TA rakennuttaa asumisoikeusasuntoja Kaarinaan, Naantaliin ja Turun Skanssin kaupunginosaan

TA-Asumisoikeus Oy rakennuttaa Naantalin Tammistoon neljä rivitaloa. Havainnekuva.

ASUMINEN. TA-Asumisoikeus Oy rakennuttaa Naantalin Tammistoon neljä rivitaloa, joihin tulee 25 asuntoa. Asunnot rakennetaan rauhalliselle alueelle, päättyvän kadun varrelle.

Naantali näyttäytyy TA-Yhtiöille oivallisena paikkana monipuolisille asumisvaihtoehdoille: Vehreällä alueella on asumisoikeuskotien lisäksi niin kovan rahan asuntoja kuin vuokrakohteitakin.

– Meillä on ennestään Tammistossa vuonna 1995 valmistunut 13 asunnon rivitalokohde sekä läheisessä Taimon kaupunginosassa vuonna 1998 valmistunut 9 asunnon rivitalokohde, TA-Yhtiöiden myynti- ja toimistovastaava Tuula Rajamäki kertoo.

Rakenteilla olevien asuntojen koot vaihtelevat 49-neliöisistä kaksioista 99,5-neliöisiin viisiöihin. Asunnot ovat sekä yksi- että kaksitasoisia. Jokaiselle asunnolle on varattu yksi autokatospaikka ja lisäksi on myös sähköpistokkeella varustettuja pihapaikkoja.

TA rakennuttaa Turkuun ja Kaarinaan uusia asumisoikeusasuntoja. Turun Skanssin alueelle rakennetaan kerrostaloasuntoja ja Kaarinan Raadelmaan rivitaloasuntoja.

Skanssintorille Skanssin kauppakeskuksen edustalle kahdeksankerroksiseen kerrostaloon valmistuu yhteensä 54 uutta kerrostaloasuntoa. Asuntojen arvioitu valmistumisaika on elokuussa 2018. Viime viikolla hakijoille lähetettiin toinen tarjouskierros, kun myymättä oli vielä 12 asuntoa.

Kaarinan Raadelmaan Hartmanintielle on rakenteilla rivitalokohde, joka valmistuu kahdessa vaiheessa. 16 asuntoa valmistuu 29.11.2017 ja näistä kaikki on jo myyty. Huhtikuussa 2018 valmistuvista 14:sta asunnosta on myymättä vielä 5 asuntoa ja hakijoille on lähetetty toinen tarjouskierros.

Kaarinan Raadelmaan Hartmanintielle on rakenteilla rivitalokohde, joka valmistuu kahdessa vaiheessa. Havainnekuva.

Rakennuskohteiden urakoitsijana toimii Hartela. Haku asumisoikeusasuntoihin on alkanut ja ensimmäinen hakuaika jatkuu 5. marraskuuta saakka. Asuntojen arvioitu valmistumisaika on elokuussa 2018.

Asumisoikeus on vaihtoehto asunnon vuokraamiselle ja omistamiselle. Asumisoikeusasuntoon pääsee tehtyään asumisoikeussopimuksen ja maksettuaan asumisoikeusmaksuna osan asunnon hankintahinnasta. Sen jälkeen maksetaan asumisen aikana käyttövastiketta.

Asumisoikeuslakia on parhaillaan kehittämässä ympäristöministeriö, jonka mukaan esimerkiksi hakujärjestelmä kaipaa yksinkertaistamista. Asukasvalintasäännökset ovat peräisin järjestelmän alkuajoilta, ja niin ovat jonotusnumerotkin. Väärinkäytösriski on olemassa, sillä jonoon voi tällä hetkellä ilmoittautua, vaikka varsinaista asunnontarvetta ei olisikaan.

– Uuden asumisoikeuslain lainvalmistelun vuonna 2016 käynnistänyt ympäristöministeriö ei ole vielä antanut eduskunnalle hallituksen esitystä uudesta laista. Näin ollen meillä ei ole vielä tietoa uuden lain sisällöstä tai aikataulusta, TA-Asumisoikeus Oy:n lakimies Esa Mustonen sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy