big Night -ilta. Torstaina vietettiin avoimia ovia ja juotiin kakkukahvit. Sunnuntaina kaikki huipentui ensimmäisen adventin juhlamessuun, jossa oli mukana myös Varissuon veisaajat -kuoro. Messun jälkeen luovutettiin Katariinan seurakuntaneuvoston myöntämät ansiomerkit ja päivä huipentui SUMU Big Bandin konserttiin.

Yhteensä juhlaviikon aikana tavoitettiin reilusti yli tuhat ihmistä.

Muunneltava kirkkosali

Varissuon seurakuntakeskus on rakennettu vuonna 1981, mutta kirkoksi se on vihitty tasan 20 vuotta sitten. Silloin rakennettiin myös kirkon kellotorni. Kirkon on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Laiho-Pulkkinen-Raunio.

Kirkkosali on valkoinen ja valoisa. Kuusi pylvästä kannattelee katosta, jonka rakenteet jakavat kuuteen kolmioon. Niistä neljä muodostaa katoksen keskiosaan tähtiholvimaisen kuvion. Kristillisessä perinteessä kolmio viittaa pyhään kolminaisuuteen. Sekä alttarilta että kirkon ulkoseinästä löytyy pyöreän kehän sisällä oleva risti. Muoto muistuttaa keskiaikaisten kirkkojen vihkiristejä. Ympyrä nähdään ikuisuuden vertauskuvana. Kristityille kehäristi ilmentää Kristuksen valtaa kaikissa ilmansuunnissa.

Kirkkosali muodostuu kolmesta osasta, joista keskimmäinen on kirkkosalina aina. Sivusalit toimivat seurakuntasaleina, mutta isompia tilaisuuksia varten ne on mahdollista yhdistää kirkkosaliin. Keskiosaan mahtuu noin 200 ihmistä. Molempien sivusalien ollessa käytössä ihmisiä mahtuu saliin yli 400.

Varissuon kirkon on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Laiho-Pulkkinen-Raunio. Kirkkosalissa kuusi pylvästä kannattelee katosta, jonka rakenteet jakavat kuuteen kolmioon. Niistä neljä muodostaa katoksen keskiosaan tähtiholvimaisen kuvion. Kristillisessä perinteessä kolmio viittaa pyhään kolminaisuuteen.

Yli 700 vuotta vanha moderni seurakunta

Varissuon kirkko kuuluu Turun Katariinanseurakuntaan, jonka kirkkoherra Leena Kairavuo tuli takaisin äitiys- ja vanhempainvapaalta syksyllä – suoraan juhlahumun keskelle.

– Meillä on monipuolinen seurakunta, jossa on paljon eri alueita, toimipisteitä ja paikkoja. Ihmiset ovat vastaanottavia ja meidän on helppo kokeilla uutta. Meillä on 700 vuotta vanha seurakunta, joka on silti moderni, Kairavuo sanoo.

Synttärikahveille saapui paljon seurakuntalaisia.

– Yli 40 vuotta olen asunut Varissuolla, mutta seurakunnan toiminnassa olen ollut mukana vasta pari vuotta. Tulin ihan sattumalta avoimien ovien iltaan. Löysin paljon uusia ihania ihmisiä. Aivan hihkun hyvää oloa, kun saan olla mukana näidenkin juhlien järjestämisessä. Olen asunut melkein kirkon vieressä, mutta aiemmin olin niin kiinni perheessä ja työelämässä, etten ehtinyt edes ajatella seurakunnan toimintaa, yksi kahvittelijoista kommentoi.

Pimeällä ulkoapäin katsottuna 20-vuotisjuhliaan viettänyt kirkko hehkui keltaisenaan ja herätti kummastusta ohikulkijoissa koko viikon. Keltainen väri toistui myös synttäreiden mainosmateriaaleissa, kuten Vakken kirkko 20v -heijastimissa. Kuvassa kirkon ovella kirkkoherra Leena Kairavuo.

Janica Vilen